Kristin (31) skrev seg gjennom fødselsdepresjonen

Kristin Storrusten
BOKAKTUELL: Kristin Storrusten skrev mens datteren skrek. Det ble det bok av. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Kristin Storrusten synes det var vanskelig å snakke om vonde følelser i barseltiden. Derfor skrev hun dikt om dem.

I fjor var Kristin Storrusten (31) hjemme i permisjon med sitt andre barn. Et barn som «skrek som sin første impuls». Mye, altså. Storrusten skrev notater på telefonen, tankestrømmer fra et kaotisk, fødselsdeprimert hode.

NEI JEG HAR IKKE PRØVD

IKKE SNAKK

TA BABYEN HVIS DU VIL HJELPE TIL

IKKE SPØR OM JEG HAR FORSØKT Å KUTTE UT MELK

ELLER LØK

ELLER FANDENS OLDEMOR

JEG ER FANDENS MOR

(Utdrag fra diktet «Det finnes ikke dikt om kolikk» fra boken «Barsel»/Tiden Norsk Forlag)

les også
Eksperter om husarbeid: La barna bidra!

Storrusten jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver i Norsk Bibliotekforening. «Barsel» er hennes første bok, og diktsamlingen har allerede fått mye oppmerksomhet i sosiale medier. Mange kjenner seg igjen i følelsene Storrusten beskriver: utilstrekkelighet, frustrasjon, utmattelse og mørke.

- Alle som nettopp har fått barn har veldig mange følelser, og kanskje når man har de mørkeste tankene så føler man seg veldig ensom. Kanskje jeg har greid å sette ord på noe av det, sier hun.

Fått med deg denne? "Å stemple noen som sutrete er den nye hersketeknikken".

Mørke og humor hånd i hånd

En fordel med diktformen, tror Storrusten, er at selv om mange vanligvis ikke leser dikt, så passer de godt når man er i en situasjon hvor man ikke har tid og konsentrasjon til å sette seg ned og lese lange tekster.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

For at det ikke skulle bare være mørkt og depressivt bruker Storrusten mye humor i diktene sine.

- Jeg har alltid likt veldig godt å jobbe med humor, det kommer naturlig for meg. Når jeg synes ting er vanskelig, så har jeg lett for å se humoren i ting. Når man skal snakke om barn med noen som ikke har barn, så blir det enten «alt er kjempefint og koselig» eller «det er helt grusomt». Sannheten er at det er jo ikke noen av delene, det er bare veldig mye, sier Storrusten.

Når ingen ser meg

og jeg er alene i stuen

og det er lyd i beibikålen

 

reiser jeg meg rolig

og så øker jeg farten

raskt

raskere

raskest

og sladder over kjøkkengulvet

og hopper over tinga i gangen

og bøyer meg under vinduet

og kommer med utstrakte hender inn i sprinkler og finner smokken

 

og Batman har igjen reddet Gotham by.

(Fra «Barsel»/Tiden Norsk Forlag)

Forbudte følelser

Storrusten berører temaer som man ikke vanligvis snakker om når man får barn, og i hvert fall ikke offentlig, blant annet tanker om å skade barnet eller ønsket om å gi barnet bort.

- Bare det å si at man tenker på å skade barnet, eller å si at man angrer på at man fikk barn, er veldig vanskelig, sier Storrusten.

Kristin Storrusten
Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Hun har alltid vært glad i internett, men oppdaget at det var vanskelig å finne de rette rommene å formidle mørke følelser i.

les også
- Plutselig var det ikke bare angsten jeg kjempet mot, men også mamma

- Idet man sier at man synes noe er tøft eller vanskelig eller slitsomt på nettforum, så får man gjerne som svar at man burde være takknemlig for at man har barn, fordi andre ikke kan bli gravide eller at barnet deres døde. Det er helt psycho, sier hun.

Storrustens fødselsdepresjon ble fanget opp av helsestasjonen og hun sier hun fikk god hjelp, både av psykolog og av «en veldig god barselgruppe». Hjelp fikk hun også av å skrive.

- Det var en overlevelsestaktikk. Som Karen Blixen sa: «Alle sorger kan bæres hvis de innlemmes i en fortelling eller man kan fortelle en historie om dem.» Det føltes godt å kunne bruke det til noe.

Lena Yri Engelsen er leder i Landsforeningen Fødselsdepresjon. Hun hyller Storrusten for "vakker og tankevekkende formidling". 

les også
Når jobben tar deg bort fra barna

- Kristin Storrusten leverer håp og et ufiltrert syn på hvordan morsrollen oppleves for svært mange mødre - alt pakket inn med humor. Angst og depresjon under graviditet og etter fødsel er det mange som opplever, og når hun skriver om disse tabubelagte følelsene så åpner hun for dialog og øker kunnskap rundt temaet, sier Engelsen.

Engelsen påpeker at "når et barn blir født blir også en mor født". 

- Kolikk, refluks, barn som ikke vil sove, ammeproblemer, en vanskelig fødsel, høye forventninger, livskriser, ensomhet. Dette er kun noen eksempler på situasjoner man ikke har kontroll over. Man har ikke valgt at dette skulle skje, og det er ikke mors eller fars feil. Med rett hjelp eller støtte så blir det bedre, sier Engelsen.

Speilbilde på en selv

les også
Familievenner gir nærhet og fellesskap

En gjenganger i diktene til Storrusten er «hvorfor var det ingen som fortalte meg dette?». Hun tror at grunnen til at mange stiller seg det spørsmålet når de får barn, er at opplevelsen er så forskjellig fra person til person.

- Når du får barn får du også et speilbilde på deg selv hele tiden. Det eneste du har å forholde deg til er din egen oppvekst og partneren din, og så når du plutselig skal ta en masse beslutninger på veldig kort tid så må du gå i deg selv så forferdelig mye hele tiden. Så derfor blir også opplevelsen folk har i barseltiden veldig forskjellig. Før jeg fikk barn kunne jeg tenke «dette kan jeg leve med» eller «dette kan jeg skyve i bakgrunnen». Men med barn, hvis du blir sint flere ganger om dagen, så må du faktisk kjenne på akkurat hvilke kofferter du har stablet i skapet. Hele tiden.

Les også: 12 gode podcaster for foreldre

Det viktigste hun håper folk får ut av å lese diktene hennes er å føle seg mindre ensomme.

les også
Pilotfrue: – Føler sønnen vår har blitt kommersielt misbrukt

- Det blir født 60 000 barn i året, så det er utrolig mange som sitter med de samme følelsene. Det å kjenne at man ikke er den eneste som har tenkt noe er veldig fint. Jeg tror på å si noe personlig for å kunne si noe allment, sier Kristin Storrusten.

I disse dager når debatten om virkelighetslitteraturen raser, må det være naturlig å spørre om hva Storrusten tenker om at barna skal lese diktene hennes en dag. Men hun tror ikke de har noe å være redde for. Hun har allerede lest noen av diktene høyt for den eldste datteren (4), blant annet et dikt om kolikk som består av to og en halv side med A-er i caps lock.

- Hun lo så hun holdt på å dette av stolen. Hun synes det er så morsomt med en bok hvor det står bare AAAAA.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .