Jenter hemmes sosialt av gaming, gutter gjør det ikke

OVERRASKENDE FUNN: Jenter som bruker mye tid på spilling når de er ti år, ser ut til å utvikle dårligere sosial kompetanse når de er tolv år. Jentene skiller seg helt klart fra guttene, viser den nye NTNU-studien. Foto: Scanpix

En helt ny studie fra NTNU viser at barn som spiller mye ikke får dårligere sosiale ferdigheter enn andre. Med mindre de er jenter.

Forsker Beate Hygen ved NTNU Samfunnsforskning har vært med på å utarbeide den nye studien. Hun har sett på sammenhengen mellom tid brukt på dataspilling og utviklingen av sosial kompetanse hos barn. Studien ble publisert i tidsskriftet Child Development på mandag denne uken. 

Det var Nrk.no som først skrev om saken.

– Generelt ser vi at det å spille mye ikke gjør at barn får dårligere sosiale ferdigheter enn andre, sier Hygen til VG Familieklubben.

Men går man studien nøyere etter i sømmene, er bildet mer nyansert.

Les også: Blogg: Spill er den nye narkotikaen

Guttene påvirkes ikke

les også
Kommentar: Slik tar du del i barnas spillverden

Forskeren har fulgt 873 norske barn og deres datavaner fra de var seks år til de var tolv år. Prosjektet har vært en del av studien Tidlig Trygg i Trondheim, som over en periode på ti år har gitt forskere en unik mengde data om norske barn.

Studien tok for seg hvor mye tid barna brukte på spilling og koblet dette mot sosial kompetanse når de samme barna var seks, åtte, ti og tolv år. 

Sosial kompetanse ble vurdert ut fra kriterier som blant annet samarbeidsevne, selvkontroll, tilpasningsevne og hvor trygge barna var i sosiale settinger.

– Hos guttene så vi helt klart at tiden brukt på spilling ikke ser ut til å påvirke de sosiale ferdighetene deres, sier Hygen.

STÅR BAK STUDIEN: Beate Hygen har vært med på å utarbeide den nye NTNU-studien. Hun opplever at mange foreldre misliker når gaming tar mye av barnas fritid. Foto: Vegard Smevoll / NTNU

Les også: Hva gjør du når barnet blir skjemavhengig?

Hvorfor ulikt?

Studien til NTNU-forskerne så også på kjønnsforskjeller, og for jentene ser bildet litt annerledes ut. 

– Noe som overrasket oss var at jenter som bruker mye tid på spilling når de er ti år, ser ut til å utvikle dårligere sosial kompetanse når de er tolv år. Jentene skiller seg helt klart fra guttene, sier Hygen.

Hvorfor det ikke er slik for gutter, har ikke forskeren noen fasit på.

– Det kan være slik at jenter ofte leker i mindre grupper, eller ofte to og to, og at gutter oftere leker i større grupper. Jenter som spiller kan derfor gå glipp av noe som er viktig for deres sosiale utvikling, nemlig det å samhandle med en nær venn eller få venner, spekulerer Hygen.

– I tillegg ser vi at gutter bruker mer tid på å spille, så det kan være slik at gaming er mer integrert i gutters lek-kultur, at de planlegger, leker og snakker om spillene de spiller, som derfor blir en del av måten gutter sosialiseres på.

NTNU-forskeren oppfatter det som litt mindre vanlig at jenter spiller mye dataspill enn at gutter gjør det.

les også
Spill-uttrykkene alle foreldre må kunne

– Så det kan være at andre jenter i mindre grad aksepterer jenter som spiller mye. Jenter som spiller har derfor kanskje færre jenter å spille med, og da også færre jenter å gjøre andre ting utenom gaming med. De blir kanskje ekskludert fra sosial interaksjon med jevnaldrende jenter, undrer Hygen.

Les også: Aldersgrenser på spill ignoreres

Sikter mot jentene

– Spillverdenen er i hovedsak mannsdominert, sier Leder og seniorrådgiver i Senter for likestilling Åsta Louise Einstabland til VG Familieklubben.

– I en kultur som preges så sterkt av maskulinitet som det gamingkulturen gjør, så kan det oppfattes som unormalt når jenter er til stede.

les også
Foreldre feiler på barnesikkerhet i bil: – Kan føre til død eller varige mén

Med utgangspunkt i en undersøkelse om seksuell trakassering i online dataspill gjort av SCRIBD, forklarer Einstabland Einstabland at det å være jente er utenfor normen i spillverden. 

Men kanskje er normen i endring? Gamer Jeanett Johnsen (32) har spilt så lenge hun kan huske.

– Jeg og broren min fikk en Nintendo hos besteforeldrene våre da jeg var 5 år. Siden da har jeg vært hektet, sier hun til VG Familieklubben.

les også
Så mye koster det å få barn

– Angående det sosiale, så kan jeg forstå det. Mange jenter liker spill som The Sims og Settlers, en type spill som ikke har forandret seg stort med årene. Det blir kjedelig. Gutter liker ofte litt mer komplekse spill, som Battlefield eller Fortnite, med mange spillere som er sammen på en gang. Det er mye mer underholdende i lengden.

BRANSJE I ENDRING: Gamer Jeanett Johnsen (32) fra Stokke mener spillbransjen er i ferd med å utvikle stadig flere spill som er gode for jenter. Foto: Privat

Johnsen mener spillutviklere i mange år har rettet seg mot gutter/menn, men mener bransjen er i endring.

les også
Skilte foreldre: Slik får «pendlerbarna» det bedre

– Det virker nesten som at bransjen tenkte "Jenter som spiller? Ja, de vil sikkert ha Barbie spill eller leke hus." Men nei, jenter liker ikke bare rosa og glitter, vi liker også kule ting. Nå har bransjen endelig skjønt det, og kvinner får stadig en sterkere rolle i spill.

Les også: En overvektig, klossete, ensporet, sosialt handikappet guttunge

Tungt mannsdominert

Selv har Jeanett Johnsen aldri følt at det å spille har vært asosialt.

les også
Mila Kunis: - Barn er som svamper, og jeg banner, så da gjør de det og

– Jeg har heller aldri blitt trakassert eller mobbet for det. For meg så var det heller motsatt. Første ordentlige venninnen jeg fikk hadde Nintendo 64 hjemme, og jeg aner ikke hvor mange timer vi satt og spilte Mario hver uke, sier hun.

Undersøkelsen Barn og dataspill fra Medietilsynet i 2018, viser at i 9-årsalderen er det like stor andel (93 prosent) av både gutter og jenter som spiller dataspill. Hos jenter på 18 år, er andelen sunket til 42 prosent, mens guttene er mindre påvirket av alder.

Hos gutter på 11 til 12 år spiller 98 til 99 prosent dataspill. Hos guttene totalt ligger andelen på over 90 prosent uavhengig av alder, ifølge tall fra undersøkelsen.

Les også: Guro Skjelderup gikk mot strømmen – solgte barnas iPad

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .