– I dag er det nesten vanskelig å si «det har vi ikke råd til»

BARN OG FATTIGDOM: Forfatter Ingeborg Arvola romanheltinne Buffy er en fattig jente i rike Oslo. Foto: Anna Julia Granberg

Forfatter Ingeborg Arvola vil hjelpe barn å forstå hvordan det er å være fattig. Det trenger ikke være rart og skummelt å ha dårlig råd, mener hun.

I boken «Buffy By er talentfull» tar forfatter Ingeborg Arvola opp temaet barnefattigdom. Buffy og familien hennes er nemlig fattige. Hun bor sammen med lillebroren og mamma, som er arbeidsledig, de har ikke penger til hverken fritidsaktiviteter eller nye klær, men Buffy mister ikke motet av den grunn.

Mer forståelse

Forfatteren håper boken om Buffy vil hjelpe barn å forstå hvordan det er å være fattig, og at det er mange barn, også i Norge, som lever i familier med lite penger.

les også
Nettmøte om barn og digitale medier

– Jeg håper jo at de som leser om Buffy vil like henne, og kanskje ønske at de var litt mer som henne. Kanskje de forstår at det ikke er så rart og skummelt å ha dårlig råd, men at mange faktisk har det. 

Les også: – Tøft å stå fram som fattig

Arvola bor på Refstad, som ligger i Groruddalen i Oslo, sammen med mannen sin og barna Thorn (6) og Leon (14).

– Det er et veldig fint sted. Du får en veldig fin blanding av alt. Vi har jo også venner som ikke har all verdens med penger, men som bor på Kolbotn eller Sofiemyr, der har de fleste god råd, så det er vanskeligere å bo der. I vår bydel er det alt mulig. Noen har veldig lite penger, andre har mer. Det er det som er så fint med å vokse opp på Refstad.

Livet i blokkene

Arvola ønsket å skrive en morsom bok, men med et viktig tema: 

– Jeg visste jo at her vi bor på Refstad er det mange som bor i høyblokker, og mange av dem får sosialhjelp og bostøtte. Det er stor forskjell på dem som bor i kjempestore eneboliger og de som bor i blokkene og ikke har råd til å gå i bursdag en gang.

les også
Slik er livet med mange barn

– Sønnen min Leon var ofte i bursdager i blokkene, og det var alltid noen av de morsomste bursdagene. Ungene fikk kanskje servert noe helt enkelt, bare en billig pizza eller noe sånt, men de løp opp og ned trappene i blokkene, inn og ut av heisene, og det syns de var helt topp. Han var jo i bursdager på trampolineland og lekeland og slikt også, men det var bursdagene i blokkene han har sterkest minner fra. 

Les også: Smarte sparetips for familier

Det var fascinasjonen for blokkene, og menneskene som bodde i dem, som førte til at Arvola plasserte Buffy og hennes familie i en blokk på Refstad. 

– Og det første jeg visste om Buffy, det var at hun bodde i en av de blokkene. 

les også
Leseapper for barn: Kan lære 5-åringer mye på et par uker

– Moren til Buffy er en god mor. Hun har ingen rusproblemer. Hun er bare et rotehue, og de har veldig dårlig råd. De vet at de må tape skosålene sammen med gaffatape når de er utslitt. Men det syns de er greit. 

Når har vi nok? 

Arvola understreker at fattigdom i Norge er relativt. 

– Hva skal man ha råd til for å være fornøyd? Men maten blir dyrere, strømmen blir dyrere, og aktivitetene blir dyrere, samtidig som minstelønnen ikke går noe særlig opp. Samtidig går noen av de kommunale husleieprisene opp. Derfor tror jeg det er et økende problem. 

les også
Ny forskning: Nettbrett bedrer kvalitetstiden mellom foreldre og barn

Ifølge SSB tilhørte 10,7 prosent av alle barn en familie med lavinntekt i 2017. Tallet har vært økende siden 2011.

Arvola synes man skal være åpen ovenfor ungene om hvilken økonomiske situasjon man står i. 

– I dag er det nesten vanskelig å si «det har vi ikke råd til». Da jeg vokste opp skar vi bort det mugne partiet på osten, vi spiste poteter med groe på. Ikke fordi vi hadde dårlig råd, men fordi det var noe man gjorde. 

Les også: Derfor bør du lære barna om penger

Hun advarer mot å synes synd på barn fra familier med lite penger: 

– Det kan få dem til å føle seg små, vi er jo alle vår egen person, uavhengig av om vi er rike eller fattige i tillegg. 

Dugnadsånd og støtte

I området der Arvola bor har hun oppfatningen av at alle hjelper hverandre, og stiller opp når det trengs. Drar man til øvre Groruddalen er ting litt annerledes: 

les også
Foreldrene trodde sønnen var hyperaktiv. Nå mener de å ha løst gåten.

– Der kan du ikke bare invitere med noen hjem for å leke etter skolen, for det er mange som ikke har uteklær å leke i. Og du kan ikke bare arrangere en skoleavslutning på skolen, og invitere hele klassen, for det er bare tre foreldre som kommer med kake. Alle de andre kommer kanskje med masse annen familie, som kommer for å få mat. Så dugnadsånden i Norge er viktig. Men det går ikke helt rundt lenger. 

Arvola har livnært seg som forfatter hele sitt yrkesaktive liv. Hun har skrevet bøker, holdt skrivekurs, jobbet som manusforfatter og jobbet som dramatiker i Kirkenes. 

Les også: Livet som voksenblakk

Hun har selv følt på det å ha dårlig økonomi. 

les også
Ivrige julepyntere mer lykkelige?

– Som forfatter har man veldig varierende inntekt, så det er lurt å ha en buffer. Når jeg klarer det så går det veldig bra, ler hun, og legger til at det å i blant ha hatt litt mindre penger gjør det enklere for henne å relatere seg til for eksempel en innvandrerfamilie med dårlig økonomi. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .