Hvor mye kan du drikke foran barna?

BEGRENS INNTAKET: Barn merker at de voksne har drukket alkohol lenge før de voksne selv tror de er påvirket. Foto: Shutterstock./ NTB Scanpix

En ny undersøkelse viser at barn merker at foreldrene har inntatt alkohol lenge før de selv mener de er påvirket. – Mange foreldre er naive rundt eget alkoholinntak, sier Randi Eriksrud i organisasjonen Av-og-til.

Det er sommer, sol og ferietid. I takt med at temperaturen øker og feriemodusen skrus på, stiger nordmenns alkoholinntak. Men hvor mye er det greit å drikke foran barna?

Organisasjonen Av-og-til har gjort nye undersøkelser der de har spurt, ikke bare foreldre, men også barn og unge mellom 8 og 19 år, om hvor grensen går. 

– Oppleves utrygt for barna

les også
Hvordan snakke med barn om døden?

Undersøkelsen viser at nesten en av ti foreldre mener at de kan drikke fire-fem glass vin uten at barna merker det. 37 prosent svarer at man kan drikke tre glass vin uten å bli synlig påvirket, i alle fall ikke på en negativ måte.

– Mange foreldre er naive rundt eget alkoholinntak. De tar ikke inn over seg hvor tidlig barna merker at de har drukket alkohol, sier generalsekretær Randi Eriksrud i Av-og-til. 

Les også: Hvorfor opplever vi ferien så forskjellig?

– Hva sier barna i undersøkelsen?

– Når vi har spurt barn hva de synes det er greit at foreldrene drikker, er svaret null, ett eller to glass. Barn ønsker at foreldre skal være akkurat slik de pleier å være. Det gir trygghet. Lykkepromillen ser annerledes ut for barn.

Les også: Er kjærlighet nok?

– Voksne som har drukket fire-fem vinglass snakker høyere, klemmer hardere, er mer tøysete. De slakker på reglene, lar ungene være lenger oppe og gir dem for eksempel mer iPad-tid. Det oppleves utrygt for barna, sier Eriksrud. 

Drikker mer om sommeren

les også
– Vi blir ikke lykkeligere av utenlandsferie

Av-og-til har årlige sommerkampanjer, i tillegg til at de gjør nye undersøkelser jevnlig i forkant av jul og påske. For høytider og ferier får foreldre til å sprette flaskene oftere, og korke den senere, enn ellers i året. 

– Grunnen til at vi setter søkelyset på foreldres alkoholbruk spesielt i anledning sommeren, er ikke bare at de drikker mer på denne årstiden. Det er også at de ofte er omgivelser som er ukjente. På campingplasser, på hytter eller i Syden. Barn kommer i en spesielt utsatt situasjon hvis foreldrene oppleves utilgjengelige på ukjente plasser. 

Ikke bare i Syden

Randi Hagen Eriksrud. Foto: Av-og-til
Tidligere undersøkelser fra Av-og-til har vist at 40 prosent har sett rusede folk med barn i Syden. Det skjer noe med foreldre når de har gått gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen og solsengen i varmere strøk venter. Alkoholen er billigere og mer tilgjengelig.

Eriksrud understreker at det er viktig å huske at alkohol knyttet til ferier ikke bare gjelder utenlandsturer. 

les også
MGP-artist Chris Medina: Digger at norske kvinner ammer ute

– En av fire har sett rusede voksne med barn på en campingplass. Hvis man opplever det hjemme, kan barna trekke seg unna til rommet sitt, de kan gå til naboen. Men på hytte-, camping- og sydentur har ikke barna denne muligheten til å komme seg vekk. I tillegg er de gjerne oppe lenger, så de ser mer, sier Eriksrud. 

– Bør man ikke drikke i det hele tatt?

– Det er en vurdering hver enkelt må gjøre. Vi forfekter ikke noe avholdsstandpunkt, men disse tallene, som viser at noen foreldre synes tre-fire-fem enheter er ok, mens barn sier null-ett-to – det er ikke noe godt signal, sier Eriksrud. 

Ensomhet

Årets kampanje fra Av-og-til har fått navnet «Du får ikke sommeren tilbake», og skal bevisstgjøre foreldre på hvor mye de drikker rundt barnet.

les også
Slik får du barna til å bidra hjemme

– Barn kan føle stor ensomhet hvis de føler at foreldre velger alkohol foran dem. At de drikker alkohol i stedet for å gjøre hyggelige aktiviteter som å spille badminton eller fiske. Sånne opplevelser kan feste seg hos barna. Selv om det bare har skjedd noen få ganger. De kan bli redd for at det skjer igjen, sier Eriksrud. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .