Hvor mye drikker du med barn til stede?

Foto: Pontus Höök / VG

Julen er høytid, også for alkohol. – Spør deg ikke hvor mange glass du tåler, men hvor mange glass barnet ditt tåler, råder ekspert.

– Altfor mange barn har en julehøytid preget av voksnes alkoholinntak, sier Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i organisasjonen AV-OG-TIL.

Et anslag fra Folkehelseinstituttet sier at om lag 90 000 barn lever med en mamma eller pappa som har slitt med alkohol det siste året. Elise Nyborg Eriksen viser til at det er vanskelig å beregne – og forske på – barns ubehag knyttet til voksnes alkoholinntak, men at antallet som får en utrygg julefeiring på grunn av voksnes drikking er høyere enn man skulle ønske.

Elise Nyborg Eriksen. Foto: Privat

– Det er mange sjatteringer. Du har de foreldrene som går over grensen nå og da, og de som sliter med alkohol permanent. Det vi vet er at desember er en av månedene vi drikker aller mest i. Før ba vi naboen over på kaffe. I mange tilfeller er kaffekoppen nå byttet ut med vin. Antallet situasjoner der det drikkes med barn til stede, øker – spesielt i de store byene, sier Eriksen.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Merker endringen tidlig
Eriksen mener ikke voksne skal korke flasken, men ber om at de tenker seg om før de skjenker drammen eller spretter sjampanjen.

les også
Verdens prematurdag: Derfor er den viktig

– Barn liker at voksne er som de pleier. Når voksne drikker alkohol, endrer de atferd, og det reagerer barn på. Barn merker endringene før foreldrene tror de gjør det. Det kan være vanskelig å bedømme hvor beruset man er. De fleste barn liker ikke å se at foreldrene er bedugget.

– Hvordan reagerer barna?

– Det er veldig forskjellig. Noen trekker seg unna, andre blir klengete. Barn i hjem hvor det drikkes veldig mye, tar ofte ansvar i situasjonen. De merker når det brygger seg opp til dårlig stemning, og kan reagere med å klovne litt og dekke over den dårlige stemningen.

Blogg: Førjuls-fatigue

Sterke historier
Eriksen forteller at de har hørt historier fra voksne som forteller at de alltid ønsket seg sengesett til jul som barn, fordi de da kunne si «jeg vil prøve det», og så gå og legge seg.

– Det gjør inntrykk når du vet at barn allerede før julaften har en plan for hvordan de skal komme seg ut av ubehagelige situasjoner. Jula skal være barnas høytid. Jula gjør alt det som er fint enda finere, og alt som er trist og leit enda verre. Mange har høye forventninger knyttet til jula. Alle de voksne som vi i AV-OG-TIL snakker med, forteller at de i barndommen hadde håp om at det «skulle bli bedre i år». Barn er grenseløst lojale og glade i foreldrene sine. Men når de gang på gang blir skuffet, setter det spor, sier Eriksen.

Har du lest denne artikkelen? Barn og angst: Gode råd til foreldre og barn

– Men bør man ikke få kose seg litt? Det er vel forskjell på å ta et glass vin og å drikke seg full foran barnet?

les også
Familiehverdag uten plast

– Det er klart man skal kose seg litt. Alle bør bedømme selv. Det vi pleier å si, er at man ikke bør spørre seg hvor mange glass man selv tåler, men hvor mange glass barnet tåler. De fleste foreldre er kjempeflotte og opptatt av at ungene har det bra, men vi vet at det er et høyt alkoholpress før jul, derfor vil vi fortsette å minne om at barna trives best med voksne som er til stede og oppfører seg som de pleier, sier Eriksen.

– Er det beste ikke å drikke i det hele tatt?

– Vi kan ikke si at folk ikke skal drikke. Voksne må velge selv. Men det er viktig å reflektere over hvor mye – og om – man skal drikke. Det er gjort egne undersøkelser med et barnepanel, der de fleste barna svarer at det beste er om voksne drikker ingenting eller ett til to glass. Alle må kjenne på sine egne grenser, råder Eriksen. 

Advent 2017: Derfor velger vi bort gavekalender

les også
Hva gjør du når barnet ditt stenger noen ute?

Barna har ikke noe valg
Rusforsker Hilde Pape sier i en artikkel publisert i Forskning.no i 2011 at det er en myte at det er skadelig at voksne drikker sammen med barn. Hun er mer bekymret over mengde, oppførsel og sammenhengen alkoholen inntas i.

– Hilde Pape får stå for sine uttalelser. Egentlig er det ikke stor forskjell fra det vi sier. Det viktigste er at man har et bevisst forhold til dette. Vi voksne vet at det ikke alltid er gøy å være edru på fest hvis resten av festdeltakerne er veldig fulle. Men vi kan gå hjem. Barna har ikke det valget – de må være der. Det er ofte det folk forteller oss, at de var fastlåst i situasjonen, prisgitt berusede voksne, sier Eriksen. 

Kommentar: Vi må skjønne hvorfor barna bruker tiden på digitale medier

Ta samtalen med partneren
Eriksen vil si noe til barn som eventuelt leser denne artikkelen:

les også
Hva gjør du når barnet er skjermavhengig?

– Du er ikke alene. Dette er det mange som opplever, og det er aldri barnas feil at voksne drikker. Det går an å få hjelp. Røde Kors har tjenesten Kors på halsen, det går an å ringe alarmtelefonen for barn og unge på tlf 116117, eller du kan gå inn på BAR-snakk, en chattetjeneste for barn av rusmisbrukere.

– Hva med voksne som trenger hjelp?

– De kan ringe rustelefonen, men jeg vil oppfordre til å snakke med fastlegen. Vi vet at alkohol er kimen til krangling i mange hjem. Mange gruer seg til å feire med en som drikker for mye. Den samtalen må man ta, det skylder vi barna våre, sier Eriksen.

Har du lest denne artikkelen? Barneoppdragelse: 15 tips om grensesetting

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .