Hvor lenge er samsoving greit?

DREVNE SAMSOVERE: For Mika (5) og Levi (3) føles det trygt og godt å få sove i mamma Linda Hagen (40) og pappa Dan Richards (45) seng. Foto: Øyvind Martinsen

Å samsove med eldre barn er i utgangspunktet uproblematisk, så lenge det dreier seg om barnets behov for nærhet – ikke foreldrenes utrygghet, mener barnepsykolog.

– Det er store kulturelle forskjeller i synet på samsoving, i tillegg til at det er forskjeller fra familie til familie, forteller barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Hun peker på at samsoving i den samiske kulturen er vanlig, også når barna er nokså store. 

les også
Færre leker gir mer ro

– Vi må også huske at over store deler av verden bor folk så trangt at det er helt vanlig at barn sover på samme rom – og kanskje i samme seng – som søsken eller foreldre. Det var også vanlig her i Norge frem til 70-tallet, da flere begynte å få så store leiligheter at hvert barn kunne få eget rom.

Les også: Så mye søvn trenger barna

Følger barnas behov

For åttebarnsmor Linda Hagen (40) og mannen Dan Richard (45) fra Rygge i Østfold, har det vært helt naturlig å la barna få sove i foreldrenes seng så lenge de måtte ønske. 

– Det har rett og slett bare blitt slik. Barna vil ligge hos oss, og vi ønsker ikke å nekte dem det om dette er noe de trenger. De blir fort nok store, og da er det ingen som kommer i vår seng eller sovner der lenger, sier Linda.

Hun trekker frem kosen og tryggheten det gir, og at de voksne er der på sekundet om noe skulle skje. At de små kjenner foreldrenes hjerteslag og nærhet.

SAMMEN DAG OG NATT: – Som regel sover jeg veldig godt med de små tett inntil meg. Og å få barna til å sove alene etter hvert, har ikke vært noe problem for oss, sier mamma Linda Hagen. Foto: Øyvind Marthinsen

– På sengen prater vi mye sammen om alt barna tenker på. Vi koser og synger sanger. Vi leser bøker og alle sovner lykkelige, sier mammaen.

Linda ser få ulemper ved å samsove, men innrømmer at det kan bli litt trangt til tider, noe som igjen går utover søvnkvaliteten.

les også
Sofie (12) drar alene til USA

– Men som regel sover jeg veldig godt med de små tett inntil meg. Og å få barna til å sove alene etter hvert, har ikke vært noe problem for oss. Tryggheten de har fått, og det at de vet at de alltid kan komme inn til oss, gjør at de har det bra.

Les også: Dette kan gi barna søvnvansker

Naturlig behov

Samsoving med babyer gir barnet nærhet, og så lenge man tar forholdsregler mot krybbedød, vil det være godt for spedbarnet å ligge på samme rom som foreldrene.

les også
Den store permisjonsreisen 

– Det ser ut som vi mennesker har en trang til å ligge nær andre, særlig når vi er små, noe som evolusjonsmessig nok har vært lurt, da det er først i nyere tid det faktisk har vært trygt å sove alene, forklarer barnepsykolog Gerhardsen, og illustrerer med et eksempel:

– Om du skulle tatt med babyen, eller smårollingen din på telttur, ville du da tatt med eget telt til den lille? Ville du vært komfortabel med å la barnet sove i eget telt, selv om teltene sto nokså nær hverandre?

Hun fortsetter: 

– Antagelig er svaret nei, selv om vi snakker om Norge, der de fleste teltturer vil være helt uten fare med tanke på rovdyr og lignende, sier Gerhardsen.

Les også: Slik får du barna til å legge seg

God søvn – for alle

Men det at vi nok fra naturens side foretrekker samsoving, betyr selvsagt ikke at alle foreldre ha barna i sengen til de når konfirmasjonsalder.

les også
Dette pakker kjendismammaene i reisebagen

Mange foreldre synes det er vanskelig å sove med et barn i sengen, og da er det selvsagt helt greit å øve barnet i å sove på eget rom. En tommelfingerregel er at det viktigste er at flest mulig i familien sover best mulig – ikke hvor de sover.

Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini / Cappelen Damm

– Den regelen går begge veier, både for å tillate samsoving, og tillate at man legger barnet på eget rom, påpeker barnepsykologen.

les også
Kristin (31) skrev seg gjennom fødselsdepresjonen

Hun tenker likevel at det er greit at et barn som nærmer seg skolealder har egen seng, og om plassen tillater det, et eget rom, slik at det blir lettere for barnet å velge noe annet enn samsoving når det selv vil.

– Det jeg ville tenke var bekymringsfullt, var om barn som nærmer seg skolealder ikke tør overnatte hos andre de kjenner godt, som for eksempel besteforeldre. Det vil også være en ulempe om barn ikke tør overnatte hos venner når de kommer i skolealder.

Det er ikke sikkert det er samsovingen som er årsaken til en slik utrygghet. Det kan like gjerne være omvendt, at det utrygge barnet søker mer samsoving enn et tryggere barn.

– Uansett er det greit at barn øver på å sovne i egen seng, i hvert fall når de blir fire-fem år, slik at de blir friere til å sove hos andre, råder Gerhardsen.

les også
Aldersgrenser på spill ignoreres: – Mange foreldre er naive

Har du lest denne artikkelen: Derfor forandrer kjæledyr barna dine

Unngå oppvåkninger

Oppvåkninger om natten er neppe noe stort problem for en familie som er vant til å sove i samme rom. Det er ofte foreldre velger samsoving nettopp for å slippe at to-treåringen våkner om natten og må hentes fra rommet sitt og inn til foreldrene, påpeker psykologen.

– Har man derimot flere barn, og fått en baby, kan samsoving med en urolig baby forstyrre de eldre barna, men det vil man jo raskt merke, sier Gerhardsen.

Venter man et nytt barn, og egentlig ikke ønsker at den eldste skal samsove med foreldrene lenger, er det viktig å begynne med eget rom flere måneder før babyen blir født.

– Hvis ikke vil det lett kunne trigge følelsen av at foreldrene «har funnet seg en annen» når man selv blir kastet ut fordi det er kommet et nytt barn.

Les også: Så tidlig kan du begynne med barnevakt

Samsovingstips til foreldre

* La den nyfødte sove i samme rom som dere voksne, minimum i et halvt år, med mindre det er tungtveiende grunner for noe annet.

les også
Slik lærer du barn å stå imot ytre press

* Legg småbarnet på eget rom om samsoving blir et problem for en eller fleres søvnkvalitet, men ikke press gjennom at det skal sove på eget rom for «syns skyld» hvis dere alle sover greit i samme rom.

* Innfør egen seng, og gjerne eget rom om dere har plass eller når dere selv føler det er på tide, for eksempel når barnet er så stort at det å sove hos andre er aktuelt. 

* La barnet få komme inn til dere voksne om natten om det er urolig, eller gå selv inn til barnet for å roe det ned. En madrass på gulvet hos foreldrene kan gjøre det lettere for de voksne å sove videre selv om barnet kommer inn, om dere er ukomfortable med å ha barnet i sengen.

* Innfør eget rom flere måneder før nummer to blir født. Det forebygger søskensjalusi, fremfor at det føler seg kastet ut av foreldrerommet når babyen har kommet.

* Ikke ha sex i et rom der det er barn.

* Hvis du er usikker på om barnet ditt er unormalt utrygg, søk råd på helsestasjonen eller hos kommunens psykologtjeneste.

Kilde: Elisabeth Gerhardsen, barnepsykolog

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .