Hva gjør du når barnet er skjermavhengig?

Avhengig av skjerm
Foto: Shutterstock/Scanpix
Mange foreldre fortviler fordi barnet sitter for mye foran skjermer av ulike slag. Hvordan kan man avvenne et skjermavhengig barn?

Mobiltelefon, ipad, data er en stor del av mange barns hverdag – på godt og vondt. Men hva er det som trekker barnet til disse mediene? Når kan man kalle barnet avhengig? Og hvordan skal foreldre legge til rette for sunn bruk?

Ståle Pallesen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen. Han sier at man ikke kan snakke om avhengighet i medisinsk forstand når det gjelder overbruk av skjerm. Men:

– En del barn bruker likevel så mye tid foran skjermen, og har et såpass tvangsmessig forhold til det at man kan kalle det avhengighet, sier han.

Les også: Er det galt å gi en treåring ipad?

Det er innholdet som trekker
Det som trekker barna mot skjermen er ikke selve mediet, men innholdet. Dataspill, Snapchat og sosiale medier har mange mekanismer som gjør at man kan få behov for stadig å sjekke og bruke tid ved skjermen.

– I dataspill, for eksempel, får man ofte en umiddelbar tilbakemelding. Hvis man presterer godt vil det gi mestringsfølelse. Mange vil identifisere seg med figurer i spillet, man når stadig nye nivå og brett, og man får poeng når man vinner, sier Pallesen.

Avhengig av «likes»
De elektroniske mediene har også en sosial funksjon. Man kan bli del av et miljø, om det så er dataspillet, hvor man møter andre spillere fra hele verden, eller Snapchat, der man også kan få «Snapstreaks», altså at man snapper hver dag og stadig slår nye rekorder. Man kan også holde kontakten med vennegjengen gjennom ulike grupper.

– Facebook, Instagram, Snapchat gir barnet muligheten til å få respons på bilder og innlegg. Noen får en avhengighetsfølelse av å få masse «likes». «The fear of

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale