Hva gjør du når barna BARE vil spille og se på TV?

Barn som bare vil spille
Foto: Shutterstock/Scanpix
Stadig flere norske barn har kun skjermbaserte fritidsaktiviteter. Mild tvang kan være veien å gå, mener barnepsykologer.

Vi hører stadig om «sjåførforeldre» i tidsklemma som bruker kvelder og helger på transport og tilstedeværelse rundt barnas endeløse rekke av aktiviteter utenom skoletid.

De vi derimot hører lite om, er foreldre med bekymringer i motsatt ende av skalaen: Der barna nekter å gå på noen aktiviteter, men bare vil spille dataspill og/eller se på YouTube, Netflix og dubbede sitcoms på Nickelodeon.

Les også: Hva gjør du når barnet er skjermavhengig?

Omfattende problem
På tross av at man sjelden hører om det, er dette virkeligheten for mange norske barn. Men hva kan – og bør – foreldre gjøre i en slik situasjon?

– Dette gjelder mange, og er et tema som blir stadig viktigere, fastslår barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

– Det første du som forelder bør gjøre, er å sette deg ned sammen med barnet og finne ut hva som finnes av tilbud. Hva driver andre barn på samme alder på med i nærområdet? Lag en liste sammen, og la barnet velge, men gjør det klart at barnet må prøve minst én av disse tingene, råder barnepsykologen.

– Så en mild form for tvang er nødvendig?

– Ja. Det er viktig å forklare at du skjønner hvor kult det er å spille og se på TV, men at det ikke er bra for barnet å bare drive med dette, så dette skal dere rett og slett endre på, sier Gerhardsen.

Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini / Cappelen Damm

Willy Tore Mørch er også barnepsykolog, og han er helt enig med sin kollega Gerhardsen.

– Jeg tror at en mild tvang ofte er nødvendig for å få barna over kneika, men det forutsetter at foreldrene, som kjenner barnet sitt, faktisk tror at det vil sette pris på aktiviteten, bare det får prøvd den. Og da må man faktisk presse et forsøk eller to gjennom, på tross av protestene man vet vil komme, sier Mørch.

Les også: Derfor er dette den beste foreldrestilen

Maks to timer
Willy Tore Mørch understreker likevel at det er helt sentralt å gå i dialog med barnet om tidsbruken foran skjermer av ymse slag.

 – Snakk med barnet om fordelene, det er jo mange fordeler her som det er lurt at foreldrene anerkjenner i møtet med barnet – men snakk også om ulempene og farene ved å bruke for mye tid foran skjerm, sånn at barnet faktisk forstår hvorfor dere ønsker å begrense dette, sier Mørch, som mener at barn maksimalt bør være to timer daglig foran skjermer på fritiden. 

Willy Tore Mørch. Foto: Terje Mortensen/VG

Spesialpedagog Elin Natås er også urolig for utviklingen, av flere grunner:

– Jeg er bekymret både for avhengighetsperspektivet og hva det gjør med det sosiale. Men også for hva det gjør med synsfunksjonen, og for at det kan gå ut over aktiviteter som lekser og fysisk aktivitet, sier Natås, som samtidig understreker at skjermtiden kan ha sine fordeler.

– Mange blir gode i engelsk og kan knytte kontakter rundt

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale