Hva er emosjonstrening?

Emosjonstrening
Foto: Shutterstock/Scanpix

Emosjonstrening er det beste du kan gjøre for barnet ditt, mener samlivsforsker John Gottman.

Emosjonsfokuserte foreldre tilbyr barna sine empati og hjelper dem å takle negative følelser som sinne, tristhet og frykt, skriver John Gottman i boken «Hjerteforeldre».

Gottman er professor i psykologi og mest kjent som samlivsforsker. Han har fulgt 3000 par over en periode på 40 år og ble raskt interessert i hvor viktig foreldrestilen deres var for barnas utvikling.

les også
Norsk pappaperm går verden rundt

I forskningen oppdaget han at barn med foreldre som praktiserer emosjonstrening har bedre fysisk helse og skårer høyere akademisk enn barn med foreldre som ikke veileder dem på samme måte. Barna har bedre vennskap, færre atferdsproblemer og tyr ikke så lett til vold. De blir også mer medgjørlige. Emosjonell trening gir til og med barna en buffer mot skilsmissetraumer.

Gottman understreker at det ikke blir slutt på krangel, sårede følelser, tristhet eller stress ved å drive emosjonstrening. Konflikt er en av familielivets realiteter.

Psykologen: Hvorfor blir barnet mitt så sint?

«Likevel vil emosjonstrening antagelig få deg til å føle at du kommer nærmere barna dine. Og når familien deler en dypere nærhet og respekt, blir problemer mellom familiemedlemmene lettere å bære», skriver han.

Det er fem trinn emosjonsfokuserte foreldre bruker, forklarer han.

1. Være bevisst på barnas følelser

2. Se på følelsen som en mulighet til nærhet og læring

3. Lytte med empati og aksept til barnets følelser.

4. Hjelpe barnet med å sette ord på følelsene.

5. Sette grenser mens man hjelper barnet med problemløsning.

les også
Slik får du en god samtale med barna

Å være emosjonelt bevisst betyr ikke nødvendigvis at man må være en person som uttrykker følelsene sine, ifølge Gottman. Det handler om å kunne kjenne igjen en følelse hos deg selv og andre. Gevinsten med en emosjonsfokusert foreldrestil er både barn og voksne som utvikler sin emosjonelle intelligens.

- Emosjonell intelligens er viktigere enn suksess i livet enn IQ er. Evnen til å forstå andre folk og jobbe med dem er avgjørende i det moderne arbeidslivet. Den er også avgjørende i forhold, og vi vet at det å ha gode vennskap og kjærlighetsforhold gir enorm gevinst innen helse, velstand, lykke, livslengde og barns suksess, sier Gottman til Familieklubben.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .