– Humor er en sosial gave

Henriette Steenstrup. Foto: Jan Petter Lynau / VG
– Vi skal heie fram barn som prøver å utvikle humor, sier komiker Henriette Steenstrup. Men mener det kan være nødvendig å sette en tidsbegrensning.

– Vi må applaudere barn som ønsker å underholde, sier skuespiller og komiker Henriette Steenstrup (43), som snart er aktuell med forestillingen «Åpent forhold» sammen med komikerkollega John Brungot.

 

Blogg: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

 

Tidlig underholdningstrang

Steenstrup, som er mor til Billy (6) og Ebba (10), merket tidlig behovet for å underholde. Kicket og gleden over den umiddelbare bekreftelsen det ga å få andre til å le, var en viktig pådriver.

 

– Det er en sosial gave på mange måter, det å få andre til å le. Jeg var veldig opptatt av å underholde som liten. Jeg har et lydopptak fra jula jeg var sju, hvor jeg fortalte minst 600 skottevitser. Ikke alle var like morsomme, men viljen til å underholde var der, sier Steenstrup.

 

– Foreldrene mine lot meg holde på, men søsteren min syntes kanskje det var slitsomt at jeg skulle spille klassisk gitar eller fortelle vitser i alle familieselskap, ler Henriette Steenstrup.

 

Les også: – Lær barna gleden ved å hjelpe andre

 

Balansegang er et stikkord, kommer Steenstrup fram til.

 

– Mange barn ser at de får kred for å opptre. Det betyr ikke at man i alle selskap der voksne og barn er til stede, skal gi barnet tre kvarter til å underholde. Men vi skal applaudere og heie fram barn som prøver å utvikle humor. Så kan man heller sette en tidsbegrensning, sier Steenstrup.

 


Indoktrinering

A post shared by henriettesteenstrup (@henriettesteenstrup) on

 

Arv og miljø

Sven Svebak (76), professor emeritus i medisin ved NTNU, har forsket på menneskers sans for humor i 50 år. Han forteller til Familieklubben at det er 35-40 prosent genetikk som avgjør i hvilken grad vi utvikler sansen for humor. Men også den kognitive utviklingen, familien og det å være på innsiden av et miljø, spiller inn.

 

Sven Svebak. Foto: Privat

– Det begynner med familien. I takt med at man får livserfaring man deler med andre, vil den felles forståelsen for hva som er morsomt bli større, sier Svebak.

 

– Mine

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale