Halloween: Derfor liker barn å bli skremt

Foto: Shutterstock/Scanpix

Halloween nærmer seg. Er du klar?

Halloween nærmer seg med grufulle stormskritt. Med fryktinngytende masker og blodige rekvisitter er godtegira barn mer enn klare for å kle seg ut som spøkelser og skumle vesener. Med skrekkblandet fryd skal de ringe på dører og rope «knask eller knep!», klare for å skremme og bli skremt. Hele 71 prosent av familier med barn mellom 6 og 10 år markerte Halloween i 2016, ifølge en undersøkelse fra Virke.

Les også: Slik lager du Halloween-pynten selv

Men hvor kommer fascinasjonen for å bli skremt fra?

Skremsel i trygge omgivelser

les også
– Ikke tving barna til å si unnskyld

Vi spør Thomas Wold, postdoktor ved Universitetet i Bergen. Han er tilknyttet psykologisk institutt ved NTNU, har forsket på barn og unges medievaner – og er ihuga skrekkfilmentusiast.

– Hvorfor liker barn – og voksne, for den del – å bli skremt?

– For det første er det spennende. Skremming byr på opplevelser utenom det vanlige. Grunnen til at vi liker det, er at vi opplever mestring når vi takler skremmingen. Forutsetningen er naturligvis at man blir skremt i trygge omgivelser. De fleste foretrekker å bli skremt av gode venner og familie. Det er ikke like artig med vilt fremmede som skremmer vettet av en.

Fra reelle farer til simulert frykt

Thomas Wold forteller at det er amygdala, mandelkjernen i hjernens tinninglapp, som aktiveres ved skremming. Og at dypere sett handler skremming om å styrke relasjonelle bånd.

– I menneskets tidligere historie har vi vært omgitt av reelle farer. Dette er vi programmert til å hanskes med. Som ved mye annen lek er skremmingen en del av utviklingen av ferdigheter. Selv om vi ikke nødvendigvis trenger å øve oss på å bli skremt fordi det dukker opp farlige situasjoner i dag, oppsøker vi skremming for å forberede oss, sier Wold.

Halloween
Foto: Shutterstock/Scanpix

Wold påpeker at selv små barn liker skremmeleker. Som borte-bø-leken. Derfra går det gradvis oppover med tanke på hvor mye barn takler å bli skremt. Men forskjellen på hva de takler, er stor fra barn til barn.

– Det er stor forskjell på hvilke skumle situasjoner folk liker og oppsøker. Mange dras mot og oppsøker simulert frykt. De liker mestringsfølelsen av frykten, sier Wold.

Langt fra virkeligheten

Halloween er artig fordi det i liten grad er virkelighetsnært, påpeker forskeren.

les også
– Motepresset flytter seg fra skolegården til dataskjermen

– Kostymer og rekvisitter på halloween er stort sett overdrevent og ligner ikke noe som finnes på ordentlig. Det er karikert, med kostymer som forestiller monstre som ikke finnes på ordentlig, derfor oppleves det ikke så skummelt, sier Wold, og påpeker at de mest populære skrekkfilmene er dem som er lettest å skille fra det virkelige livet.

– Hvorfor liker du skrekkfilmer?

– Eh, av og til angrer jeg litt midt i filmen. De er jo så skumle.

– Men hvorfor blir man redd når man sitter i en trygg sofa og ser på noe på tv?

les også
Ett år som villmarksfamilie

– Det er vel det at alle forbehold er skrudd av for en stund. Man lever seg inn i en historie i stedet. Og det er alltid gode mennesker med mye mot som redder dagen. Det liker vi.

Halloween
Foto: Shutterstock/Scanpix

Adrenalinrush

Vi tar en telefon til grøsserbokforfatter Mari Moen Holsve, som nylig ga ut boken «Ingen sover trygt i natt», med handling fra halloween.

Les også: Slik får du leseglade barn

les også
Søvntips for lyse kvelder

– Den handler om Håkon som kommer på skolen og får vite at en klassekamerat har dødd. Håkon og to venner sniker seg inn i hagen til gutten og kikker inn gjennom vinduet. Der ligger gutten død på gulvet. Det er masse blod, og et hull i brystkassa ned til der hjertet har vært, sier Holsve.

– Hvorfor liker man å bli skremt, tror du?

– Det er som med berg- og dalbaner: Det handler om adrenalin, følelsen skremmingen gir oss, rushet. Vi føler oss mer levende. Det er deilig å bli skremt når vi innerst inne vet at det ikke er farlig. Følelsene blir satt i sving, men samtidig vet man at man er trygg.

Paradoks

les også
Spise ute med barn? Slik unngår dere kaos og bråk

Holsve mener at det både er fint og paradoksalt at vi liker å bli skremt. Selv holder hun seg langt unna både skrekkfilmer og berg- og dalbaner, mens det å skrive grøsserbok gikk greit.

– Frykten er der for å passe på oss. Den skal få oss til å trekke oss unna fare, og er et instinkt. Samtidig er vi fascinert av frykten, sier Holsve.

– Hvilket forhold har du til halloween?

les også
Familiehverdag uten plast

– Jeg jobbet i en butikk som solgte kostymer tidligere. Vi hadde et helt vilt halloween-kjør, med lange køer. Alle ansatte hadde på kostymer og ekle linser. I butikken var det en trapp opp, hvor man rundet et hjørne og møtte en vegg av masker. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger små barn snudde i trappa og ville ned, mens eldre barn sprang bort til maskene og ville prøve. Den umiddelbare reaksjonen var fantastisk, sier Holsve, og legger til:

– Dette med skremming henvender seg til noe grunnleggende i oss, både barn og voksne. Halloween appellerer, med kostymer og godteri. Det er drømmeoppskriften.

Les også: 10 enkle ting du kan gjøre for å redde verden (litt)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .