Guro gikk mot strømmen – solgte barnas iPad

NY START: Guro Skjelderup solgte sønnenes iPad, og har ikke angret. Mer overraskende er det at også sønnene August og Ludvig er fornøyde med avgjørelsen. Foto: Jeanette Bækkevold

Da Guro Skjelderup innså at hun begynte å miste kontakten med sønnene sine, gikk hun drastisk til verks. I dag er barna takknemlige over at hun tok nettbrettet fra dem.

I et rekkehus på Lørenskog sitter August (10) og Ludvig (8) ivrig opptatt på gulvet og leker. Gulvet er fullt av kapla-klosser, lego og små plastsoldater. Guttene bygger iherdig borger og tårn til de små soldatene. 

I sofaen sitter mamma Guro Skjelderup (37) og forteller om da hun solgte guttas iPad, nettopp fordi hun ønsket at de skulle bruke mer av tiden sin på å leke istedenfor å spille. Bygge ekte tårn, ikke virtuelle.

les også
Slik tar du kontroll over deling av bilder og barnas mobilbruk

– Det har vært en lang prosess. Etter hvert som gutta ble eldre, oppdaget jeg gradvis at iPaden opptok mer og mer av tiden. Jeg opplevde at tiden de ikke spilte, ikke var like mye verdt, på et vis, forteller Guro Skjelderup. 

GUTTA PÅ GØLVET: Etter at iPaden ble solgt, har Ludvig (8) og August (10) begynt å leke igjen på en mer selvstendig måte enn før. – Jeg føler meg mye friere nå, iPaden kontrollerte meg på en måte, sier August. Foto: Jeanette Bækkevold

– Vi kunne være på tur langt inne i marka og jeg gjorde dem oppmerksomme på fuglesangen, men de hørte den ikke fordi de snakket om et spill de var opptatt av. Jeg oppnådde ikke kontakt, og turen i skogen var på en måte bare et hinder de måtte passere for å komme hjem til skjermen, fortsetter tobarnsmoren.

Kjenn på kjedsomheten

I starten tok familien iPad-fri i alle ferier, det hadde de allerede gjort et par år, med stort hell. Guro mener det handler om å tørre å kjenne på kjedsomheten, og forteller at andre foreldre kunne komme med kommentarer som «hvordan orker du en lang flytur uten?», med referanse til den digitale «barnevakten».

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

– Kjedsomhet er virkelig undervurdert. De aller mest fantastiske ting kan skje nettopp når barna kjeder seg, sier Guro, og innrømmer at hun har tenkt på fjerne iPaden for godt mange ganger, men ikke turt å gjennomføre i praksis.

MERKET STOR FORSKJELL: Etter at nettbrettet forsvant, har Guro Skjelderup erfart at sønnene krangler mindre, er mye mer til stede og kan sitte lenge og kose seg ved middagsbordet. Foto: Jeanette Bækkevold

– Jeg har ofte ønsket den dit pepper'n gror, men så har likevel tanken på hva vennene til gutta vil si og hvordan det vil påvirke det sosiale livet deres, holdt meg igjen. De har likevel aldri hatt fri tilgang til skjermen. Det har vært spillefrie dager, men dette har lett sklidd ut, ved for eksempel sykdom, forteller Guro.

Turtips: Slik motiverer du barna til å gå tur

Ønsket å ta barndommen tilbake

Til slutt fikk Guro nok av å se på hvor mye nettbrettet styrte hverdagen, og bestemte seg for å hoppe i det. Hun gikk drastisk til verks og solgte guttenes iPad. 

– Klart det var protester i starten, men vi har snakket fint om dette sammen, og barna mine vet at det er gjort i kjærlighet til dem og med et ønske om at barndommen skal oppleves med alle sansene aktivert.

les også
Dette vil barna dine huske deg for

Les også: Hva gjør du når barna BARE vil spille og se på TV?

Det tok ikke lang tid før Guro merket en stor forskjell. Hun erfarer at guttene krangler mindre, er mye mer til stede og kan sitte lenge og kose seg ved middagsbordet.

MAGISK: Guro Skjelderup mener grepet hun har tatt, var helt riktig for sin familie: – Det føles helt magisk, forteller hun. Foto: Jeanette Bækkevold

– Dette gir mange skikkelig gode samtaler og det føles helt magisk. Barna kler på seg og går ut for å leke frivillig, stuegulvet er fullt av leker som er aktivt i bruk, de sovner raskere om kvelden og vi har gått flere lange skiturer uten et jag om å komme oss raskt hjem. 

Les også: Slik får du barna til å legge seg

– Jeg føler meg mye friere nå, iPaden kontrollerte meg på en måte. Nå har det blitt plass til mange andre ting i hodet mitt, sier August fornøyd.

Ludvig nikker enig.

– Nå har jeg endelig tid til å leke masse med lego igjen!

Les Guro Skjelderups tips til foreldre som vurderer å gjøre som henne nederst i denne artikkelen

Opplevd mye støtte

les også
Slik beskytter du barna mot påskesola

Guro forteller at hun har fått enormt mange positive tilbakemeldinger på valget hun har tatt. Flere forteller at de ønsker å gjøre det samme, og guttene hennes er stolte som har fått gå foran som eksempler. Noen lurer likevel på om ikke denne avgjørelsen er å gå baklengs inn i fremtiden.

TID TIL BOK: – Se gode filmer sammen, les bøker og spill brettspill, er blant rådene Guro Skjelderup gir lenger ned i artikkelen til foreldre som vurderer å gjøre det samme som henne. Foto: Jeanette Bækkevold

– For meg handler det om et verdivalg; hva slags fremtid er det vi ønsker? Jeg tror ikke mine barns fremtidige IKT-kompetanse og krav til ferdigheter hemmes av at de ikke får spille på iPaden når de er barn. Når barna om 10–15 år skal ut i arbeidslivet, er det andre ferdigheter enn dagens som vil være gjeldende, sier Guro, og legger til:

les også
Søskensjalusi: – Fokuser på livsglede, ikke flinkhet

– I skogkanten ved huset vårt holder ei trehytte på å forfalle. Ble den bygget før iPadene kom og tok barndommen, tro? Til sommeren skal vi kjøpe planker og spiker og se om hytta kan restaureres, eller om den må rives og bygges helt på nytt. Det gleder jeg meg til!

Les også: Slik får du en god samtale med barna

Må se på innholdet

Kaja Hegg er rådgiver for barns rettigheter og internett hos Redd Barna. Hun forteller at det er vanskelig å sette en klar tidsgrense for hva som er for mye nett- og mobilbruk. 

Kaja Hegg. Foto: Privat

– Stadig flere aktiviteter i våre dagligliv skjer foran en skjerm, og det gjelder også aktiviteter som er naturlige for barn. Vi må derfor se på innholdet, og hvilke relasjoner barna har via spillene og tjenestene på nettet, sier hun, og legger til at det er en stor forskjell på å bruke nettbrettet til å høre på musikk eller lese en bok, og det å spille spill som krever deltakelse. Og ikke minst spiller barnets alder og modenhet en stor rolle.

Les også: Bør man hjelpe barnet med å få venner?

les også
Dette er Familieklubben

Hun påpeker at det blir et problem idet nett- og mobilbruk går ut over søvnen, det blir for mye stillesitting, det går ut over skolearbeidet og det blir mindre samvær ansikt til ansikt.

– Det er også slik at tidsbruk er en vanlig konflikt mellom barn og foreldre. For mye spilletid går lett ut over den gode kontakten og nærheten. 

Følger de voksnes eksempel

Ellen C. Mentzoni Nilsen. Foto: Privat

Familieveileder Ellen C. Mentzoni Nilsen mener at barn gjør som vi voksne gjør. Dersom vi sitter mye foran diverse skjermer, vil barna gjøre det samme. Både små og store trenger å være sammen uten at det skal skje så mye hele tiden.

Les også: Nettmøte om barn og digitale medier

les også
Norsk familieøkonomi: – Dette er den beste barneforsikringen

– Prat litt hverdagslig, snakk om dagen og kjenn på fellesskapet. Les bøker sammen, lek og vær fysisk aktive. Barn og unge trenger å føle at de hører til, at noen ser dem og at de er en del av familien, sier familieveilederen, og legger til:

– Barn trenger foreldre som ser hva de har behov for. Denne mammaen så at iPaden styrte familielivet deres i altfor stor grad. Hun ønsket at barna skulle huske opplevelser og ikke bare jaget etter å komme hjem til en skjerm. At hun derfor tok tak i dette, synes jeg er flott!

Les også: Hvor tidlig bør barnet få mobil?

Tips til foreldre

* Vit hvilke tjenester barn bruker. Barn trenger veiledning, råd og støtte.

* Er spillet sosialt? Har barna alder og modenhet til å spille sosiale spill?

* Lær barna sosiale restriksjoner på nett. Hvem skal de legge til, og ikke legge til?

* Prøv selv spillet og vurder om barnet er modent for det.

* Samarbeid med andre voksne: Det er lettere å sette grenser for bruken om foreldre er enige seg imellom.

Les også: Slik barnesikrer du mobilen

* Sett deg inn i de ulike aldersgrensene som anbefales.

* Lag faste rammer for nett- og spillbruk.

* Lær barna om risiko rundt kontakter med farlige hensikter på nett.

* Lær barn hvordan man skal håndtere skremmende innhold.

* Barn spiller med klassekamerater på skolen, og det kan oppleves stress og redsel for ikke å henge med. Ha en god dialog og snakk om hva barnet selv føler rundt dette.

Les også: Uventet comeback for familiespillene

* Vær en god rollemodell.

les også
– Motepresset flytter seg fra skolegården til dataskjermen

* Finn alternative aktiviteter. Det er viktig med pauser fordi barna trenger å bevege seg, ha tid til frilek og sosial trening gjennom kontakt ansikt til ansikt. Dette er en verdi som må vernes om.

Kilde: Kaja Hegg, rådgiver barns rettigheter og internett, Redd Barna

FULL POTT: Guro Skjelderup er mye mer sammen med sønnene sine nå, men måtte også sette sin egen skjermbruk under lupen. Foto: Jeanette Bækkevold


Guro Skjelderups råd til andre foreldre:

* Hopp i det og ta barndommen til barnet ditt tilbake!

les også
Slik snakker du med barna om skremmende nyheter

* Vær forberedt på at det krever en del av deg som forelder; din eget skjermbruk må også under lupen. 
Ta et valg om at mobilen skal vekk på ettermiddagene. Sett den gjerne på lydløs eller i flymodus, så du slipper å ty til fristelsen å sjekke.

* Se gode filmer sammen, les bøker og spill brettspill.

* Kanskje er ikke det å kvitte seg med iPaden/nettbrettet veien å gå for alle. Først og fremst handler det om bevisstgjøring – både rundt barnets forbruk av skjerm og ditt eget.

Les også: Er det galt å gi en treåring ipad?

les også
Slik møter du barn i sorg

* Følg med på hvordan barnet utvikler seg, hvor lett det er å sovne om kvelden, og bry deg om hva barnet gjør på nettbrettet. Kanskje kan den kobles fra nett og dermed bli mindre spennende og mindre problematisk.

* Det er ikke bare hva barna gjør på skjermen vi egentlig bør diskutere. Det er hva de heller kunne brukt tiden til.

* Guttene mine har fremdeles PlayStation, også den med strenge begrensninger. Vi har tre spill og den er ikke koblet til wifi, dermed opplever jeg den ikke på langt nær så avhengighetsskapende.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .