Gøy på øko-landet

GRØNT ER SKJØNT: Silje Krey Nitter og sønnen Eilif (8 mnd) elsker livet på landet. Foto: privat

Silje og Eivind Krey Nitter var leie av bylivet og gikk for en helomvending. Nå bor de og barna i en økolandsby på landet med fire alpakkaer og et mål om å spise kun lokal og selvdyrket mat.

Silje Krey Nitter (31) og ektemannen Eivind Krey Nitter (39) flyttet til Hurdal økolandsby for fire år siden. Valget om å flytte utenbys var lett, og de har aldri angret. 

– Jeg var bylei etter å ha bodd i Oslo i rundt 15 år, sier Eivind og legger til: 

les også
Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

– I tillegg hadde vi fått datteren vår Selma. Hun var ett år da vi bestemte oss for å flytte hit. Vi ville at hun skulle ha en landlig oppvekst. Det ville bli bra for oss alle, tenkte vi, å leve tettere på naturen.

Hurdal økolandsby er formelt sett et vanlig boligtun, men består av folk som er interesserte i å gjøre ting sammen, forklarer Silje. 

Les også: Færre leker gir mer ro

Norges første

Det startet på 1990-tallet med en gruppe mennesker som hadde en visjon om å leve annerledes, står det på nettsiden til Hurdal økolandsby. 

Hurdal økolandsby
LANDSBYLIV: Silje og Eivind produserer omtrent halvparten av strømmen de trenger med solcellepanel. Her med barna Selma og Eilif. Foto: Kaia Eriksen/VG

De dannet stiftelsen Kilden Økosamfunn i 1998 og startet letingen etter et sted de kunne etablere Norges første økolandsby. I Hurdal fant de det de lette etter: en gård med tilhørende dyrkbar mark og utmark. Med utgangspunkt i gården skulle det bygges bolighus i naturmaterialer, mest mulig selvforsynt med energi.

De ønsket et område med boliger, verksteder, kulturarenaer, fellesområder, barnehage og felleshus. Inspirasjonen kom fra liknende prosjekter i utlandet. 

Alle medlemmene eide en like stor andel og avgjørelser ble tatt i fellesskap. Etter hvert ble det en kronglete løsning. De fikk bygget ni hus før medlemmene av Kilden ble kjøpt ut av en kommersiell aktør som fra da av har tatt seg av eiendomsutviklingen. I dag er det 70 boenheter og i overkant av 200 mennesker som bor i økolandsbyen. Som beboer er du ikke pliktig til å delta i fellesskapet, men du har altså muligheten. 

Les også: Tok med barna på drømmereisen

Samhold 

Silje forteller om den gamle prestegården økolandsbyen leier. Her arrangeres midtsommerfester, bursdagsfeiringer, strikkekvelder, meditasjon, 17. mai-fester og konserter. Økolandsbyen har dessuten sin egen filmklubb med filmvisninger på gården, samt yogatreninger og fellesmiddager. 

Eivind og Silje er begge oppvokst nær naturen.  

– Det er vel sånn at det innhenter deg før eller siden. Du lengter tilbake, sier Eivind. 

Les også: Slik motiverer du barna til å gå tur

Bønder

les også
Har vurdert å flytte for å få mer hjelp: Tvillingmorens kommune scorer 2,17 av 5 poeng i UNICEF-rapport

Denne gangen tar han det et steg videre. Han bor ikke bare på landet. Han har begynt å jobbe her også. Eivind har blitt bonde. 1000 epletrær, 2000 bærbusker og «masse rabarbra» har han nå satt ut sammen med kompanjongen Ebbe. Neste år kommer første avling. 

– Jeg tror absolutt det kan bli økonomisk bærekraftig, sier Silje. 

Hurdal økolandsby
SELVFORSYNT: Familien dyrker sine egne grønnsaker, frukt og bær, men må fortsatt kjøpe olivenolje og kaffe på butikken. Foto: Kaia Eriksen/VG

Eivind har uansett biologjobben sin i tillegg. Han reiser rundt og holder foredrag om humler og andre pollinerende insekter. 

Silje jobber allerede fulltid i Hurdal. Siden de kom til økolandsbyen for fire år siden har hun arrangert jevnlige dansetreninger for hurdølingene. 

les også
– Foreldre drømmer om skilsmisse for å få mer egentid

Ebbe, samarbeidsbonden til Eivind, jobber 60 prosent i Eidsvoll kommune. Jordet de har skaffet seg er en del av den gamle prestegården og ligger mellom en hvit kirke og funkishusene i økolandsbyen. Her befinner også andelslandsbruket seg. De fleste i økolandsbyen er medlemmer og dyrker grønnsaker til eget bruk.  

I tillegg til Eivinds nye bondebusiness, er det ett annet selskap som jobber kommersielt i samme område. Det drives av en danske som har gris, kyllinger, dyrking av grønnsaker og blomsterproduksjon som sine satsningsområder. 

Les også: Reiste på jordomseiling med barna

Lokalprodusert  

På sikt er målet til Eivind og Silje er å være nesten helt selvforsynt.

les også
Når jobben tar deg bort fra barna

– Så godt det lar seg gjøre. Vi vil bruke Hurdals lokalproduserte mat. Det er så mange flinke folk i nærområdet her. Men olivenolje og kaffe klarer vi oss ikke uten, så det må vi kjøpe i vanlig butikk. 

På sikt er drømmen samarbeid med andre økolandsbyer og bytting av matvarer. 

– Eplejuice mot vin eller honning mot olivenolje, for eksempel, sier Silje. 

Dugnad 

Dugnadsånden i økolandsbyen er spesielt sterk. 

les også
Er det galt å gi iPad til en 3-åring?

– Når noen trenger hjelp, stiller folk alltid opp. Og de som bor her er flinke til bygge opp hagene sine. Folk luker på kveldstid og er opptatt av at økolandsbyen skal være både estetisk vakker og et hyggelig sted å være.  

I fjor begynte Eivind å bygge en jordkjeller. Den skal bli ferdig i løpet av sommeren og gjøre familien Krey Nitter rustet for vinteren med egne grønnsaker, saft og syltetøy. 

– Da skal vi ha egne grønnsaker hele året. Akkurat som de gjorde det i gamle dager, sier Silje. 

På beite

les også
Veldedig jul skaper samhold mellom mor og datter

Silje og Eivind eier fire alpakkaer sammen med tre andre familier. De beiter rundt økolandsbyens lavo og har fått navnene Pelle, Freddy, Balto og Cato. 
 
Datteren Selma løper bort til alpakkaene for å mate dem med blader. 

Alpakka
NYKLIPTE: Selma inspiserer alpakkaene. Pelsen deres skal bli til garn. Foto: Kaia Eriksen/VG

– De er søtere med pels. Nå er de helt nyklipt, sier Silje som har store planer om å strikke alpakkaklær til familien.  

– Til nå har vi bare ulla liggende, men det er meninga å sende det inn til et spinneri og få garn tilbake, sier hun.  

les også
– Det er ungenes feil

– Alpakkaene gir masse trivsel, men økonomisk går det i null. Det er veldig dyre dyr. De kan klippes bare en gang i året og skal ha fôr og veterinær. Men de er veldig flinke beitedyr. De spiser blant annet gran og holder vegetasjonen fint nede her.

– Til helga får vi forresten besøk av skotsk høylandsfe som skal beite ned der Eivind skal dyrke! sier Silje med stor entusiasme. 

Bilfritt tun 

Entusiasmen er like stor når hun viser frem selvdyrkede jordbær, drivhuset de har bygget ved huset sitt, hønene de har, den norske wasabi-planten, svartkål, rød grønnkål. plommetrær, asparges, solbær, rips, bringebær, paprika, agurk, tomat og chili, blant mye annet. 

– Og i skogen rett ved her har vi blåbær, sier Silje, fortsatt like entusiastisk. 

les også
Slik kommer barna tilbake til rutinene

Selma er mer avmålt når hun skal svare på hva som er bra med å bo i økolandsbyen. Men at hun liker å leke på det bilfrie tunet, er det i hvert fall liten tvil om. Det viser hun med alt hun har av kroppsspråk. Det samme gjelder broren hennes i bæremeisen, Eilif på åtte måneder. 

– Vi føler oss så trygge når vi slipper barna ut. Jeg tror det er veldig fint å vokse opp her, sier Silje.   

Hurdal økolandsby
BILFRITT: - Jeg tror det er veldig fint å vokse opp her, sier Selmas mor Silje. Foto: privat

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .