Forskning: Helikopterforeldre kan ha negativ effekt på barns oppførsel

Helikopterforeldre
Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Scanpix

Barn med overkontrollerende foreldre kan senere få tilpasningsproblemer på skolen og i sosiale settinger, ifølge studie.

Det er naturlig for foreldre å gjøre det de kan for å sørge for at barna er trygge og friske, men barn trenger rom for å lære og utvikle seg på egenhånd, uten at mor og far hele tiden henger over dem, heter det i forskningsartikkelen publisert av American Psychological Association.

Begrepet helikopterforeldre brukes om foreldre som sirkler over barna sine og griper inn ved minste tegn til motstand. 

Les også: Hvilken foreldretype er du?

les også
Refleks kan redde liv, men bruken er på vei ned

Hovedforfatter Nicole B. Perry fra University of Minnesota sier til Science Daily at forskningen viste at barn med såkalte helikopterforeldre kan være dårligere rustet til å takle utfordringer i oppveksten, særlig med å navigere det komplekse skolemiljøet.

– Barn som ikke kan regulere følelsene og oppførselen sin har større sannsynlighet for å oppføre seg dårlig i klasserommet, ha vanskeligheter med å få venner og slite på skolen, sier hun til Science Daily.

Barn trenger å prøve selv

Hedvig Montgomery
Hedvig Montgomery. Foto: Janne Rugland
Hedvig Montgomery er psykolog og sier at det ikke nødvendigvis er enkelt å finne så enkle hvis/når-sammenhenger, og at det stadig kommer ny forskning på barneoppdragelse. Likevel er hun klar på en ting:

– Det som er helt, helt sikkert er at barn trenger å prøve selv, finne små veier selv, finne små hemmeligheter selv. Foreldre som blir redde for alt som kan gå galt, begrenser barnas utviklingsrom, sier hun.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Les også: La barna ta risiko!

Montgomery påpeker hvor viktig det er for foreldre å tenke at det helst vil gå bra. Men med et forbehold:

– Du må vite forskjell på de situasjonene som helst går bra og de som er ordentlig farlige. Barn i båt uten redningsvest er ikke en «det går helst bra»-situasjon. Men en 8-åring som skal gå alene hjem fra skolen er en «det går helst bra»-situasjon, sier hun.

Ifølge den amerikanske studien er den beste måten å få barna til å kontrollere følelser og oppførsel å snakke med dem og lære dem å forstå egne følelser.  

– Foreldre kan også sette gode eksempler for barna ved å bruke positive mestringsmekanismer for å takle egne følelser og oppførsel når de er opprørte, sier Nicole B. Perry til Science Daily.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .