Forskning: Helikopterforeldre kan ha negativ effekt på barns oppførsel

Helikopterforeldre
Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Scanpix

Barn med overkontrollerende foreldre kan senere få tilpasningsproblemer på skolen og i sosiale settinger, ifølge studie.

Det er naturlig for foreldre å gjøre det de kan for å sørge for at barna er trygge og friske, men barn trenger rom for å lære og utvikle seg på egenhånd, uten at mor og far hele tiden henger over dem, heter det i forskningsartikkelen publisert av American Psychological Association.

Begrepet helikopterforeldre brukes om foreldre som sirkler over barna sine og griper inn ved minste tegn til motstand. 

Les også: Hvilken foreldretype er du?

les også
Ny studie: Småbarn er ikke aktive nok

Hovedforfatter Nicole B. Perry fra University of Minnesota sier til Science Daily at forskningen viste at barn med såkalte helikopterforeldre kan være dårligere rustet til å takle utfordringer i oppveksten, særlig med å navigere det komplekse skolemiljøet.

– Barn som ikke kan regulere følelsene og oppførselen sin har større sannsynlighet for å oppføre seg dårlig i klasserommet, ha vanskeligheter med å få venner og slite på skolen, sier hun til Science Daily.

Barn trenger å prøve selv

Hedvig Montgomery
Hedvig Montgomery. Foto: Janne Rugland
Hedvig Montgomery er psykolog og sier at det ikke nødvendigvis er enkelt å finne så enkle hvis/når-sammenhenger, og at det stadig kommer ny forskning på barneoppdragelse. Likevel er hun klar på en ting:

– Det som er helt, helt sikkert er at barn trenger å prøve selv, finne små veier selv, finne små hemmeligheter selv. Foreldre som blir redde for alt som kan gå galt, begrenser barnas utviklingsrom, sier hun.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Les også: La barna ta risiko!

Montgomery påpeker hvor viktig det er for foreldre å tenke at det helst vil gå bra. Men med et forbehold:

– Du må vite forskjell på de situasjonene som helst går bra og de som er ordentlig farlige. Barn i båt uten redningsvest er ikke en «det går helst bra»-situasjon. Men en 8-åring som skal gå alene hjem fra skolen er en «det går helst bra»-situasjon, sier hun.

Ifølge den amerikanske studien er den beste måten å få barna til å kontrollere følelser og oppførsel å snakke med dem og lære dem å forstå egne følelser.  

– Foreldre kan også sette gode eksempler for barna ved å bruke positive mestringsmekanismer for å takle egne følelser og oppførsel når de er opprørte, sier Nicole B. Perry til Science Daily.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .