Forskere: Innvandring kan ikke erstatte fødsler

INNVANDRING KAN IKKE ERSTATTE BARNEFØDSLER: Professor Grete Brochmann sier eldrebølgen er en demografisk utfordring som man i beste fall kan utsette med innvandring. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hverken flyktninger eller arbeidsinnvandrere løser utfordringene med lave fødselstall, sier to av Norges ledende forskere på området til Klassekampen.

Fallende fødselstall har fått regjeringen til å frykte for velferdsstatens bærekraft. En tverrdepartemental fødegruppe er satt i sving, og i nyttårstalen mante statsminister Erna Solberg (H) til nasjonal fødedugnad.

Eldrebølgen en utfordring

– Innvandring er ingen enkel løsning på bærekraftsutfordringen for velferdsstaten på lang sikt. Det er heller en tilleggsutfordring, sier sosiologiprofessor Grete Brochmann til Klassekampen.

les også
Tenåring og lakenskrekk – 12 søvntips til skolestart

– Eldrebølgen er en demografisk utfordring som man i beste fall kan utsette med innvandring. Innvandrere blir også gamle. Tilleggsutfordringen kommer av at man så langt, grovt sagt, ikke har greid å integrere innvandrere i en slik grad at det ikke betyr ekstra utgifter, sier Brochmann.

Innvandring ikke et bærekraftig alternativ

Arbeidsinnvandring har også noen systemiske negative virkninger, sier Brochmann:

– Økende arbeidslivskriminalitet, lavlønnskonkurranse og sosial dumping er eksempler. Dette går hardest ut over dem som står svakest i arbeidslivet i utgangspunktet.

Professor Trude Lappegård ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO sier at man fra et demografisk ståsted ikke ser innvandring som et bærekraftig alternativ til barn.

– Innvandring kan bidra med arbeidskraft som skyver på problemet, men det er ikke en løsning. For en jevn utvikling er det ønskelig med et visst nivå av rekruttering nedenfra i form av nye barn, sier hun.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Fødselstallet på 56.300 i 2017 var det laveste på mange år. Dette ga et samlet fruktbarhetstall på 1,62 barn per kvinne – det laveste som er målt i Norge noen gang. I 2018 er det ventet at tallet blir enda lavere enn i 2017.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .