Forsker: Foreldre slutter for tidlig med høytlesing

Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB scanpix

Det kan være vanskelig å få barn til å lese bøker, særlig med så mange digitale distraksjoner i hverdagen. Men det finnes noen enkle tiltak for å vekke lesegleden hos barna. 

Professor i pedagogisk psykologi, Bodil Stokke Olaussen, sier det er viktig at vi ikke tvinger barna til å lese.

– Det skal være en hyggelig stund. Som forelder ville jeg hørt godt etter hva barnet er interessert i, velge en bok basert på dette, og lest den sammen. Gå gjerne til et bibliotek og la barnet velge ut en bok selv, sier Olaussen. 

les også
– Ikke la minoritetsspråket bli et kjefte- eller kranglespråk

Les også: Malin Falch kåret til årets beste barnebokforfatter

Engasjement smitter

Bodil Stokke Olaussen. Foto: UiO
Ifølge henne er dette avgjørende for å skape en positiv leseopplevelse. Men det kreves også innsats fra foreldrenes side. 

– Det er gjort masse forskning på at samtalene om hendelser i bøker bidrar til bedre språk, utvikling og leseforståelse. Jeg anbefaler høytlesning, gjerne med en bok begge liker, der foreldrene skaper en dialog rundt fortellingen, sier Olaussen.

– Engasjement smitter, og det påvirker høytlesingen og den gode samtalen rundt boken, sier Olaussen og fortsetter:

 – Du kan velge en bok du likte som liten, og stille spørsmål underveis. Som for eksempel: «Hva tror du vil skje videre?», «hva tror du han tenker her?», «hva synes du om dette?». 

Les tipsene for å stimulere barn til lesing lenger ned i artikkelen

Humor og spenning

Cathrine Nilssen. Foto: Aschehoug

Kommunikasjonsrådgiver i Aschehoug, Cathrine Nilssen, forteller at de mest populære bøkene fra forlaget for målgruppen 5–10 år er seriebøker som Dyrehagedetektivene, Ninja-kid, og Tom Gates. 

– Det er humor og spenning som fenger denne målgruppen mest. Og illustrasjonsgraden i bøkene er viktig. De ferskeste leserne synes det er tungt med for mye tekst. Det må komme hyppige belønninger i form av morsomme eller spennende illustrasjoner, sier Nilssen til VG Familieklubben.

Mange av bestselgerne er i dagboksform, med illustrasjoner og lett tekst. Men noe som lenge har vært trenden, er spenning og mysterier. 

– Barna liker lettleste mysterier med skumle hint og spor, hvor de selv kan være med å løse mysteriet, sier Nilssen.

Les også: Tegneseriene barna vil elske

Lokale trender

les også
Derfor forandrer kjæledyr barna dine

Trude Hoel er leseforsker, og har fokusert mye på barns lesing. Hun har også merket seg at humor og mysteriebøker er på moten i skolen, men mener det er viktig ikke å henge seg for mye opp i dette.

Trude Hoel. Foto: UiS

– Det er jo ofte lokale lesetrender på skoler. Det kan være at en bokserie er populær i klassen eller blant jentene på et gitt trinn. Da kan barna brått få lyst til å lese akkurat denne boken eller serien, men det er ikke sikkert at barnets interesse for denne boken er like stor to måneder senere, sier leseforskeren.

les også
Slik forholder du deg til aldersgrensene på spill og sosiale medier

Noen barn kan være interessert i bøker som foreldre kanskje tenker er upassende. Hvis det er skumle bøker, eller tekster som tar for seg krig eller sykdom, er det viktig å ikke avfeie dette med en gang. 

– Noen barn søker denne skrekkblandede fryden eller å bli utfordret følelsesmessig, så det kan øke lesegleden. Hvis ungene vil lese noe du tenker er for skummelt, er det viktig å ha en dialog med dem om dette, sier Hoel.   

– Du kan lese boken selv først, kanskje den ikke er så skummel som den virker, eller dere kan lese den sammen. Hvis de vil lese alene, bør du følge med på reaksjonen deres underveis. Tar boken for seg noe ordentlig skummelt eller ekkelt bør du ikke bare si nei til det med én gang, men begrunne hvorfor.

les også
Slik tar du kontroll over deling av bilder og barnas mobilbruk

– Samtidig vet vi at mange barn i dag har stor tilgang til forskjellig ting gjennom digitale medier uansett, enten det er film eller spill med bilder, som kan virke langt mer skremmende enn ord i en bok, legger Hoel til. 

Les også: Norske barn har lest over en million bøker i sommer

Mange foreldre slutter for tidlig

Med travle hverdager er det viktig å etablere leserutiner flere ganger i uken, og gjerne der barnet leser høyt sammen med en av foreldrene. Dette er mange for dårlige på, mener Hoel. 

les også
Derfor er dette den beste foreldrestilen

– Mange foreldre slutter for tidlig å lese sammen med barna sine, mener Trude Hoel. De tenker kanskje at «Nå har barnet mitt lært å lese selv, så da kan jeg heller gjøre noe annet.» Men selv om barn har begynt på skolen og begynt å lære seg å lese, er de ikke ferdig utlærte lesere. Begynneropplæringen i skolen varer fra 1.–4. klasse, og i denne perioden er det viktig å få støtte og oppmuntring til lesingen fra en erfaren leser. I tillegg forsvinner jo den sosiale kosen med lesingen hvis barnet ikke har noen å lese sammen med.

Hun utdyper: 

– Ofte slutter foreldre å lese sammen med barna når ser at barna greier det fint selv, kanskje fordi man føler at man ikke har tid til det. Men leserundersøkelser viser at de som leser på fritiden, blir flinkere. Det hjelper ikke å lese en gang i måneden, litt lesetid hver dag er viktig, og da gjelder det å hjelpe dem med det, sier Hoel. 

les også
Slik blir venne-overnattingen best mulig

– Det handler ikke om å lese kjempemye, men jevnlig. Hovedpoenget er at man bør se på dette som kvalitetstid. Det er en liten investering i noe som har veldig mye å si gjennom hele livet, sier Hoel. 

Test av 10 leseapper: Disse er best


Ti tips for å stimulere barn til lesing:

  • La barna velge bøker selv ut fra egne interesser.
  • Let i bibliotek og bokhandler sammen.
  • Lag en koselig situasjon, frist dem, de skal ikke føle at de blir tvunget til å lese.
  • Det viktigste er at de er interesserte i fortellingen. Hvis de ikke finner noe, kan du prøve med en bok du selv liker godt.
  • Opprett en dialog rundt boken, la barnet få tenke selv.
  • Illustrasjoner er bare positivt og kan hjelpe på leselysten.
  • Les jevnlig, gjerne om kvelden. Sett av tid til lesestund, helst hver dag. 
  • Ikke avvis med en gang om de velger en skummel bok, vær positiv. Gå gjennom innholdet sammen. 
  • Fortsett å lese høyt for barna, selv når de kan lese selv. 
  •  Sørg for at det er lesero og komfortabelt når dere skal lese.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .