Foreldre feiler på barnesikkerhet i bil: – Kan føre til død eller varige mén

FEIL!: Barn opp til fire år, og gjerne eldre, anbefales å sitte i bakovervendt bilsete. Likevel velger mange foreldre en løsning som dette. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix

Er barnet ditt riktig sikret i bilen reduserer det risikoen for alvorlig skade og død med 90 prosent. Likevel vet syv av ti foreldre for lite om hvordan barn skal være tryggest mulig i bilen.

Hvor lenge satt ditt barn i bakovervendt bilsete? Barn i bil er ekstra utsatt, og at barnet sitter bakovervendt er avgjørende. Trygg Trafikk anbefaler at barnet sitter bakovervendt til det har fylt fire år, helst enda lenger. 

Jonas Wærstad i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk
– Å ha småbarn innebærer mange daglige kamper. Dét kan de fleste småbarnsforeldre kjenne seg igjen i. Derfor er det viktig å få fram at det er noen kamper det faktisk er verdt å ta. Fordi alle ønsker å sikre det kjæreste de har best mulig, sier Jonas Wærstad i Trygg Trafikk.

Vet ikke hvordan barna bør sitte 

les også
Refleks kan redde liv, men bruken er på vei ned

Det hersker så stor usikkerhet rundt hvordan småbarn skal sikres i bil, at Trygg Trafikk har sett seg nødt til å opprette en egen telefonlinje for å svare foreldre og besteforeldre som tar kontakt.

Les også: Derfor bør barn kjede seg

Det er mange grunner til å foreldre lar barnet sitter fremovervendt i bilen før fylte fire år, gjengangerne er dårlig benplass, bilsyke og manglende kunnskap.

– Det finnes ingen gode unnskyldninger for å la være å sikre barna bakovervendt. Mange tror nok at de velger det beste for sitt barn. Det er rett og slett feil. Sikkerheten må komme først, og alle må vite at barn bør sikres bakovervendt til de er minst fire år, fortsetter Wærstad. 

Derfor bør barn sitte bakovervendt 

Sitter barnet vendt bakover reduseres risikoen for alvorlig skade og død med hele nitti prosent. 

– Å sitte bakovervendt i bil for barn er faktisk hele frem ganger tryggere enn å sitte vendt forover, forteller Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging hos forsikringsselskapet If.

les også
Advarer mot å kjøpe brukt barnesete

– Dersom barnet sitter forovervendt ved en frontkollisjon, vil det innebære stor belastning på skulder, nakkeparti og barnets hode. Det kan føre til død eller varige mén. Hvis barnet sitter bakovervendt, blir trykket fordelt over en større flate og belastningen mindre på nakke og indre organer, forklarer han. 

Les også: Psykologen: Har du et favorittbarn?

Undersøkelsen som viser hvor mange foreldre som faktisk ikke vet hvordan barnet deres bør sikres i bilen er gjennomført av YouGov på vegne av Trygg Trafikk og If. De som har svart på undersøkelsen har alle kjøp barnesete i løpet av de ti siste årene. 

Usikre forbrukere

les også
Blogg: Bilfritt familieliv

Undersøkelsen viser også at en av tre bilsetekjøpere synes det er komplisert å finne ut av hva slags barnesete de skal ha. Trygg Trafikk og If har derfor opprettet nettsiden bilstolvelgeren.no. Bilstolvelgeren er merkenøytral, og har som mål å hjelpe foreldre og andre kjøpere av barnesete med å finne ut hva slags sete de trenger. 

– Å bruke Bilstolvelgeren er raskt, trygt og enkelt: du taster inn barnets alder, vekt og lengde/høyde. Deretter får du en klar og tydelig anbefaling om hvilken type bilstol barnet ditt bør ha – fra babysete for de minste, småbarnsstol for de litt større og frem til beltestol og bilpute for de større barna, avslutter Jan Olav Nilssen hos If. 

Tips før du kjøper bilsete

Trygg Trafikk og If har følgende tips til foreldre som skal kjøpe bilsete til barnet: 

les også
Slik forebygger du bilsyke

La barnet prøve bilstolen i bilen før du kjøper den.
Sjekk at bilstolen passer med bilen. Prøv gjerne stolen i bilen din før du kjøper. 
Be de ansatte i butikken om hjelp til montering.
Husk at beltet skal sitte tettest mulig mot kroppen. Ta derfor av tykke ytterklær.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .