– Foreldre drømmer om skilsmisse for å få mer egentid

SKRÅBLIKK PÅ FORELDREROLLEN: - Målet var å skrive en bok som ikke prøver å belære deg eller å le av deg, forteller forfatterne. Fra venstre: Heidi Bøhagen, Kristin Storrusten og Therese G. Eide (illustratør). Foto: Helge Skodvin/Tiden

Å ta vare på deg selv er det beste du kan gjøre for barna dine. Det mener disse småbarnsmødrene, som har laget bok om den moderne foreldrerollen.

Boken har fått tittelen «Feltnotater fra småbarnslivet». Her tar forfatterne tak i den konstante prestasjonsangsten mange småbarnsforeldre går rundt med.

Med skråblikk harselerer de med seg selv, og tilbyr friske utsagn som «folk som er mye teitere enn deg, har også klart å oppdra barn».

Ren komedie er dette likevel ikke. Under komikken ligger dyp empati med målgruppen, og kritikk av hvordan skremmende informasjon dyttes på småbarnsforeldre med allerede frynsete nerver.

les også
Kommentar: Mammakjeft – skal vi tåle det?

– Det ligger kommersielle interesser i å skremme foreldre. Du kan for eksempel selge mange bilseter på det, sier småbarnsmor og forfatter Kristin Storrusten.

Hun har et poeng. Nylig publiserte VG Familieklubben denne saken: Feil sykkelhjelm til barnet kan være livsfarlig. Saken kan både ha gitt dårlig samvittighet og antagelig påført et visst kjøpepress i de tusen familiehjem. Men den ga også mange klikk.

– Norge er trygt

Redselen for å ikke gjøre gode nok valg på vegne av barnet, gjør mange foreldre overbeskyttende. Det har gjort begrepet sherpaforelder populært blant oppveksteksperter. Dem mener forfatterne at man skal lytte mindre til.

– Det er et poeng i seg selv at denne boken ikke er laget av eksperter som vet bedre enn deg. Vi er ikke fagfolk, vi er ikke leger, pedagoger eller psykologer. Men som småbarnsforeldre har vi sett og hørt mye, sier Kristin Storrusten, som tidligere blant annet har skrevet dikt om fødselsdepresjon.

Trioen er politisk motivert av kvinnekamp og barselomsorg, og ikke redde for å komme med systemkritikk.

– Det er mye fokus på risiko i dag, i et land der det er veldig lite risiko. Det er veldig trygt å få barn og det er veldig trygt å være barn i Norge i dag. Men informasjon til småbarnsforeldre presenteres for ofte i et risikoperspektiv, sier Heidi Bøhagen.

KREVENDE ROLLE: Det er så veldig lett å tenke at man ikke strekker til som forelder. Kan det være at kravene vi stiller til oss selv er blitt for høye? Illustrasjon: Theres G. Eide, fra boken Feltnotater fra småbarnslivet/Tiden.

Les også: Dette bør du vite om den fjerde barnesykdommen

– Vi har vaksiner og medisin, ting går stort sett greit. Så lenge du er glad i barnet ditt, så er mye gjort, fortsetter Bøhagen.

les også
Syv av ti drikker foran barna i Syden

Den emosjonelle belastningen fra detaljfokus, som for eksempel hva som er best av solkrem og UV-klær, går på bekostning av psykisk velvære for mange foreldre, mener hun.

– Som forbruker hviler det et ansvar på deg: «Hvis jeg ikke leser meg opp nok, gjør jeg noe som fører til at barnet mitt dør», sier illustratør Therese G. Eide, som tidligere har hengt ut seg selv i foreldrerollen – i tegneserieformat

Landsby-myten

Forfattertrioen er heller ikke begeistret for «mammakjeft». Eller, som Kristin Storrusten kaller det, «det misforståtte begrepet it takes a village».

les også
Aldersgrenser på spill ignoreres: – Mange foreldre er naive

– Meningen med det landsby-begrepet er at vi skal hjelpe hverandre å ta vare på hverandres barn. Men det brukes også for å rettferdiggjøre kjefting på fremmede. Det er aldri greit å kalle en fremmed person for en «forferdelig mamma», sier hun.

IT'S A JUNGLE: Vi påfører oss selv mange bekymringer som foreldre. Det er ofte godt å lufte disse med andere. Illustrasjon: Therese G. Eid, fra boken Feltnotater fra småbarnslivet/Tiden

Kjefting og fordømming for valgene vi gjør, øker foreldreangsten, mener forfatterne. Noen foreldre blir så overveldet av de høye kravene til hvordan foreldre skal oppføre seg, at de ønsker seg til dels bort fra foreldrerollen.

les også
Refleks kan redde liv, men bruken er på vei ned

– Det er foreldre som drømmer om skilsmisse for å få mer egentid. Å få en uke fri fra foreldreansvaret annenhver uke kan høres forlokkende ut. Det handler nok ofte om mestringsangst for foreldrerollen, sier Therese G. Eide.

Trøst deg med at det du tror du gjør feil, kan være det beste du gjør for barnet ditt.

5 tips for senkede skuldre

Her er fem tips fra forfatterne til hvordan foreldre kan klare å senke skuldrene:

  1. Alle får noe, men ingen får alt. Det kommer til å være noe rart med barnet ditt, men ikke alt vil være rart.
  2. Snakk med noen om du tror det er noe galt med barnet ditt.
  3. Gjør ting som du synes er gøy. Unngå ofre alt du liker for å tilrettelegge for barnet, det blir fort skadelig på sikt.
  4. Løft blikket, se at det finnes mange måter å gjøre ting på. I våre dager og med vårt helsetilbud, har de fleste mindre valg veldig lite å si.
  5. Det finnes ingen «sikker side». Livet er en risiko. Finjusteringer på detaljer handler om kontrollbehov, vit at et visst kaos er forventet, og at det er liten grunn til å krisemaksimere i dagliglivet.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .