Flyttet ut av byen – og tilbake igjen

FREM OG TILBAKE: Kristin Myklestu (34) og Thomas Bie (35) flyttet fra Oslo til Bærum med datteren Silje (3). Men det ble ikke som de håpet, og kort tid senere bar det tilbake til byen. Foto: Jeanette Bækkevold

Først ga småbarnsforeldrene etter for «presset» om å bytte ut byleilighet med hus og hage – av hensyn til oppvekstmiljøet. Så angret de.

Som så mange andre småbarnsfamilier tenkte Kristin Myklestu (34) og mannen Thomas Bie (35) at de «måtte» flytte ut av byen for å få mer plass og egen hage. Flyttelasset gikk fra byleilighet på St. Hanshaugen i Oslo til hus og hage i Bærum.

Innen et år var gått, var de tilbake til leilighet i byen.

les også
Søskensjalusi: – Fokuser på livsglede, ikke flinkhet

– Vi hadde bodd i en 2-roms frem til vi fikk datteren vår Silje, og antok at småbarnslivet krevde noe annet enn det: God plass, privat hage, kort vei til marka, fuglekvitter og idyll, forteller Kristin Myklestu.

En god del av vennene deres med barn bodde allerede utenfor Oslo. De gledet seg til å få mer tid sammen med dem, og så for seg idylliske bilder av barna som klatret i hagen og fine stunder i hagen.

– Et annet viktig argument for å flytte, var de høye boligprisene i Oslo. Til å begynne med kikket vi litt på større leiligheter i byen, men fant raskt ut at det ville bli for kostbart. For en treroms i byen kunne vi tross alt få et treetasjes hus i Bærum, og vi tenkte at det måtte være verdt å gi avkall på andre goder, som nærhet til alt.

FULGTE MAGEFØLELSEN: – Vi innså at vi tok en feil avgjørelse, og gjorde noe med det. Nå har vi det så mye bedre, sier Kristin Myklestu. Foto: Jeanette Bækkevold

Ble ikke som forventet

Kanskje var de litt uheldige, eller kanskje hadde det med innstilling å gjøre, men både Kristin og Thomas følte veldig raskt at rekkehustilværelsen med et lite barn ble mye mer ensomt enn de hadde forestilt seg.

– Vi opplevde i alle fall at man er sosial på en helt annen måte når man bor slik. Det var ingen naturlige møteplasser eller samlingspunkter der vi bodde, sier Kristin.

De merket ganske tidlig at det ikke var som i byen, der det bare var å ta en spontan tur ut i bakgården hvor det alltid var noen andre barn og foreldre ute. I det nye nabolaget holdt mange seg helst i sine egne hager. 

les også
Slik håndterer du utagerende barn

– Når barna er eldre skaper, man jo et nettverk på en annen måte, og kanskje ville vi også ha fått et godt nettverk om vi hadde blitt boende. Men der og da følte vi oss egentlig bare veldig ensomme, sier Thomas åpenhjertig, og legger til:

– Å bo i nærheten av vennene våre ga ikke så stor mening når vi til syvende og sist likevel ikke så hverandre oftere enn tidligere.

Les også: Sex under graviditeten er et lite minefelt

Svelget stoltheten

les også
Tom Egeland: – For barna selv kan det knapt bli drøyt nok

Det tok ikke lang tid før både Kristin og Thomas kjente at valget de hadde tatt var helt feil. Kristin brakte stadig oftere temaet på banen, ofte oppløst i tårer. For Thomas var det vanskeligere å erkjenne at det ikke var riktig. Dette førte til ampre og fortvilte situasjoner.

– Etter hvert klarte vi heldigvis å snakke sammen om dette på en saklig måte. Etter å ha bodd seks måneder i rekkehuset, begynte vi å saumfare boligannonser på Finn.no og sende hverandre lenker til aktuelle objekter. 

TRIVES I BYGATENE: Kristin Myklestu er glad for å være tilbake i byen og savner ikke hage og god plass. Foto: Jeanette Bækkevold

Til deres store glede kunne de konstatere at boligmarkedet i Oslo var på deres side, og at prisene var på vei nedover. Dette gjorde dem raskt ivrige, og det gikk ikke lange tiden før de hadde lagt inn bud på en fireroms leilighet i byen.

les også
Bytter nettbrett med sverd på vikingferie

– Vi følte oss ganske gærne da vi la inn et bud langt under takst, og var nok ganske sjokkert da megleren ringte for å gratulere oss med ny bolig. Vi valgte likevel å holde på rekkehuset i et år, slik at vi kunne unngå å skatte på et eventuelt overskudd av salget, sier Kristin.

Psykologen: Hva når familien skal flytte?

For det meste har de opplevd positive tilbakemeldinger på valget de har tatt. Mange er nysgjerrige, og ikke minst får de kommentarer på at det var tøft at de faktisk valgte å lytte til magefølelsen.

les også
Barn og angst: Gode råd til foreldre og barn

– Flere småbarnsforeldre har sagt at de har lurt fælt på å flytte ut av byen selv, og at de nå vil ta med seg vår historie og våre argumenter når diskusjonen dukker opp på hjemmebane, sier Kristin.

Sparer tid

Kristin tror mange småbarnsforeldre frykter at barna får en ustabil oppvekst om de bor i byen, og forteller at deres egen erfaring er helt motsatt: Å bo i byen kan være både stabilt og barnevennlig. Ikke minst er det kort vei mellom jobb, hjem og aktiviteter. Dette betyr mindre tid til transport og logistikk og mer verdifull tid sammen med familien.

– Vi verdsetter også høyt mangfoldet vi opplever her, og synes det er flott at barna får vokse opp i et nabolag med så mange forskjellige folk med ulik bakgrunn. I borettslaget vårt er det både pensjonister, studentkollektiv og småbarnsfamilier, og alle mulige kulturer er representert. 

FÅR STØTTE: Familieterapeut Line Jonsborg mener familien Nyklestu/Bie har tatt et riktig og modig valg. – Veldig mange flytter ut av byen, spesielt når barna nærmer seg skolealder. Men det er ikke alle som trives, sier hun. Foto: Jeanette Bækkevold

På spørsmål om hvordan fremtiden ser ut, kommer svaret kjapt:

les også
Navnestatistikken for 2017: Nå dropper vi Nora og William

– Vi ser definitivt for oss å bli boende i byen! Vi er storfornøyde med valget vårt, og faktisk litt stolte også: Vi innså at vi tok en feil avgjørelse, og gjorde noe med det. Nå har vi det så mye bedre.

Les også: Dette kommer barnet ditt ikke til å huske

– Lett å følge strømmen

Line Jonsborg er familieterapeut ved Nydalen Helsehus, og hun påpeker at det er mye som er nytt når man etablerer familie og skal finne ut hvordan man ønsker å leve. Det er store valg som skal tas i en tid hvor alt har blitt snudd på hodet og man som foreldre kanskje ikke har så mye tid til å tenke etter hva som er viktig for en selv, siden oppmerksomheten først og fremst er på barna.

Line Jonsborg. Foto: Privat
– Da kan det være lett å følge strømmen og gjøre det som er forventet – eller det man tror er forventet. Veldig mange flytter ut av byen for å få mer plass og hage, spesielt når barna nærmer seg skolealder. Men det er ikke alle som trives med å flytte utenbys, og det vet man kanskje ikke før man har prøvd.

Hennes råd er snakke skikkelig med partneren før man tar viktige valg om hvor og hvordan dere skal bo og leve. De fleste av oss bør gjøre mer av det vi virkelig har lyst til og behov for selv, og mindre av det andre gjør eller måtte mene man burde gjøre.

les også
Er det galt å gi iPad til en 3-åring?

– Noen spørsmål å stille seg kan være: Hva er viktig å ha i nærheten for å ha det bra? Vil vi være nær familie? Hva med venner? Kunne vi tenkt helt annerledes – for eksempel bo i kollektiv med en annen familie? Eller kan det passe å bo utenlands i noen år? Kunne vi klart oss med mindre plass og færre ting? Hvor mye gjeld kan vi ha før vi begynner å kjenne oss fastlåst til den boligen eller den inntekten vi har i dag?

Familieterapeuten synes det er flott å se at det finnes familier som familien Myklestu/Bie, som oppdager at valget de først tok, likevel ikke var det riktige, og som faktisk lytter til den følelsen og gjør noe med den.

– Det kan nok føles som et nederlag i første omgang, men i det lange løp er det en styrke å kunne justere kursen når man oppdager at dette ikke er riktig for oss – uavhengig av hva alle andre gjør.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .