Flyttet med hele familien: Et år down under

ETT ÅR I AUSTRALIA: Pappa Bjarte Sørensen, Storm, Gyda, Susanne og mamma Aslaug Kleiberg Sørensen. Foto: Privat

Aslaug og Bjarte bestemte seg for å bryte opp – og skape et eventyr for seg og sine tre barn. Valget falt på Australia.

Mange av oss drømmer om å gjøre noe helt annet for en tid. Men ikke alle setter et helt år i potten, og flytter til den andre siden av kloden.

– Jeg tok utdannelsen min i Australia, tilbrakte det meste av 20-årene der og kjente en sterk tilknytning til landet, begynner Bjarte Sørensen (38).

Både han og kona Aslaug Kleiberg Sørensen (35) er reisevante og impulsive, og hadde lenge sett på et år i utlandet som en stor drøm.

les også
Hjelp, barnet mitt vil legge opp!

For et halvt års tid siden kunne de, etter nærmere et års planlegging, sammen med barna Susanne (12), Storm (8) og Gyda (5) sette kursen mot byen Busselton, som skulle bli deres nye hjem det neste året – hvor pappa Bjarte hadde fått tilbud om jobb som lege.

– Av barna var det nok Susanne som var mest positiv til å flytte. De to minste var ikke like entusiastiske, og Storm ga uttrykk for at han helst ville bli hjemme i Norge. Han var lite interessert i å øve på engelsken, og poengterte ofte at dette ikke var hans valg, forteller Aslaug.

PÅ PLASS: Storm, Gyda og Susanne i for dem ny natur i Australia. Foto: Privat

– Da han fikk en forsikring om at det bare var for et år og at vi deretter skulle hjem igjen, ble det litt lettere, og han begynte å glede seg.

Les også: Når hverdagen blir et eventyr

Varm velkomst
Vel fremme startet jakten på bosted, og det tok ikke lang tid før familien på fem fant drømmehuset sitt, som var fullt møblert og lå vakkert til rett ved stranden.

Rundt huset er det er stor hage, ingen trafikkerte veier, kun en smal sykkelsti. Her har barna rikelig med tumleplass og fant seg raskt til rette.

Aslaug forteller om tre spente barn som ble tatt svært godt imot fra både lærere og medelever fra første stund.

– Her blir alle inkludert og sett. Det gode klimaet gjør at man ikke trenger korridorer og store hus. Hvert klasserom har direkte inngang utenfra, og er spredd over et stort og flott område med store gressplener, trær og masse dyreliv.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Slanger og pungrotter
Røde og grønne papegøyer spisende på lunsjrester, pungrotter som bor i trærne og kenguruer på et av de store jordene, er et helt dagligdags syn.

– På denne tiden av året kan vi også møte giftige slanger på skoleveien. For noen dager siden måtte vi svinge utenom en «tiger snake», en av de mest giftige slangene i verden, sier eldstedatteren Susanne.

KENGURUMØTE: Gyda (5) møter Australias nasjonaldyr. Foto: Privat

Skolen er en fin møteplass, og som hjemmeværende opplever Aslaug at hun ofte blir invitert med på kaffe og lunsj med de andre mødrene. Om ettermiddagene gjøres det gjerne avtaler om grilling og lek for barna. Mange aktiviteter arrangeres i regi av skolen gjennom hele året, og forutsetter at foreldre bidrar.

– Dette skaper en tilhørighet og et samhold blant både barn, lærere og foreldre, sier Bjarte.

Blogg: Øyeåpneren som svei

Gøy med språk
For de to minste kunne språket i starten være til hinder, og foreldrene valgte å være til stede på skolen noen få timer daglig.

les også
Når kan barna gå alene til skolen?

– Det tok bare 3-4 måneder før det å snakke engelsk ble helt naturlig også for dem, både i lek og i skoletimen. I dag snakker alle tre begge språkene like godt, og Gyda slår gjerne over til engelsk også hjemme om hun er sint eller ekstra trøtt, sier Aslaug leende, og legger til:

– Alle tre får karakterer på skolen og klarer seg bra. Vi har likevel helt fra starten av vært bevisste på at det viktigste er at skolen skal være en god opplevelse for barna, at de skal få muligheten til å knytte nære vennskap – og at det ikke er like viktig hvordan det går faglig dette året.

UVANT MED SKOLEUNIFORM: Storm, Susanne og Gyda på vei til skole i den australske byen Busselton. Foto: Privat

At valget de tok var riktig, er hele familien enige om.

– Dette er et stort eventyr for oss alle. Vi får så mye kvalitetstid sammen, og skaper minner for resten av livet, sier Aslaug.

 

Familieterapeut: – Vanlig at barn vil yte motstand

les også
Forsker: Foreldre slutter for tidlig med høytlesing

– I dag er det mange familier som velger å ta et år eller flere i utlandet. Noen blir «medfølgere» fordi en forelder har fått jobb, andre tar et friår for å ta en dannelsesreise eller oppdagelsesreise sammen med familien, forteller familieterapeut Inger Elise Skauen.

Uavhengig av hva som er bakgrunnen for flyttingen, er det et stort valg de voksne må ta på vegne av barna i familien. Det å flytte fra det kjente og kjære, forlate skole og hjemmemiljø, er ikke nødvendigvis noe barnet selv ønsker.

– Tvert imot vil de fleste barn som rives opp fra sitt kjente miljø yte motstand mot slike forandringer. Å bruke tid på forberedelser er derfor veldig viktig. Det å sette seg inn i kultur og skikker i det landet man skal reise til, gjør at en føler større trygghet, og er med på å skape respekt for det nye bostedslandet, råder Skauen.

les også
Først ble de skilt. Så ble de naboer.

Gjennom å sette av tid sammen til å utforske, låne reisebøker på biblioteket, søke på nettet og kanskje se på reisedokumentarer, kan dere allerede i planleggingsfasen gjøre dette til et felles prosjekt for hele familien.

Les også: Mobilbruk stresser babyen

Styrker «vi»-følelsen
– Det vil trigge nysgjerrigheten til både små og store. Det er viktig at de voksne er påkoblet, undrer seg sammen med barnet og er åpne for små og store spørsmål. De minste barna vil ofte være veldig konkrete i spørsmålene sine, mens de større barna vil kunne bekymre seg for relasjonelle utfordringer som det å skaffe seg nye venner, hva som vil skje med de vennene de nå har og om de vil ha mistet dem når de kommer tilbake, sier Skauen, og legger til:

les også
Barneoppdragelse: 15 tips om grensesetting

– Alle spørsmål må tas på alvor, og foreldre må møte barna på det nivået og med de undringene de kommer med. Det å planlegge og gjennomføre et utenlandsopphold, vil kunne være med på å skape sterkere bånd mellom familiemedlemmene. «Vi»-følelsen blir styrket ved at en finner ut av ting sammen, reiser og oppdager.

REALISERTE DRØMMEN: Familien Kleiberg Sørensen tok seg et år i utlandet, og fikk seg hus med hage like ved stranden på kjøpet. Foto: Privat

Tips til langturklare familier:

* Om du har en drøm om å bo utenlands et år, så ta sjansen og følg drømmen!

* Snakk sammen hele familien for å avklare hvilke ønsker og forventninger dere har.

* Bruk internett aktivt; her finner du mye nyttig informasjon.

* Husk at byråkrati kan være tungrodd og papirarbeid omfattende. Det er viktig at dere beregner god tid.

* Sørg for at dere har de nødvendige forsikringer.

les også
Foreldrene trodde sønnen var hyperaktiv. Nå mener de å ha løst gåten.

* Sjekk skatteregler; dette kan være komplisert og varierer fra land til land. Om du flytter utenfor EU for å arbeide, mister du i utgangspunktet medlemsskapet i Folketrygden. Vær også oppmerksom på at du kan miste retten til å motta barnetrygd når utenlandsoppholdet varer i mer enn tre måneder.

Kilde: Aslaug Kleiberg Sørensen og Bjarte Sørensen

Les også: Slik gjør du skoleveien tryggere for barna

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .