Finnmarksfamilie ville ha «ordentlige dyr» – endte opp med mongolske kameler

KAMEL, KA FARSKEN!: I den lille bygda Akkarfjord på Sørøya i Finnmark bor disse to krabatene hos familien Sætereng. Nå blir alle sammen filmstjerner. Foto: Karl Emil Rikardsen

Søsknene Torarin og Svalin Sætereng ønsket seg en hest å ri på, men fikk i stedet to kameler. I dag kan de ikke tenke seg å bytte.

Deler av denne artikkelen har vært publisert i VGs samarbeidsavis iTromsø.

– Folk blir sjokkerte når de hører at vi har kameler, men jeg synes det er helt normalt, sier Svalin Sætereng (16).

Dokumentarfilmen «Kamel» har kinopremiere 15. februar. Den handler om familien Sætereng og hvordan de av alle ting endte opp med to kameler et godt stykke nord for polarsirkelen.

GUTTEN OG KAMELEN: Torarin Sætereng sammen med den ene av kamelene familien eier. Foto: Martin Losvik

Mongolske pukkelrygger

les også
Pilotfrue og mannen beskyldes for redigering av barnebilder

Det er altså på en stor øy lengst nord i Norge, på den nordøstlige delen av Sørøya, at kamelene og familien deres holder til. I lille Akkarfjord, en bygd med rundt 80 innbyggere – pluss altså to mongolske kameler. 

PÅ FILMFESTIVAL: Svalin Sætereng (fra venstre), Karl Emil Rikardsen, Oddveig Digre Sætereng, Torarin Sætereng og Øystein Kvaløy Sætereng er i Tromsø i forbindelse med visningen av filmen «Kamel» på TIFF. Foto: Kjetil Vik
I dokumentaren følger vi familien, og ser at ni år gamle Torarins mål er å kunne ri på kamelene. Men det viser seg svært utfordrende å temme kamelene.

Derfor reiser familien til Mongolia og finner en ekte kameltrener som blir med tilbake til Akkarfjord, der det viser seg at den mongolske treneren kanskje har litt andre metoder enn vi ville brukt her hjemme.

Når vi møter familien Sætereng, er de i Tromsø i forbindelse med visningen av filmen på TIFF – Tromsø internasjonale filmfestival. Av naturlige grunner valgte familien å ikke ta med seg kamelene.

– Vi er skikkelige nervøse og spente på tilbakemeldingene. Det er jo en slags utlevering av oss, sier pappa Øystein Kvaløy Sætereng.

– Det er den rå og usminkede sannheten, legger mamma Oddveig Dirge Sætereng til.

På NORD-STRAND: I hvert fall rir Torarin her på en strand svært langt nord. Foto: Martin Losvik

Filmstjernene uteble

les også
Slik beskytter du barna mot påskesola

De to mongolske baktriakamelene skal være de eneste kamelene i Norge som ikke bor i dyrepark, og muligens de eneste som bor over den arktiske grensen. Den tykke ullen sørger for at kamelene kan leve med kuldegrader langt under det man opplever i Akkarfjord.

Hjemme i Mongolia brukes kamelene til ridning, ullen brukes til klær og melken egner seg godt for laktoseintolerante. Kamelens ull har også blitt til luer og votter hos familien Sætereng. 

– Kamelene er de største stjernene i filmen, sier regissør Karl Emil Rikardsen.

Siden 2014 har han jobbet med dokumentarfilmen, etter at han fikk nyss om den spesielle historien om kamelene til familien Sætereng.

– Sommeren 2014 var jeg i Akkarfjord, og så at dette var et filmprosjekt.

KAMELFILM: Kamelene Bor og Bestla sammen med trenerne i Akkarfjord på Sørøya i Finnmark. Nå er det laget film om familien Sætereng som ble kameleiere. Foto: Knut Skoglund 

Filmen hadde urpremiere i bygda for et par uker siden, på et nedlagt lakseslakteri. Bygdekinoen som skulle stå for visningen ble værfast i Alta på grunn av stengt vei over Sennalandet.

– Vi måtte improvisere og viste filmen fra PC-en, sier Rikardsen.

Familien Sætereng bodde i Hammerfest før de flyttet til Sørøya. Dit flyttet de blant annet fordi de hadde lyst på dyr.

les også
Barn og teknologi: Tips til foreldre i den digitale verden

– Sørøya ville gi oss flere muligheter. Vi ville ha ordentlige dyr, ikke bare hund. Vi snakket om hest, men den ville kreve mye stell og varm stall. Kameler trenger ikke hus, de kan gå ute året rundt, sier Øystein Kvaløy Sætereng.

GODE VENNER: Kamelen Bor med sin unge eier Torarin, en god erstatning for hesten niåringen egentlig ønsket seg. Foto Martin Losvik

Fant kameler i Sverige

De undersøkte muligheten for å få kamel fra dyreparken i Kristiansand, men de hadde ikke noen til overs. Så undersøkte de hvor i Europa det var mulig å få tak i kameler, og endte hos en kameloppdretter på Öland i Sør-Sverige.

les også
Derfor forandrer kjæledyr barna dine

De måtte registrere seg som importører av dyrene, og med ferskt førerkort og innkjøpt lastebil med henger, kjørte de sørover. Tilbake fra Sverige kom de med to kameler på syv og ni måneder, som snart skulle få navnene Bor og Bestla.

TRENING: Det kom profesjonell kameltrener helt fra Mongolia til Sørøya i Finnmark å lære familien Sætereng hvordan kameler skal trenes. Han ble i tre måneder. Foto: Karl Emil Rikardsen 

Dro til Mongolia

Neste utfordring ble å finne ut hvordan dyrene skulle trenes.

les også
– Når et lite barn dør, så stopper verden opp

– Ingen i Norge kunne lære oss det. For å lære av noen som kan kameler, måtte vi til Mongolia. Det var utrolig spennende. Vi levde sammen med kameltreneren i tre uker, og bodde hos en nomadefamilie i en jurt i tre uker, sier Øystein og Oddveig Sætereng.

LANGT HJEMMEFRA: Kamelene Bor og Besla i fritt driv sammen med Torarin og Svalin Sætereng. Foto: Martin Losvik

Vurderer oppdrett

Ektefellene driver designbyrået Spor Design, mens satser også på etablering av et økofilosofisk kultursenter.

– Vi jobber med noe vi kaller Polaroasen. Vi brenner for å legge til rette for at folk kan leve i pakt med naturen.

– Skal dere satse på kameloppdrett?

– Kanskje vi skal ha det som biinntekt. Foreløpig har det bare vært utgifter.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .