Familievenner gir nærhet og fellesskap

STORFAMILIE: Småbarnsmødrene Silje Hatlevik og Marit Naustvik hjelper hverandre å få hverdagen til å gå opp. Foto: Thor Brødreskift.

En vennefamilie kan være til stor glede og nytte både relasjonelt og praktisk, mener eksperten.

I Bergen møter vi småbarnsmødrene Silje Heggøy Hatlevik (26) og Marit Naustvik (26). Uten familie i samme by, og med partnere som er mye bortreist i forbindelse med jobben i Sjøforsvaret, føles det trygt å vite at familiene deres har hverandre.

– Vi møttes via mennene våre, hadde god kjemi helt fra start og fant raskt ute at vi hadde mye til felles, sier Silje.

MØDRE: Silje Hatlevik og Marit Naustvik. Foto: Thor Brødreskift.
Som småbarnsmamma og student opplevde hun til tider hverdagen som ekstra tøff da hun var mye alene med datteren Alice (3). Da Marit, som var i mammapermisjon med sønnen Henry (2) tilbød seg å hjelpe til med henting i barnehagen, takket Silje gladelig ja for å få hverdagskabalen til å gå rundt, og dette ble starten på et ekstra nært vennskap mellom de to familiene.

Middagshjelpen

les også
Syv av ti drikker foran barna i Syden

Ofte møtes de på en lekeplass i helgene eller på ettermiddagstid. Når været tillater det, er det gjerne bading og grilling som står på planen. Ikke sjelden avtaler de felles middager midt i uken. Da forventes det ingen storslåtte menyer eller strøkne hjem. Her er det lave skuldre som gjelder.

– De dagene jeg er alene og har hatt lange dager på skolen, føles det fantastisk deilig å kunne komme til ferdig middag og dekket bord, sier Silje.

– Ikke minst er det verdifullt å være to voksne rundt barna. De små finner mye glede i hverandre, og det er fint å ha en lekekamerat også på ettermiddagene. Det gir også oss mammaer tid til gode samtaler om stort og smått, sier Marit.

LEK OG MORO: Å finne nye venner og «familie» i nærområdet bringer mye glede. Foto: Thor Brødreskift.

Trygge på hverandre

De to venninnene er opptatt av å være åpne med hverandre, og møte den andre med forståelse. Å vite at den andre tør å si nei om det ikke passer, eller man rett og slett ikke har overskudd og orker, gjør at det føles enklere å be om hjelp når det trengs.

– Vi er begge ærlige, og åpne om hvordan ting står til både når det gjelder gleder og utfordringer. Jeg opplever at vi klarer å sette grenser for hverandre, selv om terskelen ikke skal føles høy for å be om støtte, forteller Silje.

Å ha en ”alliert” som bor kun få minutters gange unna, gir en ekstra trygghet: En man kan komme til og få hjelp av på kort varsel dersom noe skulle skje.

les også
Ble gravid som 16-åring: – Fikk stadig høre at dette kom jeg ikke til å klare

– Også for mennene våre føles det ekstra betryggende å vite at vi har hverandre når de er borte ofte flere uker i strekk. Å ha venner som er i samme livssituasjon er godt for både store og små, sier Marit.

Kan løse hverdagsutfordringer

GESTALTTERAPEUT: Ulrikke Moen. Foto: Privat
Ulrikke Moen er gestaltterapeut, og møter gjennom sin praksis mange småbarnsforeldre. Hun påpeker at det for mange, uten annen familie som kan hjelpe til med henting i barnehage og stille opp som barnevakt, rett og slett kan føles utfordrende å få hverdagskabalen til å gå opp.

– I tillegg er det viktig for foreldre og par å ha litt egentid, og uten tilgjengelig hjelp er det vanskelig å få til. Sånn sett vil det være av stor praktisk nytte å ha en alliert familie og benytte seg av hverandres hjelp.

Også relasjonelt sett kan det være veldig givende å ha en ”ekstrafamilie” som man tilbringer mye tid med, påpeker hun.

les også
Dette vil barna dine huske deg for

– Å spise middager sammen, leke, reise og dele opplevelser kan være verdifullt for både store og små. Mange barn har stor glede av ”storfamilien” og tradisjoner som skaper trygghet og gode minner, sier Moen.

– Å tilbringe tid sammen med andre familier gir rom for erfaringsutveksling og samhold, og det er noe vi alle har godt av, legger hun til.

Avklar forventninger

For at slike vennskapsforhold skal fungere best mulig, og gi relasjoner som varer, er det avgjørende å være åpne mot hverandre og sette ord på hvilke behov og forventninger dere har. Vær ærlige – også om det skulle oppstå utfordringer eller konflikter, råder Moen.

les også
– Er du blitt en sherpaforelder?

– Tilby hjelp og still og for hverandre, men vær heller ikke redd for å si nei de gangene du ikke orker å bidra. Lytt til og respekter også egne behov. Tydelige grenser vil skape en trygghet både for barn og voksne.

– Faste avtaler, som det er rom for å vike fra, kan være nyttig for mange når det gjelder praktisk hjelp. Men glem ikke også å sette av tid til lek og hyggelige opplevelser sammen, sier gestaltterapeuten.

Tips til deg som ønsker å finne en ekstrafamilie

  • Undersøk hvilke sosiale arenaer som finnes i nærområdet hvor det er sannsynlig å treffe familier.
  • Delta på arrangementer i tilknytning til barnehage og skole. Der er det ofte lett å komme i snakk og bli kjent siden man har noen felles knagger å hekte samtalen på.
  • Ta kontakt når dere treffer andre familier i ulike sammenhenger. Barna er en fin inngang til kontakt. Snakker dere om og med barna, har dere noe felles å ta utgangspunkt i. 
  • Vær nysgjerrig på andre. Lytt aktivt, og ikke bare vent på en anledning til å snakke selv. Lytter man med nysgjerrighet, er det mye lettere å oppnå en genuin kontakt som kan føre til vennskap.
  • Ta initiativ til å finne på noe sammen med andre. Det kan være helt enkle ting, som for eksempel å treffes i parken mens barna leker.
  • Ikke prøv å virke perfekte – vis dere som dere er.
  • Meld egne behov – vær tydelig på hva dere ønsker og trenger.
  • Sett grenser – si ifra hva dere ikke orker og vil være med på, ikke ta på dere for mye.
  • Lytt til og vær nysgjerrige på hverandre.
  • Vær rause – hvis alle er på tilbudssiden, blir alt så mye lettere.

Kilde: Line Jonsborg, familieterapeut, Nydalen Helsesenter

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .