Familien tipser: Slik lever du økonomisk om sommeren

I SPANIA: Trebarnspappaen Oskar Lindeberg, her samme med kona Maribel, deler sine beste tips for å reise økonomisk i sommer. FOTO: Privat

Reis på familieferie utenlands uten å bruke mer penger enn hjemme. Eller sats på en herlig «staycation» og vær turister der du bor. 

Trebarnspappaen Oskar Lindberg, som sluttet i jobben for tre år siden, deler sine beste tips til en vellykket familieferie som ikke koster skjorta. 

«Mamma, pappa, jeg vil bade i Hellas, jeg vil reise til vannparken, jeg vil ha is, jeg vil til Kolmården, jeg vil ha hamburger, jeg vil ha ...»

Urolig for at familiens pengekasse skal rekke hele sommeren? Det finnes knep som gjør at det ikke renner helt over. 

les også
Slik lærer du barna kritisk sans på nett

– Ser man på husholdsøkonomien med bolig, mat og daglig transport er det omtrent samme utgifter til hverdag som på ferie. Det som kommer i tillegg er eventuelle aktiviteter, sier proffspareren Oskar Lindberg. 

Bytt bosted

Trebarnsforeldrene Oskar og Maribel Lindberg fra Leksand valgte å slutte i jobben for tre og to år siden. De hadde da spart penger i flere år, og bestemte seg for å bli økonomisk frie. 

UTSIKTEN: Dette er familiens utsikt fra balkongen på huset de bor i i Spania i sommer. Foto: Privat

I sommer har de leid et hus på den spanske Atlantakysten i fire uker, uten å betale en formue.

– Vi har leid via Airbnb. Under samme periode har vi leid ut vårt hus i Leksand. Da jevner det seg omtrentlig ut. Det finnes til og med byttesider, der man bytter bosted med en annen familie under den samme perioden, sier Oskar Lindberg. 

Spis billig trerettersmeny

BILLIG MIDDAG: Familien tipser om hvordan du kan spise billigere på restaurant. Foto: Privat
Selv om det med fordel går an å lage mat på stedet man leier, kan det være deilig å ta seg luksusen med et restaurantbesøk. Da finnes det noen triks. 

 

les også
Maja Lunde-bok blir Norges første barnefilm fra andre verdenskrig

– Spanjolene spiser middag sent, vi pleier derfor å gjøre sånn at vi spiser på restaurant mellom 14–16. Da kan man bestille en fast trerettersmeny fra lunsjmenyen, med stort sett den samme maten som blir servert på kvelden, bare billigere. Så lager vi noe lett på kvelden hjemme i huset. Det passer oss med småbarn bedre, og dessuten sparer vi penger, forklarer Oskar Lindberg. 

Gjør utflukter hjemme

Oskars tips til barnefamilier som ikke reiser utenlands om sommeren, er å være turister hjemme. 

– Gå til det lokale turistbyrået og se hva som finnes når det gjelder naturopplevelser og kulturopplevelser som passer hele familien. Det finnes ofte solfylte ting som man ikke tenker på ellers.

Enten man blir hjemme eller reiser vekk om sommeren gjelder det å unngå unødvendige utgifter.

les også
Den store permisjonsreisen 

– Når vi drar til sommerlandet i Leksand gjør vi det til en utflukt. Selve greia er å dra dit for å bade og kjøre karuseller, ikke for å spise dyr mat og kjøpe suvenirer, noe barna er klare over før vi reiser dit, sier Oskar Lindberg. 

SANDSTRAND: Barna leker på stranden. Foto: Privat

Ta med matpakke

En måte å spare penger på er å gjøre det til en vane å ta med matpakke når familien skal være sammen hele dagen. 

les også
MGP-artist Chris Medina: Digger at norske kvinner ammer ute

– Det blir billigere og er enklere. Ofte selges det kjedelig mat som er overpriset ved strender, på fornøyelsesparker, på sommerland og lignende. Har man flere barn blir de kanskje også sultne på forskjellige tider, da er det bare å ta frem noen skiver eller salat fra ryggsekken, uansett om man er på en strand i Spania eller på et sommerland i Sverige. 

Familiens tips på hvordan familien lever økonomisk om sommeren:

  • Lei ut boligen eller gjør et boligbytte gjennom en bytteside, alternativt bytt med venner. Obs! Vær ute i god tid og begynn ikke lete fire uker før dere skal reise. 
  • Lag et rimelig budsjett og bli nogenlunde enige om hva dere vil ha ut av ferien. På den måten går ikke utgiftene opp alt for mye. 
  • Unngå turistfellenes lunsjer – ta med matpakke. 
  • Tilpass deg stedet du kommer til, se hva lokalbefolkningen handler. I Frankrike er for eksempel dessertoster og bagetter mye billigere enn i Sverige, i Spania finnes det mange pølser og kjøttprodukter som er verdt prisen.

Fakta om familien Lindberg

Oskar Lindberg, 43 år, Maribel Leander Lindberg, 41 år, og tre barn på ti, ni og seks år. Bor i hus i Leksand, Sverige. 
Gjør: Oskar og Maribel driver bloggen Enkelboning.com, er forfattere til den aktuelle boken «Ut ur ekorrhjulet» og foreleser om økonomisk frihet og hvordan man kan forandre livet sitt og leve bedre til halve prisen. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .