Familien følger drømmen – reiser jorden rundt

UTE PÅ EVENTYR: Familien har allerede besøkt mange land på sin reise, her i Manarola i Italia. FOTO: Privat.

Erica og mannen Mattias var ikke klar for å kjøpe hus, bil og hund selv om omgivelsene kanskje forventet det. I stedet valgte de å følge drømmen sin, å reise jorden rundt med datteren Vilda.

Erica Friberg og hennes ektemann Mattias, fra Vallentuna i Stockholm fylke, var midt i høyskolestudiene da Erica ble uplanlagt gravid. Men Vilda, som datteren heter, var mer enn velkommen. 

– Hennes første år studerte vi begge. Vi fikk hjelp til å ta vare på henne. Vi kjente begge at denne tiden sammen var fantastisk, det er ikke mange som får den. 

UTFORSKER: Her er familien på besøk i Angkor i Kambodsja. FOTO: Privat.

Erica og Mattias som allerede reiste mye sammen fikk høre at dette kom til å ta slutt med tanke på deres nye liv som foreldre. Dette var noe som de til å begynne med aksepterte, men da Vilda kom til verden bestemte de seg for å prøve og reise uansett. 

– Det var da vi reiste sammen at vi var lykkeligst og hadde det morsomst.

Da omgivelsene forventet at de skulle kjøpe hus, begynte Erica og Mattias å lete, men følte at det ikke var noe for dem.

– Alt kjentes så stort. Vi hadde en toromsleilighet som funket for oss. Vi begynte å spørre oss selv hvorfor vi skulle ha et hus. 

JUNGEL: På sin reise har familien hatt mange fine naturopplevelser, her i Chiang Mai i Thailand. FOTO: Privat

Har reist i seks måneder

Det var da de kom på hva de egentlig drømte om, nemlig å reise jorden rundt med Vilda. Deretter fulgte det diskusjoner og planlegging om hvordan de skulle gå frem og hvordan de skulle få råd.

– Det ene førte til det andre, og nå er vi her, sier Erica, som nå har vært på reisefot med familien i cirka seks måneder, og fortsetter.

– Det er flere grunner til at vi endte her. Blant annet at vi begynte å stille spørsmål til hva vi ønsket å gjøre i stedet for å akseptere normen. 

GØY: Familien får tatt en hel del gøye bilder på turen. FOTO: Privat.

Under sin reise har de blant annet besøkt steder i Asia som Thailand, Kambodsja og Chiang Mai, som er familiens favorittdestinasjon. 

– Der bodde vi på et elefantreservat. Det var virkelig magisk, og det er noe Vilda fortsatt snakker om nesten hver dag.

De besøkte også Bali før de dro tilbake til Sverige for å feire Vildas toårsdag. Nå kjører de rundt i Europa.

SPESIELL OPPLEVELSE: Familien bodde på et elefantreservat i Thailand, noe lille Vilda snakker om enda. FOTO: Privat.

– Vi har vært i Nederland, Belgia, Frankrike, Kroatia, Italia og nå er vi i Østerrike. Vi har vært innom en god del på reisen, det har vært fantastisk. 

les også
Sofie (12) drar alene til USA

Reisen deler de på Instagram-profilen deres og nettsiden deres

Slik fikk de råd til å reise

Det vanskeligste har vært å ikke ha for store forventninger. Det er lett å forestille seg hvordan saker og ting skal være mener Erica, men som ikke alltid samsvarer med virkeligheten når man reiser, spesielt ikke med barn. Det har også vært vanskelig for alle tre å være borte fra familie og venner. 

– Det beste har vært å følge Vilda hver dag, se henne vokse og utvikle seg. Hun var veldig sjenert, tilbaketrukket og innadvendt da vi reiste. Nå er hun utrolig frempå og modig, hun har utviklet seg utrolig mye på denne reisen. 

BLID OG FORNØYD: Lille Vilda har opplevd mer enn de fleste på sine få leveår. FOTO: Privat.

For å betale for drømmereisen har de brukt oppsparte penger til fly, overnatting og aktiviteter. De tok aldri ut foreldrepermisjon og bruker nå barnebidraget til mat, bensin, klær og andre ulike kostnader. Leiligheten er også leid ut får å dekke kostnadene hjemme. 

– Hadde vi kjøpt et hus for seks millioner hadde ingen stilt spørsmål til det. Men når du bruker pengene på å reise, så lurer folk på hvordan vi har råd til det. 

– Lytt til drømmene dine

De, som mange andre, har spurt seg selv om det er verdt å reise med småbarn når de ikke husker noe. De kom fram til konklusjonen at det gjelder å leve i nuet. 

– Akkurat nå husker hun ting, apene i trærne, øglene, elefantene og vennene hun har fått på veien. Og selv om hun ikke vil huske det om 10–20 år, nyter hun nåtiden og får en fantastisk start på livet. Jeg syns det er verdt å ta med barna, fordi de utvikler seg mye, de har det gøy og det gir mye til oss som foreldre også. Vi tar også bilder og videoer slik at hun en dag kan se tilbake på det vi gjorde som en familie. 

NYE VENNER: Vilda og hennes foreldre har møtt mange mennesker på veien som har blitt gode venner. FOTO: Privat.

Nå skal de dra en tur til Tyskland og Frankrike igjen, før de returnerer hjem for en treukers pause før de beveger på seg igjen. Da venter Afrika, Midtøsten, Mellom- og Nord-Amerika. 

For dem som blir inspirert til å gjøre noe lignende, har Erica følgende råd.

– Lytt til drømmene dine og begynn å planlegge etter drømmene, uansett om det gjelder å reise jorden rundt eller starte for seg selv. 

HØYT OPPE: Familien opplever stadig nye ting, her er Vilda på toppen av Dolomittene i Italia. FOTO: Privat.

Å reise med barn

Erica anbefaler andre foreldre å reise med små barn. Man får se verden fra deres perspektiv og de utvikler seg underveis på reisen. Alt som kreves er litt mer planlegging og forberedelser. Her er noen av hennes tips:

  • Ikke gjør for mye hver dag. Vi har lagt merke til at en utflukt om dagen holder. De fleste barn er opplagt om morningen, så utnytt det og sett i gang tidlig. I varme land er det kjøligere om morningen, og du slipper da også at det er overfylt av masse turister. Vi pleier å dra hjem ved lunsjtid, spiser lunsj hjemme for å spare penger, og Vilda får da sovet middagsluren sin hjemme. 
  • Sørg for å planlegge hviledager, det er tøffere å reise med barn. Det er viktig å lade batteriene for at man skal orke å utforske nye destinasjoner. 
  • Ikke ha for høye forventninger. Små barn er en tikkende bombe, man vet aldri når de vil og ikke vil. 
  • Bestill flybilletter under barnas sovetid. Skal man reise langt er nattfly bra å bestille. Det har så langt fungert bra for oss da Vilda sover bra på flyet og reisen virker dermed ikke så lang. Samtidig kan det være en sjanse å ta, fordi barnet ikke får sove og kan dermed bli overtrøtt. 
  • Ikke overpakk. Om du ikke skal til en øde øy så behøver du ikke å pakke bleier, babymat og lignende for hele oppholdet. De har barn i alle land, og vi har fått tak i alt vi trenger underveis på reisen.
  • Ta med snacks til aktiviteter for å holde humøret oppe.
  • Ikke krev for mye av barna.

FØLGER DRØMMEN: Erica mener det kun kreves litt ekstra planlegging og sparing for å gjøre det samme som dem. FOTO: Privat.

Ericas tips før en langtur

  • Begynn å planlegg ruten og sett opp et budsjett. De største kostnadene er overnatting, mat og transport. For å få en idé om hva det koster kan man se på nettet hva andre har betalt per dag i andre land.
  • Vi booker de fleste overnattingene våres gjennom Airbnb, og sørger for at boligen har kjøkken og vaskemaskin. Vi pleier alltid å bo litt utenfor byene eller de store turistattraksjonene, fordi det er mye billigere. Vi lager nesten all maten selv, og prøver å være på hvert sted i 1–4 uker for å minske både utslipp og transportkostnader. Vårt gjennomsnittlige budsjett for hotell er 500 SEK per natt, og matbudsjett på 200 SEK per dag.
  • Mange sier man ikke bør bestille for mye på forhånd, men mine tips er å forsøke å booke overnatting til de populære destinasjonene i tide. Det kan fort skje at hoteller blir fullbooket, og du må da ut med mer penger. Det samme gjelder for flybilletter, de er som oftest dyrere jo nærmere reisen man kommer.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .