Familie på fire flyttet inn i bilen

HJEMMET: Familien har renovert sin Volkswagen-buss, som de nå bor i. Foto: Amalia Braunsthal

Familien innså at de ikke levde et liv de elsket. Så flyttet de i sin nybygde Volkswagen-buss for å reise Sverige rundt.

Etter en tragisk hendelse, innså Amalia Braunsthal (28) og hennes samboer at de ønsket seg ut av hamsterhjulet og leve ut en drøm de lenge hadde hatt – nemlig å bo i en van. Nå reiser de rundt i Sverige med sine to barn. 

For cirka to år siden døde Amalias søster, noe som førte til en familiekrise. 

– Vi var helt i sjokktilstand. Vi fikk en oppvåkning, vi innså at livet er for kort til å leve på en måte du kanskje ikke elsker. 

les også
Navnestatistikken for 2017: Nå dropper vi Nora og William

Sørgetiden fikk Amalia og partneren Robin Lunström til å tørre og ta steget og leve ut en drøm de lenge hadde hatt. De bestemte seg for å renovere en gammel Volkswagen-buss fra 1982 og flytte inn i den. Siden begynnelsen av juni har de bodd på fire hjul med sine to barn, Sixten (5) og Hedda (2). De tar seg rundt i Sverige, tanken er at de også skal til Norge. 

– Vi prøver å ta det som det kommer. Vi har leid ut leiligheten vår i Norrköping i to måneder til å begynne med. Siden vi har to små barn, føles det som en litt vel stor risiko å si opp alt før vi har prøvd ut livet i van med to barn. 

Foto: Amalia Braunsthal

Bor på seks kvadratmeter

Vanen har de bygget om helt selv. Familien bor på cirka seks kvadratmeter, som består av et lite kjøkken med rennende vann og kokeplater, og en sofadel med spisebord som kan gjøres om til seng. Utover det har de førerhuset og noe lagringsplass. Så langt har familien klart å holde sammen på den lille plassen. 

– Enn så lenge har det gått bra. Vi har ikke drept hverandre. Faktisk har vi heller kommet litt mer til ro. Man blir nærmere hverandre på en måte. Barna føler at vi er mer til stede og mer i nuet, sier Amalia og fortsetter:

– Så langt har det bare vært fantastisk. Men så er det jo en del som er blitt ødelagt. Vi måtte for eksempel levere bilen på verksted. Men til tross for alle motganger, føles det verdt det, det føles bra og riktig. 

– Hva har barna følt om opplevelsen?

les også
Hva er emosjonstrening?

– Sønnen vår, Sixten, er ikke helt innforstått med hva det her er og synes det er superkult. Han forteller til alle hvor vi bor og vil vise frem vanen. Hedda forstår ikke så mye, hun henger mest med på det vi gjør og det vi vil. Hun var litt utrygg i starten, som små barn er i miljøer de ikke er vant med, men det endret seg ganske fort. 

Foto: Amalia Braunsthal

Slik gjør de med toalett

Omgivelsene har reagert positivt på familiens uvanlige bytte av bosted. Det har dog dukket opp noen spørsmål angående hva de gjør med toalettbesøkene. 

– Det har vi løst. Vår yngste bæsjer i bleien og ellers har vi holdt oss i nærheten av toaletter og skog. Det har vært en og annen urolig forelder, men de har forsonet seg med saken. 

Dessuten har familien blitt sponset av en hotellkjede, der de får dusje og sove om de vil og behøver. 

– Det føles som en stor trygghet. Vi har hittil bare bodd sammenlagt fire netter på hotell. For vi har jo valgt dette livet, vi vil bo som dette, vi synes det er fantastisk gøy.

les også
Hvordan snakke med barn om døden?

I skrivende stund befinner familien seg i Valdemarsvik, og reisen gjennom Sverige kommer til å fortsette gjennom sommeren. I august skal de ta beslutningen om hva de skal gjøre fremover, kanskje tar de med vanen rundt i Europa. 

Til den som er lysten på å gjøre noe lignende og ønsker seg å ta et steg ut av hamsterhjulet er Amalias råd å ikke tvile. 

– Mitt tips er å ikke la det gå så langt at det må skje noe fryktelig før man gjør noe sånt, sier hun og fortsetter:

– Folk er så komfortable. Det er snarere komfortabelt å gå ifra det komfortable og tørre å gjøre det, for da vinner du. 

Du kan følge familiens liv i vanan på Amalias Instagramkonto: @amaliabrauns

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .