Julaften feiret de i en snøhule. Nyttårsrakettene ble byttet ut med dansende nordlys. Møt familien som flyttet inn i bobil for et annerledes år rundt i Norge.
– Stjerneklart, nordlys og ti minus, erindrer pappa Christer Rognerud (41) om omstendighetene rundt bildet han tok av familiens bosted på nyttårsaften.

Det er nå gått fem måneder siden familien på fire pakket sin nyinnkjøpte bobil og rullet ut i sitt nye eventyr.

– Det er ikke et friår, men et annerledes år. Gjennom små og store ekspedisjoner skal vi oppleve norsk natur. Vi har alltid vært aktive friluftsmennesker, forteller mamma Anne Karen Holstad (39).
Et års pusterom
Drømmen om reise på langtur i Norge, startet i 2015.

– Vi hadde hektiske arbeidsdager, i tillegg til travle hverdager hvor barna var på skole og i barnehage. Når vi var på tur i helger og ferier, var det alltid et ønske om å få mer ro og slippe å leve etter klokken, fortsetter Anne Karen.
Som familie kjente de på behovet for et pusterom. Planen var å dra på tur før ungene begynte på skolen, men de fant fort ut at det var en fordel å vente til Ylva og Isak var litt eldre.
– Det ville gi oss større muligheter for lengre turer.
Etter at familien forlot hjemmet sitt i Snåsa, har de, sammen med sin firbente venn Frost, blant annet besøkt Femundsmarka – og vært på hvalsafari og sett spermhval.
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene
Du må logge inn eller opprette bruker for å se dette tilbudet.
– Vi har hatt mange gode opplevelser. I Femundsmarka fikk Ylva (5) sin første ørret på stang helt på egen hånd. På Andøya fikk Isak (7) oppfylt en av sine største ønsker om å bade i havet med våtdrakt.
Familien hadde en fantastisk villmarkstur i Steigen, hvor Anne Karen satte ny personlig rekord på sjøørret – 2.6 kg. Ylva opplevde enda en seier da de besteg Sørskottind.

– Toppturen var akkurat i grenseland for hva små føtter klarer, men alle var glade og fornøyde over å ha nådd toppen. Været var klart. Vi kunne se Lofotveggen, Skotstindan og hele øyriket rundt Nordskot.

Mer kreative og fantasifulle
Med naturen som klasserom, følger Isak pensum for andre klasse. Både mamma og pappa er utdannet lærere. Undervisningen foregår der de er – rundt bålet, i lyngen eller i teltet.
– Den viktigste opplæringen vil nok være alle opplevelsene og utfordringene vi møter underveis, sier Christer.
Barna har vært positive til prosjektet fra dag én. Selv om det var rart at de ikke skulle på skolen eller i barnehagen, begynte de tidlig å tegne familien i bobilen de enda ikke hadde kjøpt.
– Vi involverte dem mer og mer i planene underveis. Nå som vi er på tur, prøver vi å involvere dem så mye som mulig i aktivitetene vi gjør. Vårt ønske er at de skal ha det artig samtidig som de lærer og mestrer nye ting.
Søsknene stortrives. Det er mindre krangling og de leker bedre sammen.
– Ungene har blitt flinkere til å aktivisere seg selv. De er kreative og fantasifulle.
Telt, snøhuler og bobil

Villmarksfamilien har bobilen som hovedbase, men de bor også i telt, snøhuler og hytter. Til midten av januar skal de bo på ei hytte åtte kilometer fra nærmeste vei, og 100 meter fra Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark i Lierne kommune.

– Hverdagen er roligere enn hjemme i Snåsa. Ingen stressende morgener og vi lever mye tettere på naturen og hverandre. Å leve så tett på hverandre i et helt år er den største utfordringen for familien.
Anne Karen smiler før hun legger til at de har fått et bedre samhold.
– Vi har god tid til å gjøre det vi liker best. Finværsdagene utnyttes til det fulle fra morgen til kveld, samtidig som vi har muligheten til å ta det helt med ro når vi har behov for det.
Mest mulig selvforsynte
Etter en aktiv høst, er det godt å stoppe litt opp i mørketiden.
– Nå gleder vi oss til å sette ut snarer for å fange ryper og fiske etter fjellørret på isen. Å drive en bærekraftig høsting av naturen er viktig for oss.
Familien prøver å være mest mulig selvforsynte.

– Både Christer og jeg er glade i å lage mat. Det er ekstra stas når vi kan tilberede selvskutt tiur eller selvfisket ørret. Barna har fått mulighet til å være med på alt fra sjøfiske til toppjakt på tiur. Det er fint at ungene kan lære om hvordan man høster og foredler råvarer fra naturen.
Planene er mange før villmarksfamilien skal avslutte sitt eventyrlige år den 11. august 2019 med å krysse Børgefjell nasjonalpark.
De skal blant annet krysse Hardangervidda med fjellsekk, fiskestang og telt, dra på hundetur og oppleve Finnmarksløpet.
– Til våren og sommeren skal vi på padleekspedisjon langs Helgelandskysten og på seiltur med polfarer og eventyrer Børge Ousland. Vi ser virkelig fram til et godt og spennende turår i 2019.
Anne Karen understreker de ikke er et helt år på tur i ødemarken, men et år på tur i Norge.

– Vi er mest opptatt av det enkle og tradisjonelle friluftslivet – et friluftsliv uten fokus på prestasjoner og status. Samtidig ønsker vi å inspirere andre, spesielt barnefamilier, til et slikt friluftsliv. Ved å fokusere på mulighetene, ikke begrensningene, er ingen drøm for liten eller stor.

Villmarksfamiliens beste tips:
* Inkluder hele familien fra drøm til virkelighet – skap en felles drøm sammen.
* Sett av god tid til planlegging av prosjektet, helst et par år før avreise.
* Inkluderer hele familien i planleggingsfasen, lag individuelle mål og ikke minst et felles mål for familien.
* Lag et årshjul med konkrete turer og aktiviteter. Ikke hast fra sted til sted. Sett av god tid og vær til stede i nuet.
* Sett av tid og penger, lag et budsjett for prosjektet og vurder muligheten for inntekter underveis.
Du kan også følge familiens villmarksliv på deres egen Facebook-side.
Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no
Følg også Familieklubben på Facebook
Vil du lese mer? Bli medlem i dag! Helt gratis.