Er det galt å gi iPad til en 3-åring?

Barn og skjermtid
Foto: Shutterstock/Scanpix
... og andre spørsmål og svar om barn og digitale medier.

6. desember var Hege Kaspersen fra Barnevakten hos oss og svarte på spørsmål fra leserne om barn og digitale medier. Her kan du lese svarene hennes.

Avhengig av Youtube

Hva gjør jeg med min 11-årige jente som er på Youtube hele tiden? Har prøvd å sette grenser. Hun står opp om natten og bruker mobilen. Hun sier hun ikke skal gjøre det, men klarer ikke å la være!

Hilsen Anu

Svar: Hei Anu!

Lag gode rammer for dialog og samtale. Snakk om hvor viktig det er for hjernen at man sover. Du kan vise henne denne morsomme saken om at forskere har funnet ut at hjernen vasker bort avfallsstoffer mens vi sover. Dette er viktig for at vi skal være klare for en ny dag, kunne konsentrere oss om viktige ting, og ikke minst være uthvilte så vi tåler alle inntrykk som kommer i løpet av dagen. Det er noen som velger å skru av nettet i huset på et visst klokkeslett, men det aller viktigste er at hun får et filter i hjertet og hodet. For noen kan det også være greit å skru av mobiltelefonen om natten og legge den et annet sted enn på soverommet. En del foreldre i din situasjon har også har god nytte av Circle with Disney, et filter som styrer enhetene, søk dette opp på nett.

Les også: En uthvilt familie er en glad familie

Skjermtid for toåring

Vi har en toåring som ofte er sliten etter en lang dag i barnehagen. Vi spiser middag, så er det TV-tid frem til han skal legge seg. Er dette en veldig dårlig situasjon? Er det skadelig i lengden?

Hilsen Markus

Svar: Hei Markus!

Vi anbefaler at barn mellom 0-2 år skal være minimalt på skjerm. Men om det er skadelig i lengden er vanskelig å svare på. Det dere kan tenke på er hva dere ønsker at barnet deres, og dere som familie skal bruke tiden sin på. De første årene av barnas liv går så fort, og selv om vi som foreldre og barna er slitne kan det være trist å se tilbake på år hvor vi egentlig ikke brukte særlig mye tid sammen. Sett opp døgnet som en kake, se hvor mye barnet sover, hvor mye tid som går bort til barnehage, spising, og hva er igjen etter dette. Hva skal den tiden brukes på? Melanie Ekholt som er lege og familieterapeut anbefaler at barn er skjermfrie 1-2 timer før de skal sove. Dette er fordi vi vet at noen opplever at søvnen blir forstyrret, og det er vanskelig å slå seg til ro. Og for barn er søvn veldig viktig for å utvikle seg. Lykke til, prøv å sette noen gode rammer. Og bruk denne verdifulle tiden sammen!

 

Skjermtid og aldersgrense på spill

Hvor lenge per dag bør en 12-åring få spille og tv tid? Mange holder ikke aldersgrense på spill, er dette greit?

Hilsen Wibekke

Svar: Hei Wibekke!

Som du kan se i svaret mitt tidligere så er det en anbefaling på max 2 timer om dagen for 12-åringer. Dette med aldersgrenser på spill er jo en etisk utfordring for felleskapet. Og noe som kan være lurt å diskutere i foreldregruppen. Aldersgrenser er jo veiledende, men mange spill er laget for voksne og derfor kan det være lurt å sette seg inn i spillets innhold før man lar barna spille det. Bak på konsollspillene er det PEGI-merking som er tydelig på aldersgrenser og innhold. Vi i Barnevakten anbefaler å følge PEGI sin aldersmerking. Om det er mye mas om voksenspillene med 16 og 18 års grense, kan det være et greit alternativ for en 12 åring med "Overwatch" (12 år). Du kan lese mer om spill- og app-anmeldelser på nettsiden vår.

Les også: Vi må skjønne hvorfor barna bruker fritiden på spill

Skjermtid for 6-åring

Vi har skjermtid 1 time per dag. 6-åringen blir frustrert og sur av for mye tvtid. Han bruker ipad på skolen hver dag, + 30-40 min på lekser + TV-tid. Jeg synes det er for mye. Noen tips?

Hilsen Marita

Svar: Hei Marita!

Det er bra at du kjenner toleransegrensen til ditt barn. Jeg syns det er fint at dere er bevisst på grensen på skjermtid. Hvis du syns det blir for mye lekser på skjerm, og du opplever at det gir barnet ditt negativ atferd så ville jeg diskutert dette med læreren til barnet. Kanskje kan han få mindre av denne typen lekser. Og kanskje dere skal kutte litt ned på skjermtiden dere tillater? Gi barnet andre ideer til morsomme ting å gjøre før leggetid, som spill, bok, Lego, perling eller andre ting man både kan gjøre sammen eller alene. Kanskje har han en småsøsken det kan være hyggelig å gjøre noe sammen med før dagen er over også?

Les også: La barna gruble

Barn og Youtube

Kan man la barn sitte alene på Youtube? Er man garantert at det ikke kommer reklame for ungdom/voksne i barneklipp?

Hilsen M

Svar: Hei M!

Det er litt avhengig av alder. Men vi anbefaler ikke at barn under skolealder sitter alene på nett. Man kan sette på filter på Youtube som filtrerer bort det mest eksplisitte innholdet, men man kan dessverre ikke være helt sikker på at det ikke kommer reklame som du nevner. Se tidligere svar.

 

Spilletid for 6-8-åringer

Jeg har to gutter på 8 og 6 år, hva er normalt at barn i denne alderen spiller og hvor mye?

Hilsen Ingrid

Svar: Hei Ingrid!

Dette er det nok mange svar på. Det er veldig forskjellige grenser for spilling i ulike hjem. Men vår anbefaling om tidsbruk på skjerm er max ca 2 timer daglig i alderen 8-12 år (Krumsvik og Mørk). Når det gjelder hva barna spiller er nok dette også ulikt og basert på trender i nærmiljøet. Men vi vet at populære spill er bl.a. Fifa, Minecraft, Clash of clans og Pokemon. Men det finnes et hav av spill, og det gjelder å velge de gode.

 

Aldersgrense på Snapchat

Når er det greit med Snapchat? "Alle" i klassen har det, men de er jo bare 10-11 år. Er redd det skal brukes til mobbing. Men nå holdes datteren min utenfor fordi vi sier nei.

Hilsen Rickard

Svar: Hei Rickard!

Det er mange som kjenner på samme dilemma som deg, og vi anbefaler å ta opp dette

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale