Eksperter om husarbeid: La barna bidra!

Husarbeid og barn
Foto: Shutterstock/Scanpix

Det er lurt å starte tidlig, men det er heller aldri for sent å begynne.

– Barn trenger å oppleve mestring og få en følelse av at deres bidrag betyr noe i fellesskapet. De må få kjenne at de er viktige i familien, forteller Ellen C. Mentzoni Nilsen, familieveileder og eier av Trygge Barn.

Hun mener barna kan delta på et eller annet vis helt fra de er ganske små. Barn elsker å gjøre det samme som voksne, og hermer etter det vi foretar oss. Vær villig til å la dem lære, og heller godta at de kanskje bruker litt lang tid eller ikke gjør oppgavene akkurat slik som vi selv ville gjort dem.

Ellen Mentzoni Nilsen
Ellen C. Mentzoni Nilsen. Foto: privat
– Se an dagsformen til barnet. Kanskje er det slitent, trøtt eller sulten? Det er ikke alltid barnet har like stor motivasjon, og dette må vi innrette oss etter, råder Mentzoni Nilsen, og legger til:
– Ikke minst er det viktig å huske på at barn er forskjellige og liker å gjøre ulike ting. Søsken på samme alder trenger derfor ikke nødvendigvis å ha samme type arbeidsoppgaver hjemme.

Les også: 22 tips til hvordan du får barna til å bidra hjemme

Gir økt selvstendighet

les også
Varsler omkamp om pappaperm

Anne Kristin Schønning er par- og familieterapeut i Samtalepartnerbergen. Hun påpeker at det ligger mye læring i å delta i ulike gjøremål i hus og hage, og at barna gjennom deltakelse får muligheten til å tilegne seg mye praktisk kunnskap og erfaring.

Anne Kristin Schønning
Anne Kristin Schønning. Foto: privat
– Det å bli møtt med en forventning om at man skal hjelpe til i familien, kan være en måte barn og unge kan få øve seg på å håndtere krav og bli mer utholdende, samt lære seg å sluttføre igangsatte gjøremål og oppgaver. Det kan være en fin forberedelse på voksenlivet og en øvelse for å bli mer selvstendig.

Les også: Slik får du selvstendige barn

Hun får støtte av Mentzoni Nilsen som oppfordrer foreldre til å snakke med barna om hvorfor det er viktig å tilegne seg denne kunnskapen.

– I samtale med de litt eldre barna kan dere fortelle at dette er noe man får bruk for å kunne når man flytter for seg selv. At ikke det er så enkelt å bo alene eller sammen med andre på egen alder om man ikke vet hvordan man setter på en vaskemaskin med klær, vasker leiligheten eller tilbereder mat.

Skaper samhold

Å gjøre konkrete arbeidsoppgaver sammen gir muligheter for å styrke fellesskapsfølelsen. Barna vil føle seg betydningsfulle og kjenne på at deres bidrag er viktig for familien.

– Hver enkelt har ulike roller og ansvarsområder. Ved at alle bidrar, skaper det en sterkere følelse av ”vi” og ”oss” innad i familien. Man bygger en sterk relasjon, nærhet og forståelse når alle samarbeider om å nå et felles mål, forteller Schønning. 

Les også: Derfor er dette den beste foreldrestilen

les også
Dette vil barna dine huske deg for

Hun påpeker at det blir en mer jevn fordeling av fritid på de ulike familiemedlemmene om alle gjør litt på hjemmebane. Samtidig vil barn og unge oppleve en indre belønning ved å se at de får økt trivsel og innvendig ro når de har det fint og ryddig rundt seg.

– Foreldre blir mer fornøyde når de slipper å gjøre alt selv, og dette fører igjen til mindre mas og klaging. For barna fører de positive tilbakemeldingene fra voksne til økt selvtillit og en sunnere selvfølelse, fordi de kjenner på mestring og følelsen av å være verdifull.

Les også: La barna være med på planleggingen

Mentzoni Nilsen oppfordrer foreldre til å ha jevnlige familiemøter hvor man diskuterer hvordan de ulike oppgavene skal gjennomføres. 

– Ta imot tips fra barna. Det vil gjøre at de føler seg inkludert, og kanskje har de ulike tilnærmingsmåter til arbeidsoppgavene enn dere voksne, sier hun, og legger til:

les også
Slik blir venne-overnattingen best mulig

– I en travel hverdag er det ikke alltid man har tid eller fokus på de gode samtalene. Dersom vi gjør ting sammen, som for eksempel matlaging, vasking eller rydding i nærheten av hverandre, kan det åpne for fine samtaler. Bruk anledningen til disse gylne øyeblikkene, sier hun.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .