Dyrehage hjemme i stua

HELT PYTHON: Hos Maria Therese Wiig (30) og datteren Eir (3) bor diverse kryp og eksotiske dyr, som denne slangen. Foto: Jeanette Bækkevold

Hjemme hos Maria Therese Wiig (30) og datteren Eir (3) bor blant annet to slanger, noen taranteller og kakerlakker – og en hund og en katt.

– Vi har så mange dyr her, og det er så hyggelig, begynner Maria Therese Wiig. 

– Hos oss bor en normalfarget voksen kongepyton hunn som heter Lucille, en halvvoksen kongepytonhann vi har kalt Negan, to gekkoer, syv taranteller, tre skorpioner, flere kakerlakker, en hund og en katt, forteller hun entusiastisk.

GRANSKNING: Tre år gamle Eir trives like godt med levende, eksotiske dyr som med kosedyret i bakgrunnen. Foto: Jeanette Bækkevold

Utenfor rekkevidde

Fascinasjonen for småkryp har hun hatt så lenge hun kan huske, og mye av barndomstiden befant hun seg ute i skog og mark med plastposer på jakt etter småkryp og dyr. 

Som voksen tok det ikke lang tid før de første reptilene kom i hus – og det var uaktuelt å kvitte seg med disse da datteren kom til verden.

les også
Halloween: Derfor liker barn å bli skremt

– Da Eir kom inn i bildet ble edderkopper og andre småkryp flyttet opp i høyden og utenfor rekkevidde i takt med at hun vokste og ble mer mobil. Helt fra hun var bitte liten har hun vært med på daglige rutiner rundt stell av alle dyrene, og tar del i det med stor iver og nysgjerrighet. 

ALDRI ALENE: – Fordi jeg selv er rolig og trygg rundt disse dyrene, oppfattes det som trygt og naturlig for datteren min, men hun får selvsagt aldri være alene i samme rom som dem, sier Maria Therese Wiig. Foto: Jeanette Bækkevold

Utforsker sammen

Ettbarnsmoren tror Eir tenker på disse dyrene som en helt naturlig del av hverdagen siden hun er vant med dem fra starten av. Hun opplever at datteren synes det er mer rart når andre barn reagerer med redsel eller avsky for reptiler.

– Fordi jeg selv er rolig og trygg rundt disse dyrene, oppfattes det som trygt og naturlig for datteren min, men hun får selvsagt aldri være alene i samme rom som dem. Å la barn få vokse opp med dyr tror jeg bare er sunt, reptiler og småkryp inkludert, sier Maria Therese.

GØY MED GEKKO: Da det ble kjent at den lille familien nærmest hadde en egen dyrehage hjemme, vakte det oppsikt i barnehagen. – Flere av barna var også rimelig sikre på at vi hadde en dinosaur hjemme, sier Maria Therese Wiig. Foto: Jeanette Bækkevold

Det at vi voksne sammen med barn utforsker, deler kunnskap og utøver sunn respekt resulterer i barn som er uredde, nysgjerrige og empatiske, mener småbarnsmammaen. Hvis man ikke kan ferdes i skog og natur i frykt for å møte på insekter og reptiler, begrenses opplevelsen og hyggen.

les også
Sofie (12) drar alene til USA

– Eir og jeg har derfor vært mye ute i skogen sammen helt fra hun kunne gå. Der har vi stått med rumpene i været og løftet på steiner og grener for å se hva vi finner. Det synes vi begge er like stas!

Veterinær: Oppfordrer til varsomhet

John Debenham. Foto: Privat

John Debenham er veterinær, forsker og ekspert på eksotiske dyr – derunder reptiler – ved NMBU Veterinærhøgskolen. 

– Når det gjelder barn og reptiler, er det viktig å huske på at barn utforsker verden gjennom berøring, og ofte smaker, og sjelden er fornøyd med bare å se på noe.

De fleste reptiler er imidlertid ikke glade i å bli håndtert, selv om noen tolererer det bra. Og mange reptiler er skjøre, og vil lett kunne bli skadet om de ikke blir behandlet med stor forsiktighet, påpeker han.

les også
Foreldre feiler på barnesikkerhet i bil: – Kan føre til død eller varige mén

– Ikke minst vil større dyr som slanger kunne bite. Små barn må derfor aldri overlates i rom med dem alene, men dette er jo i bunn og grunn samme forholdsregler som gjelder også for de mer tradisjonelle kjæledyrene.

Ifølge forskeren vil de minste i familien absolutt kunne ha stor glede og utbytte av å ha reptiler som hobbydyr.

– Barn elsker jo dyr og synes det er utrolig fascinerende å se på hvordan de oppfører seg. Ikke minst gir det dem en unik mulighet til å få kunnskap om naturen.

LILLE PETTER EDDERKOPP: En av husstandens syv taranteller viser seg frem. Foto: Jeanette Bækkevold

Snakkis i barnehagen

Mamma Maria Therese forteller at datteren raskt ble den store snakkisen blant både voksne og barn i barnehagen da de fikk vite om den lille familiens dyrehold. 

– Flere av barna var også rimelig sikre på at vi hadde en dinosaur hjemme, sier hun lattermildt.

Selv om mange i starten reagerer med litt engstelse, snur det ganske raskt over i nysgjerrighet så snart de får vite litt mer.

– Vi har hatt besøk av folk som i utgangspunktet var livredde, men som fikk en helt annen følelse etter å ha fått oppleve disse dyrene på nært hold i trygge omgivelser.

SLANGER SEG MED SLANGER: Tre år gamle Eir synes ikke dette er pyton, snarere tvert imot. – Vi har hatt besøk av folk som i utgangspunktet var livredde, men som fikk en helt annen følelse etter å ha fått oppleve disse dyrene på nært hold i trygge omgivelser, beretter mamma Maria Therese Wiig. Foto: Jeanette Bækkevold

Maria Thereses tips

* Les, les og les litt til. Når du tror at du har lest nok, les enda mer. Å eie reptiler er krevende, man må ha mye kunnskap før reptilet i det hele tatt kommer i hus. Les deg opp på faktaark som finnes på Herpetologisk Forenings nettsider. De er grundige og gode. 

* Et annet tips er å være litt kritisk til informasjon man finner, fordi reptiler i Norge er et relativt nytt emne som ikke mange kan så mye om ennå.

les også
MGP-artist Chris Medina: Digger at norske kvinner ammer ute

* Når det gjelder kjøp av reptiler, vil jeg på det sterkeste anbefale å kjøpe privat fra norske oppdrettere. For å komme i kontakt med disse kan man for eksempel bli medlem av reptilgrupper på Facebook.

* Ha alt av utstyr klart og i drift FØR innkjøp av reptil.

* Det er viktig å fremheve at reptiler ikke er kjæledyr, men «hobbydyr». De kan ikke behandles som en katt eller hund. Ei heller har de følelser som glede, eller sorg, og heller ikke noe stort utbytte av å bli håndtert.

* Snakk med barna om at man må være rolig rundt dyrene, uavhengig av om det er en hund, katt, reptiler eller slanger.

DYREHOLD HELT PÅ HODET? Her har du i hvert fall noen gode tips dersom du vil anlegge din egen lille reptilpark hjemme. Foto. Jeanette Bækkevold

Reptilekspertens råd

* Det finnes mye god informasjon på nett om disse dyrene, og det er livsviktig for deres trivsel og helse at du som eier setter deg godt inn i hva slags type krav de har.

* Reptiler lever lenge. De fleste passerer 10 år, mange kan bli over 30–40 år. Vær godt forberedt dersom du ønsker å begi deg ut i denne hobbyen. 

* Husk at også disse dyrene trenger feriepass når dere er bortreist, og det er ikke alltid så lett å få tak i. 

* Sørg for å vite om en reptilkyndig veterinær i området du bor i før du kjøper deg et reptil.

les også
Slik lærer du barn om penger

* De fleste dyrebutikker kan bestille insekter til dere, og det samme gjelder av og til reptiler. Om du ønsker å kjøpe fra en privatperson, så finnes det mange flinke oppdrettere i Norge som selger vakre og bra dyr.

* Småbarn har ikke utviklet et så godt immunforsvar enda, derfor er det viktig at de ikke får bakterier i munnen fra reptilet. Vent derfor til barnet er litt eldre før det får ha nærkontakt med dyret.

* Det er viktig at hele familien er innforstått med at reptiler ikke er et dyr man har for å håndtere og kose med for ofte. En kort tur ut av terrariet/glassburet en sjelden gang har de ikke vondt av, men vi anbefaler sterkt at man unngår timelange seanser på sofaen. Klimaet i stuen din er stort sett for kaldt, og dyrene kan bli syke dersom du har de ofte og for lenge ute om gangen.

* Når det gjelder arter som oftest nevnes som gode nybegynner-reptiler, så finner du skjeggagam, leopardgekko, kornsnok, kongesnok, melkesnok og kongepyton.

Kilde: Camilla Bjerke, styremedlem i Norsk Herpetologisk Forening og dyrepasser i Oslo Reptilpark

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .