Dette vil barna dine huske deg for

Det viktigste du gjør som forelder, er det du ikke blir husket for.

Hvordan vil barna dine tenke på deg når de blir store? Vil de huske deg for krangling og konflikter i barndommen – eller som den snille mirakelpappaen som tok dem med til Disneyland eller på backpacking jorden rundt? Som mammaen som ga deg bonuslørdagsgodt i smug hver tirsdag mens pappa var på fotballtrening?

Eller vil de kanskje huske deg for at du har tatovert navnene deres på underarmen? Eller for mobilen som alltid befant seg litt lenger ned, like under håndleddet?

les også
Slik lærer du barna om økonomi og sparing

– De gangene foreldrene dummer seg ut, gir kanskje de morsomste og mest varige enkeltminnene, forteller psykolog Ylva Østby – som idet hun sier det, selv får opp et et minne fra da faren hennes ikke fant julenissedrakten, men troppet opp i rødt regntøy i stedet.

Les også: Øyeåpneren som svei

God foreldrestrategi?
Ylva Østby har doktorgrad i psykologi, har forsket mye på barns hukommelse og har nevrokognitiv utvikling i barne- og ungdomsårene som spesialfelt. Hun forteller at både barn og voksne husker ekstra godt ting som skiller seg ut, men mener at det ikke nødvendigvis er noen god foreldrestrategi å strebe etter å gi barna flest mulig minner av denne typen.

Har du lest denne artikkelen? Derfor bør barn lekeslåss

– Unike hendelser og opplevelser skaper følelser, og fører til at vi lagrer slike øyeblikk i hukommelsen. Av den grunn tror mange foreldre at det er viktig å gi barna flest mulig slike øyeblikk, gjennom reiser, gaver, opplevelser og slike ting, kanskje fordi hverdagsøyeblikkene ikke blir til slike minner som barna kan hente opp senere, sier Ylva Østby, som til daglig jobber ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Ylva Østby. Foto: Katinka Hustad

Unngå troféjakt
Ylva Østby har, sammen med søsteren sin, skrevet boken «Å dykke etter sjøhester – en bok om hukommelse». Psykologen er med andre ord mer opptatt av minner enn de fleste. Samtidig advarer hun mot at vi skal jakte på minner, nærmest som trofeer.

les også
Så mye koster det å få barn

– Som foreldre er det ikke nødvendigvis slike øyeblikk vi bør trakte etter å bli husket for – det er den kjærligheten vi gir, stabiliteten, rutinene og den trygghetsskapende tilstedeværelsen i hverdagen – som former hvordan barna våre vil se tilbake på oss.

Har du lest denne artikkelen? Psykolog om lekser: Som å kaste en død rotte inn i familien

Østby forteller at hukommelsen vår består både av disse enkeltøyeblikkene, samtidig som den er bygget opp rundt vår generelle kunnskap om og forventning av verden – som vi som foreldre altså i stor grad bidrar til å bygge opp for barna våre.

– Vi er med på å forme barnas livsfortelling og de verdiene som inngår i den livsfortellingen, konstaterer Østby.

Les også: Derfor blir noen barn mobbere

les også
Slik lærer du barn om penger

Grunnlaget dannes tidlig
De tidligste minnene vi mennesker har, stammer fra tre- til femårsalderen. Så når bør man egentlig sette inn støtet, dersom man vil bli husket som en god mor eller far?

– Hehe, med én gang. For den betydningen du har som forelder, går langt utover hva de vil huske deg for. Folk legger altfor mye vekt på minner og det som blir husket bevisst. Men den viktigste jobben du gjør som forelder, er den barna dine ikke vil huske deg for.

Østby forteller at alt som skjer med en ettåring, vil påvirke hvordan ettåringen reagerer som toåring, treåring, fireåring og så videre – selv om ingenting er lagret som bevisste minner.

les også
Mindfulness for småbarnsforeldre

– Det som teller er du er der og gir tilknytning, kjærlighet og trygghet – ting som barna ikke vil huske, men som er ekstremt viktig, siden dette danner grunnlaget for barnets emosjonelle trygghet senere i livet. Kjærlig tilstedeværelse er helt essensielt, fastslår psykologen.

Les også: Derfor bør du snakke MYE til babyen din

Legg vekk mobilen
Nettopp dette med tilstedeværelse mener Ylva Østby er en ekstra bekymring i vår tid. Foreldre som stadig har ett øye på ungen og det andre på mobilen eller dataskjermen, er ikke nødvendigvis det beste utgangspunktet for å bli tenkt tilbake på som en god far eller mor.

– Foreldre vil absolutt bli husket for i hvilken grad de faktisk var til stede i hverdagen, ikke minst mentalt. De fleste av oss vil ha godt av å legge vekk mobilen oftere og virkelig være sammen med barna våre, sier Østby.

Les også: Å miste en pappa

Den som stiller opp
– En annen ting er at det vil kunne skape en forventning hos barna om at det er slik man skal være sammen. Hvis vi spør dagens unge når de blir voksne om hva som var deres lykkeligste øyeblikk sammen med foreldrene sine, vil svaret fort kunne bli «da vi snapchattet sammen ved middagsbordet».

Hva bør de av oss som er bekymret for vårt ettermæle som foreldre, gjøre for å bli husket som en god mor eller far?

– Man kan begynne med å la være å sammenligne seg med alle andre familier og deres reiser og opplevelser, men heller fokusere på det dere kan gjøre sammen i hverdagen, med mye kos og kjærlighet – de enkle opplevelsene. Rett og slett støtte barnet ditt i hverdagen, råder psykologen, og konkluderer slik:

– Ikke forvent at de skal huske deg for alt det fantastiske du gjorde med dem, men for at du var den som stilte opp for dem. Det er det viktigste.

Les også: Slår alarm om barnetrinnet

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .