Dette bør du tenke på før du deler bilder av barn på Facebook

Bilder av barn på Facebook
Foto: Shutterstock/Scanpix

Hva kan skje med bilder som deles på Facebook? Hva bør man tenke på? Les ekspertenes beste råd.

Bilder som deles på sosiale medier kan fort havne på avveie eller spres videre, uten at du har kontroll. Det kan være lurt å sette seg inn i vilkårene du godtar når du oppretter en profil på et sosialt medium, og få en oversikt over de innstillingene du kan forholde deg til. I tillegg er det noen ting du bør tenke ekstra på før du deler bilder av barn på sosiale medier.

- Skal man dele bilder av andres barn, så skal man ha samtykke av foreldrene, det er ulovlig å dele bilder av andres barn uten tillatelse. Av egne barn har man lov å dele bilder, men det er greit å tenke på barnas rett til privatliv og personvern, sier Hege Kaspersen i Barnevakten. 

Les også: Guro gikk mot strømmen - solgte barnas iPad

Hvis barna er store nok til å forstå, så anbefaler Kaspersen at man spør barnet om man får lov å dele bilde av dem. Hun råder også foreldre å tenke gjennom hva slags situasjon bildet viser. 

les også
Familien følger drømmen – reiser jorden rundt

- Selv om du synes det er søtt at barnet ditt blir sint og har egen vilje og sterk personlighet, så kan det hende at hvis barnet hadde fått sagt sin mening, så kunne hun opplevd det veldig krenkende å bli avbildet i en sånn situasjon. Tenk over hvordan du selv ville reagert hvis noen knipset et bilde av deg med sjokolade over hele munnen eller mens du sov. Det kan hende intensjonen er god, men det kan hende du ville bedt om at bildet ble fjernet, sier hun.

Ta bilde av barna
Foto: Shutterstock/Scanpix

Vil du deaktivere eller slette Facebook-kontoen? Få oppskriften her.

Bilder som deles på sosiale medier kan spres, selv om man deler dem i lukkede grupper, minner hun om. 

- Et bilde som deles på nett kan bli vist til veldig mange, man bør nesten tenke at det skal kunne brukes på en reklameplakat, sier hun. 

Hun anbefaler også at man jevnlig går gjennom profilen sin og sletter gamle bilder.

- Alt trenger ikke ligge tilgjengelig for alle hele tiden, sier Kaspersen.

Les også: Aldersgrenser på spill: Mange foreldre er naive

Bilder på avveie

Teknologijournalist Anders Brattensborg Smedsrud fra Tek.no minner om at alle bilder som postes på internett - inkludert Facebook - potensielt kan komme på avveie.

- Du mister på en måte kontroll over hvem som ser bildet, hvor det brukes og hvordan det brukes i det du laster det opp. Det du i alle fall bør gjøre før du deler et bilde av barn er å sikre at det ikke deles «offentlig», altså med hele Facebook og hele internett, sier han. 

Det kan du gjøre ved å ta Facebooks «Personvernsjekk» som du finner ved å trykke på spørsmålstegnet oppe til høyre i menylinjen. Her kan du gi Facebook beskjed om at alle nye innlegg bare skal deles med Facebook-vennene dine, eller eventuelt bare de Facebook-vennene du spesifiserer. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .