– Det er ungenes feil

TID FOR BOK: Jeannette Platou, programleder i NRK og nå barnebokforfatter. I oktober kommer hun ut med barnebok om pingvinen Pingis som vil spise mest mulig iskrem. Foto: HANNA KRISTIN HJARDAR, VG

NRK-profil Jeannette Platou skulle bare lese for barna sine, i stedet begynte hun å dikte i vei. Nå blir det bok. 

Jeannette Platou (46), kjent fra flere sesonger av «Sommeråpent» og som programleder og gravejournalist i «Brennpunkt», er i disse dager i ferd med å vise en helt ny og annerledes side av seg. 

I høst debuterer hun nemlig som barnebokforfatter. Boken ble så smått unnfanget da hun for elleve år siden satt på sengen og skulle lese for eldstesønnen Casper, som nå er blitt tenåring.

– Snart fant jeg ut at det var morsommere å dikte opp mine egne historier for ham, sier Jeannette Platou.

Les også: Slik lærer du barna å elske bøker

Medskyldige barn

les også
Slik får du barna til å legge seg

Familieklubben møter den nybakte forfatteren hjemme på Vinderen i Oslo en tidlig morgen i høstferien sammen med hennes to yngre barn, Ella (10) og Noah (6), etter at de nettopp har hatt en av sine felles lesestunder. Begge føler at de er sterkt delaktige i at mamma nå gir ut bok, og mor Platou er ikke direkte uenig i det. 

Drøye tre år etter at eldstemann ble flasket opp på sin mors fantasier, kom nemlig datteren Ella til verden, og tradisjonen med å finne opp egne historier under kosestunden ved leggetid, fortsatte:

ANSVARSFRASKRIVELSE: – Det er ungenes feil, hadde jeg ikke fått så fantastisk respons ville dette aldri skjedd, sier Jeannette Platou om barneboken hun snart gir ut. Foto: HANNA KRISTIN HJARDAR, VG

– Så fortalte jeg den samme historien til henne, og siden den slo an like fint her, ble etter hvert også minstemann Noah presentert for Pingis. Og når vi hadde barn på overnattingsbesøk, måtte jo også de få høre om ham, sier Jeannette, og legger flirende til: 

– Det er ungenes feil, hadde jeg ikke fått så fantastisk respons, ville dette aldri skjedd.

Det var omtrent da Platou skjønte at god natt-fortellingen hun hadde laget, hadde potensial til å bli noe mer.

 – Siden alle barna ble så engasjert i Pingis, og deltok aktivt i lesestunden, tenkte jeg at jeg hadde noe her. Men det var først da jeg fortalte min gode illustratørvenninne Victoria Berge Løvenskiold om dette, at vi plutselig forsto at dette var noe vi kunne gå videre med. 

Blogg: Bør vi lese gamle folkeeventyr for barn?

Lengter etter makrell

Og slik ble det. Nå kommer snart «Pingis og drømmedagen» ut, Bokklubben har tatt den inn, og det jobbes med å få gitt den ut internasjonalt. 

– Nylig ble jeg til og med kontaktet av et produksjonsselskap som lurte på om det kanskje kunne lages film av dette.

FEIRES MED ET KYSS: Boken Jeannette Platou har skrevet, har blitt til over 11 år sammen med hennes tre barn. Her er de to yngste, Ella og Noah. Foto: HANNA KRISTIN HJARDAR, VG

Boken handler om pingvinen Pingis som elsker is over alt på jord, og som ber om iskrem hver eneste dag. Men mamma pingvin sier nei, bare på lørdag. Men så får hun en vill idé: En mandag får Pingis lov til å spise så mye is han vil. Men da må han spise bare det, ingenting annet. 

– Og da går det som det måtte gå: Han blir kvalm og uggen, og begynner å lengte etter makrell ...

Les også: Ikke bruk skvut-skvut i Jesus-fjøset!

Sansefråtsing

Etter elleve års erfaring med historien føler Platou seg rimelig sikker på at boken passer best for barn mellom to og seks år. 

– Etter det har interessen dabbet litt av, men det hender fortsatt at de to minste krever en liten Pingis-kosestund når de skal legge seg. 

les også
Leseapper for barn: Kan lære 5-åringer mye på et par uker

Platou forteller at hovedpoenget med boken ikke egentlig er selve historien, men at den åpner for masse morsom interaksjon med barna på sengekanten.   

– Den er ment som et utgangspunkt for en kreativ stund sammen med barna, ikke bare en bok man leser opp og ferdig snakket, liksom. Det handler mer om å fråtse i sanseverdenen sammen, der halve moroa er at man fantaserer fritt om iskombinasjoner, farger og smaker – og litt om hvordan det kan gå hvis man kan få så mye man vil av noe elsker. 

Les også: Velkommen til Hotell Mutter'n

Ellas bidrag

10 år gamle Ella kommer bort, hun vil også ha et ord med i laget. Tross alt har hun vokst opp med denne historien, og hun beretter at hun er selve årsaken til at Pingis ble Pingis. 

les også
Dette øker samholdet i familien

– Først var hovedpersonen en kenguru, det var nemlig den historien storebroren min Casper fikk høre. Men fordi jeg elsket pingviner, ble mamma og Casper med på at vi kunne gjøre ham om til en pingvin.

Ella forteller at historien opp gjennom barndommen forandret seg litt hver kveld den ble fortalt. 

– Det kom til noen nye ord hver gang, men det viktigste forandret seg aldri. Nå har jeg sikkert hørt den 500 ganger. 

– Da må du vel være bra lei av denne historien?
 
– Det er det som er så rart, jeg blir ikke det. Og nå som den har fått tegninger, liker jeg den enda bedre.

Les også: Slik får du barna til å legge seg

Viderefører farsarven

les også
- Viktig å la barna gruble

Jeannette Platou vokste opp som enebarn, og slukte alt hun kunne komme over av lesestoff som liten. Dessuten leste foreldrene hennes mye for henne. 

ARVELIG BELASTET: Også Jeannette Platous mor har utgitt barnebøker. – Mamma, som til og med har gitt ut barnebøker, leste egentlig bare fra andres bøker, men pappa, som er arkitekt, diktet i vei for meg, forteller den nybakte barnebokforfatteren. Foto: HANNA KRISTIN HJARDAR, VG

– Begge deler er kjempeviktig for barn, sier hun idet hun kommer på at eplet ikke faller særlig langt fra stammen, heller ikke i hennes eget familietre. 

les også
– Foreldre drømmer om skilsmisse for å få mer egentid

– Både mamma og pappa diktet historier for meg da jeg var liten. Nei, forresten: Mamma, som til og med har gitt ut barnebøker, leste egentlig bare fra andres bøker, men pappa, som er arkitekt, diktet i vei for meg. Særlig om musen Anton, som jeg siden har diktet videre om til mine barn igjen. Kanskje det blir mitt neste prosjekt, å videreføre arven fra min far – i bokform? 

– Det er ganske uvanlig at en gravejournalist gir ut barnebok?

– Jeg synes det er helt absurd selv. Men i denne sammenhengen er jeg bare mamma og Jeannette, og jeg tror ikke det vil ødelegge troverdigheten min som journalist at jeg har begynt å dikte litt på kveldstid. Jeg synes det er kjempestas at livet kan ta slike uventede svinger, men jeg tror ikke jeg skal si opp NRK-jobben med det første likevel.

Les også: Tegneseriene barna vil elske

Lagde dokumentar på grunn av sønnen

Platou forteller at hun har fått ideer til egen journalistikk via sine egne barn. 

les også
Ikke bruk skvut-skvut i Jesus-fjøset!

– Jeg lagde en Brennpunkt-dokumentar om youtubere og markedsføring mot barn på grunn av eldstesønnen min. Han var plutselig kjempeinteressert i sjokoladen Smash og syntes den var så god, men den hadde han jo aldri smakt, og det viste seg at bakgrunnen var at Prebz og Dennis hadde kjørt en kampanje for sjokoladen på sin kanal.

Les også: Slik lærer du bar å stå imot press

Da våknet journalisten i Platou, med tanke på at loven er veldig streng når det gjelder markedsføring direkte mot barn under 13 år. 

les også
Smarte sparetips for familier

– Det ble til en dokumentarfilm som sønnen min i ettertid kanskje ikke var så glad for at jeg lagde, for han digget jo Prebz og Dennis, som på grunn av dokumentaren måtte gi slipp på flere sponsoravtaler. 

KOSEKAOS: Jeannette Platous datter Ella forteller at historien som nå blir bok opp gjennom barndommen forandret seg litt hver kveld den ble fortalt. – Det kom til noen nye ord hver gang, men det viktigste forandret seg aldri. Nå har jeg sikkert hørt den 500 ganger, sier hun. Foto: HANNA KRISTIN HJARDAR, VG

I kjølvannet av programmet konkluderte Matvarebransjens faglige utvalg med at selskapene Orkla, Mondelez og Ringnes hadde brutt reklameforbudet mot barn ved samarbeidet med Prebz og Dennis. Konsekvensen for den populære duoen og andre norske youtubere, var at det ble slutt på denne typen sponsoravtaler, fordi mange av seerne av disse YouTube-kanalene i praksis er under 13 år. 

les også
Slik håndterer du utagerende barn

Les også: Hva gjør du når barna BARE vil spille og se på TV?

Mest kaos, skjerm og is

Det er øyeblikk som det hun nettopp beskrev, som gjør at Plato synes det er meningsfullt med å drive med journalistikk. 

– Jeg har pratet mye med Dennis senere, og han forteller at han i ettertid er glad for at programmet ble sendt, fordi det førte til at man fikk ryddet opp i YouTube-miljøet og førte til bevisstgjøring rundt sponsormerking og hva som er greit å gjøre og ikke gjøre.

Les også: 19 filmer familien vil elske

les også
«Når kommer kjærlighetsbarnet?» 

Men er det ikke noe som skurrer her, noe som må graves litt i? For hvordan kan det ha seg at denne saken ble til? Er ikke det platouske hjem et mønsterhjem der alle bare leser og ingen sløver foran iPaden?

– Haha! Mønsterhjem er vi bare rykkvis. Jeg kan jo late som om vi aldri krangler om skjermtid og bare spiser gulrøtter, men mest er det kaos, skjerm og is. Det er en grunn til at «Pingis og drømmedagen» ble til: Vi liker alle å fråtse. Kanskje jeg skal lage en Pingis-bok hvor han bare få se på skjerm og aldri får lov til å gjøre noe annet?

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .