Derfor forandrer kjæledyr barna dine

GOD KLEM: Niia Borkenhagen Flåten koser med familiens nye medlem. Foto: Jeanette Bækkevold

Barn som vokser opp med kjæledyr blir både mer empatiske, populære og får bedre selvbilde, ifølge eksperter. Men mange familier aner ikke hvor krevende det kan være med et firbent familiemedlem.

 Søstrene Mathea (11) og Niia (7) storkoser seg sammen med sin firbente venn, hunden Chili på 11 måneder.
 
– Både mannen min og jeg har vokst opp med hund, og vi har i mange år snakket om at vi også ønsket å gi jentene våre denne opplevelsen, forteller mamma Kristine Borkenhagen Flåten.

Les også: Dette må du huske når familien skal skaffe hund
 
Katt hadde familien hatt i flere omganger, og for to år siden tok de avgjørelsen om å skaffe seg en hund. På forhånd snakket de mye om hva en hund kunne gi dem, hva slags rase de ønsket med tanke på størrelse, hvor mye trim den ville trenge og hvor enkel den ville være å forholde seg til.

KREVENDE IDYLL: Familien Borkenhagen Flåten er fornøyde med valget de tok om å få hund. Foto: Jeanette Bækkevold

Nye rutiner
Pappa Tommy ønsket seg i utgangspunktet en rottweiler, men det ble raskt nedstemt siden Kristine ville ha en hund av mindre størrelse som kunne være enklere for barna å håndtere. I tillegg var det viktig å finne en hund som ville kunne gå godt overens med familiens katt.
 
– Vi bor i tomannsbolig, tett på naboer og andre dyr, så en så stor hund kunne ha blitt en utfordring med tanke på plass. Vi tenkte nøye gjennom om vi faktisk har tid til å ha en hund, da den krever tilrettelegging, en omlegging av daglige rutiner og helt annen planlegging av hverdagslogistikken, sier Kristine.
 
Valget falt til slutt på rasen Welsh Springer Spaniel, og familien tok kontakt med en kennel i Sverige.
 
– Vi ble satt på liste, og i april i fjor kunne vi endelig få møte vårt nye familiemedlem. Valget falt på nettopp denne rasen fordi disse hundene er herlige, sjarmerende familiehunder, i medium størrelse, tålmodige med barn og fine turkamerater.

UTE PÅ TUR: Søstrene Mathea og Niia Borkenhagen Flåten må pent finne seg i å ta sin del av ansvaret for hunden Chili. Foto: Jeanette Bækkevold

Klar oppgavefordeling
Familien lever et aktivt liv, og ettermiddagene er ofte fylt opp med ulike fritidsaktiviteter. En klar oppgavefordeling var derfor viktig helt fra start.
 
– Jeg tar morgenturene. Kveldsturene deler vi på, men som oftest er det Tommy som tar disse som en treningstur. Mathea lufter Chili når hun kommer hjem fra skolen, sier Kristine.
 
Niia har ikke fått noen spesifikke oppgaver enda, men er ivrig med på ettermiddagsturer, og har også gått på valpekurs.
 
– Jeg passer på at han har mat og vann, og følger med på om han må ut og tisse, forteller hun ivrig.

SITTER FINT I DET: Familien Borkenhagen Flåten er alle klar over at ved å få hund, har de fått seg en langvarig forpliktelse som både gir og krever mye. Fra venstre mamma Kristine, døtrene Mathea og Nia og pappa Tommy, men en brunhvit liten Chili i forgrunnen. Foto: Jeanette Bækkevold

For foreldrene er det viktig at begge jentene har konkrete oppgaver som de kan bidra med for å få ansvarsfølelse og en forståelse for at det er krevende å ha kjæledyr.

– Den oppgavefordelingen vi har nå, fungerer bra for oss, men den vil endre seg i takt med at jentene blir større og klare for flere utfordringer, sier Kristine.

les også
«Bloggerne»-mammaene: – Derfor dropper vi gavekalender

Fungerer bedre sosialt
Bjarne O. Braastad er professor i etologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han forteller at omfattende studier i barnepsykologi viser at kjæledyr kan fungere som gode kamerater for barn.
 
– Barn med kjæledyr er mer populære blant skolekameratene enn andre barn, og de synes også selv at de fungerer bedre sosialt. Allerede fra seks måneders alder vil barn kunne smile, holde, følge med og ”prate" mer med kjæledyr enn med andre leker.

Bjarne O. Braastad. Foto: Janne Karin Brodin
Å ha et kjæledyr lærer barna å vise empati og omsorg. Som foreldre kan man bidra til dette ved å la barna delta i dyrestellet og gi dem enkle oppgaver som de kan mestre.
 
– Barn som har kjæledyr, utvikler i tillegg en bedre evne til å tolke kroppsspråk og mimikk hos mennesker, altså kommunikasjonssignaler som er ikke-verbale. Dette lærer de ved kontakt med dyrene, som bruker dette hyppig, sier Braastad og gir et eksempel:
 
– Om barnet feiltolker katten som vifter med halen, kan det komme til å få seg en lærepenge det vil huske lenge.
 
Lærer barna selvkontroll
En annen studie tyder ifølge professoren på at barn som har kjæledyr, utvikler et bedre selvbilde enn andre barn.
 
– Ved å omgås dyret, lærer de både selvtoleranse og selvkontroll. Mange utvikler et sterkt følelsesmessig bånd til kjæledyret. Kontakt med kjæledyret må selvsagt ikke skje på bekostning av lek med andre barn, så her må foreldrene ta ansvar for å passe på, råder Braastad.
 
Kamp om å være først
Tilbake hos familien Borkenhagen Flåten er ikke mamma Kristine ikke i tvil om at jentene gleder seg stort over å ha hund, og forteller at det er en viss kamp om å få slippe Chili ut av rommet når de kommer hjem og få være den første som hilser på. De viser ham stolt frem til venner, og det blir mye kosing.

SKÅL FOR MATEN! Syv år gamle Niia følger nøye med på at Chili får i seg middagen sin. Foto: Jeanette Bækkevold

– Det er klart det bidrar til å styrke jentenes empatiske evner. Og ikke minst har de blitt mer ansvarsbevisste. Chili har blitt som en lillebror i familien vår, og behandles med respekt. For oss er det viktig at jentene blir trygge på å håndtere dyr. Det krever å kunne tolke hundens signaler om hva han trenger, enten det er invitasjon til lek, at han må ut og tisse, vil bli klødd bak øret eller bare ønsker å være helt i fred.
 
Mathea og Niia svarer samstemt ja på spørsmålet om det er fint å ha en hund.
 
– Det beste med å ha hund er at vi kan leke sammen, kaste pinner og gå på tur. Og så er han så god å kose med, sier Niia.
 
– Chili er så glad hele tiden, og det er så koselig at han logrer med halen og er glad for å se meg når jeg kommer hjem fra skolen. Vi leker og koser masse. Det er gøy å lære ham triks, og at han forstår hva jeg mener, sier Mathea.

GODE DYREVENNER: Omfattende studier i barnepsykologi viser at kjæledyr kan fungere som gode kamerater for barn, ifølge Bjarne O. Braastad, professor i etologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Mathea og Niia er i hvert fall perlevenner med sin Chili. Foto: Jeanette Bækkevold
Les også: Derfor styrker friluftsliv familiesamholdet

Tips til familier som vurderer å skaffe seg hund:
 * Tenk over om dere har tid til hunden. Den har sine behov, og på valpestadiet kreves det ekstra mye både for å gjøre den husren og trygg på å være alene hjemme.

* Sjekk på forhånd om noen i familien har anlegg for allergier.

* De første månedene må man ha tid til å være sammen med den store deler av dagen. Da må man tilrettelegge slik at noen er hjemme, eller at hunden blir med på jobb.

* Husk at det koster en del å ha hund; den skal ha utstyr som bur til bil, bånd i ulike varianter, mat, leker og seng. Den bør rutinemessig sjekkes og få vaksiner hos veterinær. I tillegg skal den forsikres.

* Det er lurt å delta på et valpekurs og videre kursing for å lære seg gode måter å håndtere hunden på.

* Kontakt en seriøs oppdretter, og sett dere nøye inn i hvilken rase som passer for dere.

* Tenk over hvor mye trim du er innstilt på og hvor vanskelig rasen er å håndtere og oppdra.

* Barna bør ikke være for små, siden de må ha forståelse for at dette er et levende vesen de skal ta hensyn til og ha respekt for.

Kilde: Familien Borkenhagen Flåten

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .