Derfor bør du inkludere barna i flyttingen

BOLIGPLANLEGGERE: Ved hjelp av lego og tegnesaker fikk Oda og Oscar være med å utforme den nye boligen. – Det ble en dag jeg forsto viktigheten av å skape entusiasme for barn i en flytteprosess, sier mamma Nina Klungsøyr. Foto: Sophie Dussex

– Gi barna tid til å sørge over det de flytter fra, råder familieterapeut. For Nina Klungsøyr ble løsningen å la barna være med å utforme den nye boligen. 

Barn i samme familie kan ha ulike reaksjoner på flytting avhengig av personlighet, alder og hvor godt forberedt barnet er. Mens noen barn tåler miljøendringer godt, kan det for andre innebære triste følelser, tap av nære venner og behov for støtte og hjelp.

– Å forberede barna i god tid kan ha stor betydning for deres reaksjon på flyttingen. De bør få anledning til å involvere seg og få informasjon tilpasset alder, utviklingsnivå og behov, sier familieterapeut Ann Jeanette Heitmann.

– Gi barna tid til å sørge

Ann Jeanette Heitmann. Foto: privat

Prosessen har gjerne foregått lenge hos de voksne, som har hatt god tid til å innstille seg på både selve flyttingen og et nytt miljø. 

Barn knytter seg ofte sterkt til både bolig og nærmiljø, og er trygghetssøkende. En flytting medfører dermed et helt ulikt utgangspunkt for foreldre og barn. 

Derfor er det viktig at foreldre ikke forventer samme glede hos barna som de selv kanskje kjenner, påpeker familieterapeuten.

les også
Spise ute med barn? Slik unngår dere kaos og bråk

– Gi barna tid til å sørge først, anerkjenn at det kan føles vondt og at det kan bli savn, men hjelp dem samtidig til å se at flyttingen kan bety nye muligheter både for godt bomiljø og vennskap, råder hun.

Les tipsene til familier på flyttefot lenger ned i saken

Viktig å føle seg hørt

Er barna store nok, kan de være med på å vurdere hva som er viktig for dem i en ny bolig og i et nærmiljø. 

– Ved å inkludere dem i en slik prosess vil de føle seg respektert og få anledning til å påvirke. Det øker sjansen for at de vil både glede seg og tilpasse seg et nytt miljø raskere.

Ifølge Heitmann kan det å få et større eller eget rom, få velge farge på veggene, nye møbler og lignende gi barnet både glede og en opplevelse av å bli tatt med i prosessen. Ofte vil de trenge å høre at de ikke må forlate tingene sine.

– Bruk tid med barnet og forklar at det kan få med seg både leker, bilder og sengen sin. Det er mye vi voksne tar for gitt, men kanskje helt glemmer å snakke med barna om, sier familieterapeuten.

– Tenk også at en flytteprosess kan medvirke til et tettere samhold i familien. Opplevelsen av å stå sammen i noe som er utfordrende for alle, kan virke samlende og skape gode opplevelser av fellesskap i familien.

Boligcoaching for barn

les også
Foreldrene trodde sønnen var hyperaktiv. Nå mener de å ha løst gåten.

Arkitekt og trebarnsmor Nina Klungsøyr har mange kunder som skal flytte med barn. Hun mener det er avgjørende at alle får komme med egne drømmer og tanker i en flytteprosess, og at det er spesielt viktig å involvere barna.

Nina Klungsøyr. Foto: Nina Hurum

– Så blir det min arbeidsoppgave å kna disse drømmene om til en planløsning, og deretter beskrive forslaget slik at hele familien blir entusiastisk og begeistret, sier Klungsøyr. 

Hun er overbevist om at nettopp gode planløsninger kan bidra til å skape gode liv, og til å ivareta gode familierelasjoner.

les også
Archie på toppen av navnelisten

Arkitekten har selv flyttet med barn mange ganger. Da familien for noen år tilbake skulle vende nesen hjemover etter tre år i Sveits, opplevde hun at de to eldste, som da var fire og syv år, tok det tungt.

– Jeg tenkte mye på hvordan jeg skulle møte barna i denne sorgen. Som arkitekt var jeg jo vant med å stille mine voksne kunder spørsmål for å avdekke ønsker når de skal endre boligen sin eller flytte til en ny, sier Klungsøyr.

Hun fikk raskt en tanke om at en lignende modell kunne utvikles for å møte familiens yngste medlemmer i en flytteprosess, og samlet sine egne barn for en liten boligcoaching-sesjon på kjøkkenet.

– De satte seg ned med runde øyne og så på at jeg ryddet spisebordet og la utover tegninger, fargeblyanter, tegneblokker – og lego, forteller hun.

ARKITEKTSPIRE: Sønnen Oscar satte stor pris på å få en liten hånd på rattet da familien skulle flytte, ifølge mamma Nina Klungsøyr. – Etter min erfaring er ikke det viktige i en flytteprosess hvor mye barna skal høres, men at de blir hørt, sier hun. Foto: Sophie Dussex

Bygde legohus

les også
Barnets første husdyr – dette må du vite

Barna tegnet det nye huset akkurat slik de ville ha det. Mens lillesøster tegnet et virvar av postkasser, dyr og farger, bygde storebror legohus systematisk og nøyaktig, og sammen kom de frem til mange ideer om hvordan deres nye hjem i Norge skulle bli. 

– Det ble en helt fantastisk ettermiddag hvor jeg virkelig forsto viktigheten av å skape entusiasme for barn i en flytteprosess.

Seansen med barna førte til at arkitekten fikk ideen til en nytt konsept: Boligplanlegging for barn, et konsept hun har kalt Rampestrek. Ikke at hun mener at barn skal få være med å bestemme alt, men at man inngå kompromisser med dem, og at man i det minste hører på hva de har å si.

– Etter min erfaring er ikke det viktige i en flytteprosess hvor mye barna skal høres, men at de blir hørt, avslutter Klungsøyr.

Tips til familier på flyttefot

 • Involver barna i flyttingen så tidlig som mulig i prosessen. Det øker sjansen for at det blir en positiv opplevelse.
 • Respekter og lytt til barnas følelser rundt flyttingen.
 • Bruk tid på å bli kjent i det nye nærmiljøet i god tid før flytting, hvis det er mulig. Gjennom barnehagen eller skolen kan man få mulighet til å komme i kontakt med andre familier med barn på samme alder, slik at barnet kan få bli kjent med noen før selve flyttingen.
 • Kanskje barnet kan få komme på en besøksdag på ny skole eller barnehage? Det vil kunne øke tryggheten og forventningen til flyttingen.
 • Gi barnet god alderstilpasset informasjon underveis i prosessen.
 • Bruk tid på barnets sosiale nettverk og tilpasning den første tiden på nytt sted.
 • Involver barna i innredning og eventuell oppussing av nytt hjem.
 • Aksepter – og hjelp barnet med å opprettholde – de gamle vennskapene.
 • Bruk flytteprosessen som en mulighet til å komme nærmere hverandre som familie.
 • Vær klar over at barn kan få en reaksjon på endringen som kan innebære at de for en periode stopper litt opp i utviklingen sin, eller går litt tilbake. Dette skyldes stresset som flyttingen innebærer og vil gå over når barnet har funnet seg til rette og er trygg i nytt hjem.
 • Små barn kan for eksempel be om smokk igjen, tisse i sengen om natten eller bli mer klengete på foreldre. Litt større barn kan slite med å sovne om kvelden, bli mer sjenerte enn ellers, endre atferd eller miste appetitten.
 • Dette er stressreaksjoner og kan være en konsekvens av at barnet ikke klarer sette ord på de vanskelige følelsene sine. Se gjerne på det som en mulighet til å bedre kjent med barnets følelser og reaksjoner.

Kilde: Ann Jeanette Heitmann, familieterapeut

Arkitektens råd

 • Først og fremst: Snakk med barna om hvorfor og hvordan denne flyttingen skal skje.
 • La de sette ord på hva de liker i hjemmet sitt nå, og hva de kommer til å savne. Hvordan de tror det blir der de kommer – og hva de ønsker seg.
 • Ikke alle ønsker kan tas hensyn til, inngå kompromisser.
 • Prøv å stille spørsmålene i en setting hvor de føler seg komfortable.
 • De små skjønner kanskje ikke engang hvorfor de må flytte. Å inkludere barna i tankene om hva dette nye hjemmet skal bli og hvordan man skal få det, er derfor viktig for å kunne gi dem følelsen av trygghet og å høre til. Ikke bare med tanke på farger og utforming rommet, men også med tanke hvordan man skal få det som familie i det nye hjemmet.
 • Pinterest er veldig koselig å se på sammen.

Kilde: Nina Klungsøyr

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .