Derfor bør barna kjede seg

KJEDE SEG: Ekspertene forteller om hvordan barn kan tilegne seg flere egenskaper ved å kjede seg. Foto: Mark Janus / Shutterstock

– Vi trenger alle tid til å reflektere, oppleve og bare være. Det kan fremme kreativitet og virketrang, sier ekspert.

– La barna kjede seg med god samvittighet, begynner Stein Erik Ulvund. 

Han er dr.philos. og professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, og forfatter av bokserien «forstå barnet ditt (0-16)», «forstå tenåringen din» og «rakkerunger & englebarn».

les også
Halloween: Derfor liker barn å bli skremt

– Kjedsomhet fører ofte til at barn blir mer kreative, tålmodige, selvstendige og sosiale. Når de ikke hele tiden blir aktivisert av foreldrene, sier det seg selv at de fleste vil ta kontakt med andre barn, men hvor raskt dette skjer vil avhenge av om barnet er tilbaketrukket. Derfor trenger noen mer oppfølging enn andre, sier han.

Ifølge professoren er kjedsomhet en følelse både store og små har godt av å kjenne på. Som kjent, går tiden fort når man har det gøy og sakte når man kjeder seg.

– Når man kjeder seg, vil de fleste være på jakt etter aktiviteter som kan være interessante og spennende. Barn vil selv finne på ting som er morsomt og fremmer utviklingen, sier han og legger til:

– Veldig aktive foreldre, som hele tiden finner på noe, vil lett skape en forventning om at det hele tiden skal skje noe. Det er viktig å skape et rom for at barn selv kan ta initiativ til aktiviteter. 

En allerede strukturert hverdag

Ingunn Hagen er professor i media- og kommunikasjonspsykologi ved NTNU i Trondheim. Hun forteller at barns hverdag i stor grad er strukturert gjennom barnehage, skole og SFO, samt aktiviteter på fritiden.

– Det er bra for barn at ikke all aktivitet er foreldre- eller voksenstyrt. For barn i dag er jo ofte det meste av dagen ganske strukturert. Derfor er det et poeng at barn i større grad får frihet, særlig om sommeren, til å finne på noe selv, for eksempel sammen med unger i nabolaget, på stranden, campingplassen eller i andre settninger, sier Hagen.

Hun legger til at mindre barn selvsagt ofte er avhengig av voksne for sikkerhet – som ved sjøen, for transport, for å gjøre avtaler og lignende. 

les også
Slik lærer du barn om penger

– Foreldre i dag føler ofte stort ansvar for å stimulere sine barn. Om sommeren kan en heller fokusere mer på å ha det gøy sammen: ved sjøen, i båt, på fjellet, ved vannet, i byen, i skogen, i parken og så videre, tipser hun.

Foreldre kan gjerne dele aktiviteter de liker med barna, ifølge Hagen. Men barna må også få anledning til å være med å velge, og også ha et eget liv, i alle fall etter en viss alder, der det å være med venner kanskje er mer interessant enn å gjøre noe med foreldrene.

– I dagens samfunn kan det også være et poeng at voksne eller foreldre legger til rette for at barna er «offline» i større grad enn de gjerne er i hverdagen. Mange barn er vant til å bruke mye tid foran skjermer. For mange barn vil mindre medietilgang gjøre at de kjeder seg, men dette kan gjøre at de finner på andre, kanskje mer kreative aktiviteter, sier Hagen.

Barn er forskjellig 

Ulvund minner om at barn er forskjellige og har forskjellig temperament. 

les også
Pappastylistene

– Noen er nysgjerrige, aktive og utforskende, mens andre er tilbaketrukket, passive og frykter det som er nytt. Derfor trenger noen barn mer hjelp enn andre til å komme i gang med noe hvis de kjeder seg, sier han. 

Han tipser derfor om å sette av rikelig tid til ingen planlagt aktivitet. I tillegg mener han at du bør snakket med barnet ditt om kjedsomhet. 

– Si det er en vanlig og litt ubehagelig følelse som man kan komme ut av ved å finne på noe å gjøre.

Hagen mener også at foreldrenes dialog med barna er viktig. I tillegg synes hun barn og voksne kan kjede seg litt sammen.

les også
– Vannet gikk i uke 18: Det sa bare splæsj!

– Et saktere tempo om sommeren kan gjøre både foreldre og barn godt. Det er viktig at kjedsomhet er et tema for diskusjon og at både barn og voksne gjerne kan prøve perioder med et roligere og mindre stressende liv, sier hun og fortsetter:

– Også her er foredrene viktig rollemodeller. Barn gjør nemlig ofte det foreldrene gjør, ikke det foreldrene sier. Vi trenger alle mer tid til å reflektere, oppleve og bare være. Det kan fremme kreativitet og virketrang, eller bare et ønske om å slappe av hvis hverdagen har vært for stressende. Det gjelder voksne like mye som barn, sier hun.

Ulvund har flere tips i ermet. Nemlig det å være bevisst på at barnet ofte selv skal ta initiativ til aktiviteter, samt sette av tid til skjermfrie aktiviteter og gå foran med et godt eksempel. 

– Senk skuldrene og legg bort den dårlige samvittigheten. Det blir et mer «bærekraftig liv» hvis du bekymrer deg mindre, sier han.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .