Derfor bør barn lekeslåss

Lekeslåssing
Foto: Shutterstock/Scanpix

Barn som lekeslåss blir mindre aggressive, lærer bedre og blir flinkere sosialt. Likevel slår mange foreldre og lærere ned på lekeslåssing. – Overbeskyttelse ødelegger livene til mange barn, sier norsk ekspert.

– Forskning viser at barn er mye bedre i stand til å forstå forskjellen på lekeslåssing og aggressiv slåssing enn voksne – og spesielt lærere og andre profesjonelle med ansvar for barn, er dårlige til å skille mellom de to fenomenene, hevder Nils Eide-Midtsand.

Les også: Lek eller alvor? Slik ser du forskjell

les også
«Klos», «plegging» og «spøkepølse»: Hva er din «familielekt»?

Han er spesialist i klinisk psykologi og jobber som barnepsykoterapeut på Sørlandet sykehus i Kristiansand, og mener det er tide å slå et slag – mer eller mindre bokstavelig talt – for barns lekeslåssing, som han mener det legges altfor mye begrensninger på i dagens samfunn.

Kilde til fryd
Selv ser han en lang rekke positive effekter boltrelek og lekeslåssing har på barn.

– Lekeslåssing er en naturlig kilde til fryd, spesielt hos gutter, og har i tusenvis av generasjoner vært en naturlig måte å opparbeide seg sosial og følelsesmessig kompetanse på, understreker han.

Nils Eide-Midtsand
Nils Eide-Midtsand. Foto: privat

– Det er forsket intenst på dette fenomenet de siste par tiår, og det er godt belegg for å hevde at lekeslåssing har positiv innvirkning på barns fysikk, evnen til å gjenkjenne og tolke egne og andres følelser, samt å regulere egne følelser, sier Eide-Midtsand, som også er forfatter av boken «Boltrelek og lekeslåssing».

Psykologspesialisten peker på at denne typen lek gir trening i grunnleggende sosiale ferdigheter, for eksempel å ta hensyn til andre, oppdage og respektere andres grenser – men også at slik leking lærer barna å eksperimentere med selvdemping og reversering av roller, for eksempel ved at de veksler mellom å være den sterke og svake.

Bedre på skolen, mindre aggresjon
Men de positive sidene slutter ikke der.

– Det viser seg også at lekeslåssing har tydelige effekter på skoleprestasjoner og vurderingsevne. Særlig gutter fungerer bedre kognitivt etter økter med lekeslåssing og annen boltrelek, sier Eide-Midtsand, som peker på at forskning viser at vi lærer mest effektivt når læringen er forbundet med positive følelser som nysgjerrighet, fryd og interesse.

Les også: Viktig å la barna gruble

I tillegg viser det seg at lekeslåssing – kanskje en smule paradoksalt – fører til mindre aggresjon:

– Flere undersøkelser viser en negativ korrelasjon mellom slåssing og lekeslåssing: altså at gutter som gjerne lekeslåss blir mindre aggressive enn gutter som gjør mindre av dette, sier Eide-Midtsand.

Lekeslåssing
Foto: Shutterstock/Scanpix

Nedvurderes
Åshild Vøllestad er spesialpedagog og har skrevet masteroppgave om risikofylt lek. I likhet med Eide-Midtsand mener hun at lekeslåssing og voldsomlek har ufortjent dårlige kår i vår tid. Hun ser også et paradoks i dette:

– Den formen for lek som var typisk for vår egen barndom og som har gitt oss positive erfaringer, har vi likevel vanskelig for å akseptere for barn som vokser opp i dag.

les også
– Jesper var halvannet år første gang jeg hørte stemmen hans

Vøllestad jobber i barnehagefeltet, og mener at mange av hennes kolleger både der og i skolen nedvurderer denne formen for lek.

– Mange har en litt for enkel forståelse av hva som er god lek. Den leken som er harmonisk, rolig og fri for støy og bevegelse, vurderes gjerne som den beste. Fokuset er ofte på å roe barna ned, og man ser i liten grad det naturlig iboende behovet hos enkelte barn – og læringsmulighetene denne formen for lek har å by på.

Åshild Vøllestad
Åshild Vøllestad. Foto: privat

Les også: La barna ordne opp selv

Åshild Vøllestad har selv en fem år gammel sønn, og hun ser tydelig at lekeslåssing er et behov han har. Derfor lekeslåss hun jevnlig med sønnen.

SUNN AKTIVITET: Spesialpedagog og mamma Åshild Vøllestad lekeslåss gjerne med sønnen sin. Det har særlig sistnevnte godt av, skal vi tro forskningen på området. Foto: Privat

– For meg handler det først og fremst om møte mine barn på de områdene der de har sine interesser. Men jeg ser jo at han i tillegg til å ha det gøy, aktivt forsøker å regulere seg gjennom å gjøre seg selv litt svakere enn det han egentlig er, og at han lærer å justere den fysiske styrken sin sånn at det ikke gjør vondt på ordentlig. Jeg håper og tror at dette er ferdigheter han tar med seg inn i leken med andre barn.

Utfordrer foreldre
Vøllestad og andre foreldre som lekeslåss med barna sine får full støtte fra psykolog Nils Eide-Midtsand.

les også
Unngå at julen blir et pengesluk: 11 gode tips

– Absolutt. Studier viser at gutter som lekeslåss med sine foreldre blir mer populære i klassen, fungerer bedre sosialt og kognitivt, og som ungdommer blir de bedre på å løse konflikter gjennom forhandlinger framfor å ty til vold.

Han peker på at en av lekeslåssingens viktigste funksjoner er å trene opp kroppens stress-responssystemer. Disse må trenes litt etter litt, omtrent som en muskel, ifølge psykologen. For stor belastning fører til overveldelse og traumatisering, for små utfordringer medfører et hypersensitivt stress-system som overreagerer på de minste utfordringer senere i livet.

– Lekeslåssing og annen boltrelek er en naturlig og lystbetont måte å trene dette på. I begynnelsen med en voksen omsorgsperson som partner, men etter hvert som stress-systemet blir sterkere, søker barn automatisk til andre barn, som er mer uforutsigbare og voldsomme enn foreldre er, for å oppnå tilstanden av skrekkblandet fryd som er så positiv for å utvikle evnen til å tåle stress og uforutsigbare hendelser.

Er vi generelt for forsiktige i Norge når det gjelder barn og lekeslåssing?

– Ja, absolutt. Overbeskyttelse ødelegger livene og framtiden til mange barn. Nettopp fordi evnen til å takle uventede og skremmende hendelser, stress og påkjenning må øves opp.

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .