Den store permisjonsreisen 

UT PÅ PERMISJONSTUR: Tidlig i svangerskapet begynte Heidi Skålevik å planlegge for langtur. De reiste da lille Elliot var knappe fire måneder gammel. Foto: Privat

Heidi Skålevik la ut på langtur til Mexico med sønnen da han var fire måneder gammel – og er fortsatt på reisefot. Ikke noe problem å reise både langt og lenge i permisjonstiden, mener reisejournalist.

Allerede tidlig i svangerskapet begynte Heidi Skålevik (39) fra Bergen å planlegge en lengre reise. Og da lille Elliot var knappe fire måneder gammel, la de to ut på langtur til Mexico. Der er de fortsatt.

Benyttet muligheten

– Det er jo sjelden man får et helt år fri, så jeg var aldri i tvil om at jeg ville benytte denne sjansen til å tilbringe tid et helt annet sted i verden, sier Heidi Skålevik, som er alenemor til Elliot.

les også
Nytt lovforslag skal sikre sårbare barn etter skilsmisser

Både Asia, Australia og USA ble vurdert før valget falt på Mexico. Muligheten til å kunne besøke en studievenninne gjorde dette ekstra fristende. Ikke minst følte Heidi at det var trygt å ha noen kjente i nærheten siden hun reiste alene med sønnen.

– Da jeg først hadde bestemt meg for destinasjon, ble tidspunktet for reisen nesten selvfølgelig: Jeg ville vente til Elliot hadde passert tre måneder, og jeg ville hjem igjen før det ble for varmt for oss der.

Det har det tydeligvis ikke blitt foreløpig, men om et par uker skal de to etter planen vende hjem til Norge.

ROLIGE DAGER: Selv om mor og sønn her er på båttur, tar de det helt med ro. – Det kan være alt fra utflukter til bare å slappe av i skyggen ved poolen, sier Heidi Skålevik. Foto: Privat

Godt forberedt

Mammaen legger ikke skjul på at hun i forkant hadde betenkeligheter med å legge ut på en reise som dette. Noe annet mener hun ville ha vært naivt. Hos venner og bekjente som hadde reist med små barn fikk hun mange praktiske tips og råd. 

BARE BEGYNNELSEN: – Dette er jo bare én del av permisjonsreisen vår. Når vi kommer hjem igjen skal vi bo tre måneder på hytta i Sogn, så vi får testet livet på landet også, sier Heidi Skålevik. Foto: Privat

– Et innspill som stadig gikk igjen, var at det som regel oppleves enklere å reise med barn før de er så mobile, altså før de kryper eller går, sier Heidi.

les også
Halloween: Derfor liker barn å bli skremt

Også jordmor og helsesykepleier var støttende og positive da de hørte om planene hennes, og bidro med masse nyttig informasjon. At reisen skulle skje på Elliots premisser, var hele veien en selvfølge.

– Selv om jeg startet planleggingen i god tid før fødselen, var det jo aldri gitt at vi ville kunne gjennomføre turen. Først måtte jeg se hva slags baby Elliot var. Da han var seks uker gammel, var jeg trygg på at han var en glad og frisk gutt, og flybillettene ble bestilt.

Se tips for foreldre som vil reise langt med barn lenger ned i artikkelen.

Gjorde det for seg selv

Heidi er ærlig på at reisen hadde aller størst betydning for henne selv.

BENYTTET SJANSEN: – Det er jo sjelden man får et helt år fri, så jeg var aldri i tvil om at jeg ville benytte denne sjansen til å tilbringe tid et helt annet sted i verden, sier Heidi Skålevik. Foto: Privat

– Elliot er så liten enda at han ikke har noe direkte utbytte av reisen. Tiden vi har sammen ville vi jo hatt hjemme likevel, det er bare et annet sted med andre opplevelser og inntrykk.

– Men han nyter å ligge uten klær og bleie på et teppe ute, så jeg passer på at han i alle fall ikke har det dårligere enn han ville ha hatt det hjemme i Bergen, ler mammaen.

les også
Forsker: Foreldre slutter for tidlig med høytlesing

Under hele reisen har den lille familien bodd i leiligheter, og da stort sett via Airbnb, med god standard. For å gi trygghet og en viss forutsigbarhet, har Elliot hatt de samme leggerutinene som hjemme, og er i seng mellom klokken seks og syv. Da er det ekstra godt for moren å ha et hyggelig sted på kveldene.

– Det beste valget er helt klart leilighetene med balkong og babycall på soverommet. For noen fungerer det fint med restaurantbesøk på kveldstid mens babyen sover i vognen, men det gikk aldri for oss. Jeg har derfor valgt å ta en god lunsj ute og heller lage en enklere middag hjemme.

Ikke angret et sekund

Formiddagene er stort sett rolige med god tid til frokost, lek og en formiddagslur før dagens aktiviteter.

les også
13 ritualer som knytter deg nærmere barna

– Det kan være alt fra sightseeing, utflukter, båtturer eller en tur på stranden – til å bare slappe av i skyggen ved poolen. Jeg har lenge ønsket å lære meg spansk, så et par ganger i uken har jeg spanskundervisning med privatlærer. Kveldene går derfor ofte med til å lese, pugge spansk eller se film, sier Heidi.

Mammaen har ikke angret et sekund på at hun sammen med Elliot la ut på denne turen.

– Dette er jo bare én del av permisjonsreisen vår. Når vi kommer hjem igjen skal vi bo tre måneder på hytta i Sogn, så vi får testet livet på landet også!

Tips til foreldre som vil reise i permisjonstiden:

Vibeke Montero. Foto: Privat
 • Mange bekymrer seg veldig for å fly langt med liten baby. Det går som regel veldig greit, for en baby sover mye og takler reisingen fint. Det som derimot kan være mer slitsomt er når barnet begynner å ville gå omkring – og sover mindre. Da kan lange flyreiser være en tålmodighetsprøve for både store og små.
 • Planlegg minst mulig aktiviteter under oppholdet, og gi dere selv god tid til å falle på plass. Fokuset bør være på å tilbringe tid sammen som nybakt familie, og får dere tid til litt sightseeing innimellom: Se på det som en bonus. Legger dere listen lavt, blir dere ikke skuffet.
 • Velg destinasjon med omhu. Thailand er en sikker vinner. Her er det trygt og barnevennlig, og jevnt over fint vær hele året. Det er ingen krise om det regner litt, for en permisjonsferie handler ikke om å bli brun. Ikke får man svømt så mye heller. Man forflytter egentlig bare småbarnslivet til eksotiske breddegrader, med babyen som sjef. 
 • Reisevante foreldre som vil oppleve noe mer enn turistifiserte Thailand, har en hel klode å plukke fra. Det fødes barn over hele jorden, og så lenge man velger trygge reisemål, har en god reiseforsikring og ikke bor utenfor allfarvei, så er det ingenting i veien for å legge ut på litt mer eksotiske reiser.
 • Vaksinasjonsdilemmaet: Det finnes mange typer foreldre, og det er normalt at man blir litt mer forsiktig når man reiser med det aller kjæreste man har. Er man fryktelig urolig for at noe skal gå galt eller for at dere må reise før alle barnevaksinene og kanskje spesielt MMR-vaksinen er gitt, så er det kanskje bedre å droppe den lange, eksotiske drømmereisen. Det er ikke noe gøy å være på ferie og ikke klare å slappe av. Da er det kanskje bedre å velge et lengre opphold i Sør-Europa der det Europeiske helsetrygdekortet er gyldig, sykehusstandarden er god, det er kort vei hjem og det generelle sykdomsbildet ikke er like truende. Dette må bli en avveiningssak innad i hver familie.
 • Vær tålmodig! Det kan ta litt tid å slå seg til ro på permisjonsferie. Kanskje sover man litt dårligere enn hjemme, kanskje er det så varmt at babyen trenger tid til å akklimatisere seg?
 • Dette bør du ta med fra Norge: Vogn, bæresele, myggnett til seng og vogn, paraply til vognen, minst to solhatter, sinksalve, solkrem til den lille, myggmiddel egnet til babyer, nok bleier til å komme dere gjennom den første uken, grøtpulver og noen glass med ferdigmat, hvis babyen spiser eller skal begynne med fast føde på reisen. Smekker, smokker og våtservietter er også smart å ha med hjemmefra. Det er ikke sikkert det er verdt slitet å drasse på reiseseng, det kommer litt an på hvor godt utstyrt overnattingsstedet er.

Kilde: Vibeke Montero, reisejournalist og reiseblogger

FINT MED MAMMAPERM: Elliot lever glade og tidlige dager i Mexico for tiden. Foto: Privat

Heidi Skåleviks beste tips

Heidi Skålevik og sønnen Elliot. Foto: Privat
 • Få det til å funke økonomisk. Kanskje kan dere leie ut leiligheten/huset, spare på forhånd eller selge unna noe av verdi? Jeg har leid ut leiligheten et halvt år, så bor vi på hytta noen måneder når vi kommer hjem. Budsjettet for turen vår til Mexico er omtrent tre husleier, så da sitter jeg igjen med et overskudd som kommer godt med senere.
 • I forkant av reisen googlet jeg mye, og leste på både blogger og nettfora om å reise med barn. Jeg fikk også gode tips fra venner og bekjente som har reist med barn.
 • Snakk med jordmor, helsesykepleier eller lege om helse, smittevern og vaksiner.
 • Reis så lett som mulig. Vi reiser med en vanlig koffert, reisetrille, bilstol, bæresele og en stor veske til flyturen.
 • Skriv pakkeliste og prøvepakk tidlig. Min opprinnelige pakkeliste fylte to kofferter, så det var mye som ikke fikk være med på tur, men jeg har ikke savnet noe av det.
 • Ikke ta med den gode (dyre) vognen. Jeg kjøpte en brukt Maclaren-trille fra Finn.no som jeg er veldig fornøyd med.
 • Prøv gjerne å få med venner eller familie på deler av reisen. Hvis du skal reise alene over lang tid, kan det være fint med selskap et par uker underveis.
 • Tenk gjennom hvordan dere må/vil bo. Vi trengte kjøkken til å koke flasker og lage middag, og stue/terrasse/uteplass hvor man kunne slappe av etter babyens leggetid. Vi har hatt tilgang på basseng i de fleste leilighetene.
 • Velg komfort, det er verdt det! Vi har forhåndsbestilt privat transfer fra flyplassene. Det er helt nydelig etter 20 timer på reise!
 • Ta med bilstol hvis dere skal forflytte dere en del med bil.
 • Ta imot hjelp der du får det, og be om det hvis det ikke tilbys. Reiser du alene med barn er folk generelt ekstra hjelpsomme og serviceinnstilte.
 • Legg inn gode hviledager etter lange reisedager, slik at dere ikke er så mye på farten flere dager på rad.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .