Bytter nettbrett med sverd på vikingferie

VIKINGFAMILIE PÅ FESTIVAL: Evelina, mamma Lena Maria Gyldenblom, Gabriella og pappa Rune Tidemand Hansen. Foto: Ann-Katrin Toresen

Stadig flere norske familier velger en annerledes ferie: De reiser på festivaler og lever som vikinger.

– Jeg føler meg fri, utbryter ti år gamle Evelina Gyldenblom når vi møter henne på middelalderfestival sammen med familien sin. 

– Det er så gøy! Deilig å være unna byen, McDonalds og TV. Også er det fint å leke med andre barn jeg kjenner fra andre vikingfestivaler, sier hun mens øynene lyser av glede. Hun har egentlig ikke tid til å fortelle mer, det er så mye å oppleve på festivalen.  

ANNERLEDES CAMPINGFERIE: Teoline og Gabriella leker i en av vikingteltene på middelalderfestival. Foto: Ann-Katrin Toresen

– Og jeg synes det er stas å sove ute, samtidig som jeg hører festivalmusikk i bakgrunnen om kvelden, sier storesøster Gabriella (11), mens moren hennes forsøker å skyte inn at datteren skal sy vikingdrakt til dukken sin. 

– Det er en opplevelse å være på festival, og alle festivalene er forskjellige. Barn kan lære mye om vikingtiden av å være på slike festivaler, fortsetter Gabriella.

Les også: Slik blir venneovernattingen best mulig

Historisk camp

Det finnes en rekke vikinglag i Norge, der medlemmene er interessert i vikinghistorien, arkeologi, håndverksfellesskapet og tradisjonsrik matlaging. 

ETTROMS UTEN BAD: Tidsriktige rekvisitter er viktig for å få en autentisk stemning på vikingleir. Foto: Ann-Katrin Toresen

Mange vikinglag trener også sverdkamp, bueskyting og glima, Islands nasjonalsport.
 
– Vi pakker alltid for mye, men vi vil ha tidsriktig utstyr som tunge trekister og trestubber, forteller mamma Lena Maria Gyldenblom (48).

Les også: Er hoverboard trygt for barn?

Hun har reist rundt med familien sin til slike tilstelninger både i Norge og Danmark i over 20 år. De eldste barna har flyttet ut, men har gode minner fra mange festivaler, beretter hun.

– Vi skaper den rette vikingstemningen ved å kle oss slik de gjorde i vikingtiden, og ved å bruke utstyr som ser ut som det hører hjemme i denne epoken.

Brusflasker og annen plast skal ikke synes, og helst ikke brukes. 

– Hvor mye man ønsker å gjøre ut av alt dette, for eksempel når det gjelder drakter og mat, bestemmer man selv, bedyrer Lena Maria Gyldenblom.

PÅ HANDLETUR: – Hvor mye man ønsker å gjøre ut av vikinglivet, både når det gjelder drakter og mat, bestemmer man selv, sier moderne hobbyviking Lena Maria Gyldenblom. Foto: Ann-Katrin Toresen

Flukt fra en fragmentert tid

les også
Når bør barnet få egen mobil?

– Vi lever i en fragmentert og oppjaget tid. Mange av «vikingene» legger vekt på roen de får i vikingfellesskapet. Selv om det er mye aktivitet, bruker man tiden til å fordype seg i ting. Det tar tid å lære seg å nålebinde, for eksempel, men den tiden er de villige til å bruke, forteller Anett Ytre-Eide, som har skrevet masteroppgave i nåtidens vikingliv i Norge.

Les også: Slik lærer du barna å sykle

Anett Ytre-Eide. Foto: Privat

– Mange som drar på slike arrangementer setter seg godt inn i historien fra vikingtiden, og leser alt de kommer over. Mange leser også bøker og avhandlinger om arkeologi. Nåtidens vikinger har rett og slett en dyp interesse for en interessant historisk epoke, på alle plan, fortsetter Ytre-Eide.
 
Hun understreker at fellesskapet er noe alle på slike samlinger legger stor vekt på, og at det å lære og erfare sammen med likesinnede blir sett på som svært positivt. 

Les også: Barnehagen som har yoga på timeplanen

– I vikingmiljøet er det aktiviteter for alle aldre, og aktivitetene er svært varierte.

Alt dette er den erfarne vikingfestivaldeltakeren Lena Maria Gyldenblom hjertens enig i.  

– Dette miljøet er en friarena, og det er høyt under taket. Her passer vi på hverandre og barna kjenner flere voksne her. Det bidrar til at de føler seg trygge, påpeker hun.

Lav terskel og høyt under taket

– Det er også veldig mange besteforeldre som har med barnebarna sine på festivalen. Dette er et lavterskeltilbud, alle kan bidra og alle kan oppleve noe. Vi ser ikke på klokka, og bruker ikke nettbrett. Vi er bare her og nå, sier Lena Maria Gyldenblom. 

Les også: Dette vil barna huske deg for

Samboeren Rune Tiedemand Hansen (50) nikker:

– Det viktigste er at man tar seg tid til akkurat det og ikke stresser. Dette er en annen måte å ta miniferie på. 

les også
Fikk sjokkbeskjed: – Jeg hulkegråt over bolledeigen

Han føler at han blir kjent med familien her på en annen måte, i et roligere tempo, uten å la seg friste av internett og alskens teknologi. 

– Dette er et fint alternativ til å reise til en hytte, og det er enklere enn hverdagen.

EN SLAGS TIDSREISE: Seng, sink og sauepels hører med på vikingcamp. Foto: Ann-Katrin Toresen

Forestilling om fortiden

– De lever i en forestilling om vikingtiden, men ingen vil egentlig tilbake til den virkelige vikingtiden med datidens råskap, sier Kim Hjardar. 

Kim Hjardar. Foto: Privat

Han er lektor og historiker, med hovedfag i vikingtid og nordisk middelalderkultur fra Universitetet i Oslo. Hjardar understreker at menneskene som tiltrekkes av denne typen samlinger, er en bredt sammensatt gruppe.

les også
Slik unngår du konflikter med barna om skjermtiden

– De som velger å leve som vikinger på vikingmarkeder og festivaler, er vidt forskjellige mennesker. Noen er kreative og nevenyttige, andre oppsøker dette på grunn av det sosiale, påpeker Hjardar. 

Les også: Færre leker gir mer ro

– Noen av de som velger å levendegjøre vikingtiden, er opptatt av å teste ut teknologien, som hvordan teltene var satt sammen, eller om det er mulig å lage maten og klærne på samme måte. Andre er opptatte av hvordan redskapene virker, og vil prøve ut dette i praksis, forteller han.

SVERD OG SKATTER: Glassteiner brukes mye i Kalaha, et populært spill på vikingleir. Om man ikke blir enige om hvem som vinner, brukes antakelig sverdet. Foto: Ann-Katrin Toresen

– Vikingfestivalene slik vi kjenner dem i dag, kom på 90-tallet, og det virker som at stadig flere bidrar til denne levendegjøringen av vikingtiden, fortsetter historikeren, som konkluderer slik. 

– På mange måter blir det som en slags flukt fra det moderne samfunnet.

Les også: 5 søvntips for lyse kvelder

Vikingmarkeder og -festivaler:

les også
Slik barnesikrer du mobilen

* Vikingfestivalen Avaldsnes 7.–10. juni 
* Hamar Middelalderfestival 8.–10. juni
* Trondheim Vikingmarked 22.–24. juni
* Nordisk Vikingmarked 6.–8. juli 
* Vikingfestivalen på Egge, Steinkjær 07.–09. juli  
* Gudvangen Vikingmarked 17.–22. juli 
* Olavsfestivalen i Sarpsborg 20.-22. juli
* Bodvin Vikingmarked 3.–5. august 
* Tønsberg Vikingfestival 7.–9. september
* Europæisk Middelalder Festival, Horsens, Danmark, 24.–25. august
* Mer info om vikingfestivaler i inn- og utland finner du her.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .