Barnefattigdom: – Tøft å stå fram som fattig

Hjelpegruppen Romsdal
Nadja Helle. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG
Tobarnsmor Nadja Helle hjelper dem som har lite å rutte med. Hun har selv levd under fattigdomsgrensen.

– Det å føle at man ikke strekker til fordi man ikke har muligheten til fritidsaktiviteter, nye klær eller en time hos frisøren er tung. Hvem ønsker vel ikke det fineste og beste for barna sine? sier Nadja Helle.

For fire år siden flyttet Nadja Helle fra Trondheim til Molde etter et samlivsbrudd. Med seg hadde hun de to barna (nå 8 og 12), litt klær, en vaskemaskin. Utenom dette stod hun omtrent på bar bakke. Leiligheten hun skulle leie var tom.

– Jeg hadde ingenting. Siden jeg har en kronisk sykdom dro jeg til NAV for å få hjelp. Der fikk jeg 10 000 kroner i kommunalt lån. Men jeg trengte senger, kopper og kar, kommoder og klær, kort sagt hadde jeg mye større behov enn det jeg kunne dekke inn gjennom lån og andre utbetalinger fra NAV, sier Nadja.

Les også: 11 tips til en billigere jul

Stor giverglede
Hun trålte nettet for å finne billige, brukte møbler og utstyr. Etter hvert slo det henne at det ikke bare kunne være hun som var fattig og manglet mye til seg selv og barna. Nadja fant ingen hjelpegrupper i nærmiljøet, så hun tok likegodt tak selv og startet opp Hjelpegruppen Romsdal. Ikke før hadde hun annonsert gruppa på Facebook før henvendelsene kom fra folk som ville hjelpe – og fra folk som ønsket hjelp.

– Det tok helt av. Givergleden har vært stor. Folk donerte klær, kjøkkenutstyr, leker. Og mange henvendte seg for å få ting de trengte, men ikke hadde råd til. Siden jeg er kronisk syk fikk jeg med meg en venninne til å hjelpe meg. Vi fylte opp hele kjelleren til husverten min, hehe. Etter hvert fikk vi sponset to containere til lagring, og vi får ha disse stående gratis på kommunal tomt. Nå har Hjelpegruppen Romsdal blitt registrert i Brønnøysundregisteret og har fått et styre. Det er godt å ha folk på laget, og få innspill til hva vi kan gjøre for å bli enda bedre og mer effektive, sier Nadja.

Hjelpegruppen Romsdal
Nadia Hjelle. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG

Skamfølelse
98 000 barn vokser opp i en familie med varig lav inntekt i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det å være fattig i verdens rikeste land er tøft, mener Nadja Helle.

– Mange ønsker å være anonyme, og tar kontakt direkte på Messenger eller melding framfor å skrive på veggen på Facebook. Det forstår jeg godt. Det er ikke mange som vil fronte at de er fattige. Mange skammer seg, sier Nadja.

– Hvorfor velger du å være et ansikt utad?

– Klart det er tøft å stå fram som fattig, men noen må gjøre det. Vi må synliggjøre at ikke alle har det bra. Gjennom hjelpegruppa ser ungene mine også at det er andre som har lite. De er ikke

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale