– Barna kan bli vinnerne ved en skilsmisse

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Finnes lykkelige skilsmisser, og kan barna kan faktisk få det bedre etter et brudd? Ja, mener eksperter.

Hvis det ikke er mulig å være lykkelig sammen, er det bedre å bli lykkelig skilt, skriver Line Strandvik i boken «Lykkelig skilt». Hun mener barna i mange tilfeller kan komme bedre ut av at foreldrene skiller seg, og at vi må legge fra oss forutinntatte meninger om at skilsmisse kun er et sorgens kapittel. 

Line Strandvik har siden 2012 jobbet som skilsmisse-coach. Hun veileder de som planlegger skilsmisse og hjelper skilte til nye og bedre liv. Mange av Strandviks meninger om skilsmisse vekker reaksjoner. 

– At skilsmisser er vanskelig for barn per definisjon, er en illusjon, sier hun til VG Familieklubben.

Du er rollemodell

Strandvik mener at om du gjør ting på riktig måte kan barna bli vinnerne ved en skilsmisse. 

Er du ikke redd for at du forherliger skilsmisse?

LYKKELIG SKILT: Line Strandvik er skilsmissecoach, og selv lykkelig skilt. Nå har hun skrevet en bok for å hjelpe andre par komme gjennom et brudd på en god måte. Foto: Privat

– Nei, tvert imot er jeg redd vi forherliger ekteskapet. Vi tillater misbruk av hverandre fordi det foregår på innsiden av familien. Dette går fra generasjon til generasjon inntil noen sier stopp.

les også
Jenter hemmes sosialt av gaming, gutter gjør det ikke

Strandvik opplever at når folk ikke tror på en lykkelig skilsmisse, stopper de seg selv fra å gjøre den innsatsen som kreves for å lykkes. Hvis de holder fast i gamle forestillinger om ekteskap og skilsmisser, går det paradoksalt nok verst ut over barna. 

Hun fortsetter:

– Mange snakker negativt om skilsmisser for å forsvare at de blir i dårlige ekteskap. De påstår at en skilsmisse er verre for barna enn at de forblir i et dårlig parforhold, men det er jeg uenig i. Det er bedre for barn å bo sammen med en mamma som har det bra, og en pappa som har det bra, enn å bo med en mamma og pappa som sammen ikke har det bra.

Psykolog: Forsøk først

Hedvig Montgomery. Foto: Janne Rugland

Psykolog og forfatter av den løpende «Foreldremagi»-bokserien, argumenterte nylig for et lignende syn i sin faste spalte her i VG Familieklubben: Skilsmisse – for barnas skyld

«Jeg blir ofte spurt om jeg mener at folk skiller seg for lett. Min erfaring er stort sett den motsatte – de gifter seg for lett. Og da er bitterheten så stor når de ikke har noen annen utvei enn skilsmisse, så barna bærer byrden som foreldrekonflikt er», skriver hun i spalten. 

Men Montgomery er tydelig på at foreldre virkelig bør forsøke å redde forholdet før en skilsmisse, og konkluderer slik: 

«Prøv alltid først å finne tilbake til kontakten og lykken med den partneren du fortsatt har – og hvis det ikke er mulig: Vit at det er bedre for barn å vokse opp i to hjem som fungerer, enn ett hvor det bare er kaldt.»

Trumfkort

les også
– Det er ungenes feil

Strandvik sier det ikke er uvanlig at foreldre holder sammen mye lenger enn de bør for at skåne barna fra påkjenningen ved et brudd. Hun mener dette kan påføre barna mer belastninger enn vi tror. 

– En av grunnene til at det er feil, er fordi barna kopierer foreldrene sine. Barna vil etter hvert danne sine egne parforhold, og disse vil ofte være tuftet på foreldrenes. Foreldrene er barnas rollemodeller. Vokser de opp med foreldre som lever i et kjærlighetsløst forhold, vil dette bli normalen for dem.

– Vis barna at du har det bra, og er sammen med den du har lyst til å være sammen med. Barna trenger ikke at foreldrene er kjærester, og de skal heller aldri bli brukt som limet i et forhold. Det legger press på dem.

Hun tror også at påstanden om at en skilsmisse er ødeleggende for barna, blir brukt som et trumfkort om en av partene vil at den andre skal bli. 

– Det er veldig lett å bruke det argumentet for å holde på folk.

Ta ansvar

Strandvik understreker likevel at det selvfølgelig er mange eksempler på at barn lider ved en skilsmisse. 

les også
Flyttet med hele familien: Et år down under

– Det er mange vonde historier, og det er viktig å få frem at barna kun er vinnere hvis man gjør jobben og blir lykkelig skilt. Så lenge man selv er i hengemyren, om det er i et dårlig forhold eller en ulykkelig skilsmisse, er barna også tapere. Her må man altså være ærlig med seg selv. Ikke skyld på skilsmissen for at barna har det vondt, men ta deg selv i nakken og jobb deg oppover. Det kommer ikke av seg selv.

– Ikke alle bør skille seg. Mange bør kjempe hardere for sitt eget ekteskap, men er du sammen med en som ikke gjør sin del av jobben kan ikke du kompensere for det. I mange forhold er den ene parten slått av. 

Venn med eksen

Strandvik tror det er vanskelig å være venner etter en skilsmisse. 

– Kanskje det kan fungere, men da må det ikke være noen flere følelser igjen, og begge må ha det bra på hver sin kant. Kanskje fått seg ny kjæreste, til og med. 

Lines barn var to og fem da hun og eksmannen gikk fra hverandre. De har ikke feiret noen høytider sammen siden de gikk hver til sitt. 

– Hvis partene gjør det til en vane å feire hver for seg, går det fint. Barn er tilpasningsdyktige, de tenker ikke over at det er unaturlig hvis du ikke forteller dem at det bør være det. 

Hun mener voksne skal passe seg for å tilføre skilsmissebarn følelser ved å si «stakkars deg». Det gir barna følelsen av at dette er veldig vondt og vanskelig, selv når det ikke er det.

Utroskap – et spark i rumpa

I noen forhold som ikke fungerer kan man også finne tilfeller av utroskap.

les også
Kristin (31) skrev seg gjennom fødselsdepresjonen

– Utroskap skjer ofte fordi man burde gjort noe tidligere. Det er noe som ikke er riktig. Den utro part burde gjort noe for å redde forholdet, eller gjort det slutt. Men det gjør de ikke, og ender opp med å være utro, sier Strandvik.

Hun tror det er underbevisstheten som griper inn og gjør noe som tvinger frem et valg.

– Ofte er man utro med en man vet ikke blir sammen med, men utroskapen er en drahjelp ut av forholdet. Et spark i rumpa for å komme seg videre. Vi må altså ta følelsene våre på alvor. For å unngå utroskap må vi skille oss i tide.

 

LINE STRANDVIK GIR DISSE RÅDENE FOR AT ET BRUDD SKAL KUNNE BLI LYKKELIG:

Få et harmonisk forhold til eksen

Se på alt som skjedde som du er sur for eller lei deg for. I stedet for å tenke hva partneren gjorde feil som såret deg, se etter hva du gjorde som bidro til eller tillot dette. 
Du kommer deg ikke videre før du tar ansvar for det som har skjedd. Du kan ikke endre på hva andre gjør, men du kan endre på ditt reaksjonsmønster. Slik kan du vende smerte til visdom.

Stol på at eksen klarer seg 

Mange har en foreldrerolle overfor eksen. Hvis de ikke legger fra seg det, blir det vanskelig for eksen å gi slipp. Barna tar etter og blir foreldrenes nye omsorgspersoner, en særdeles usunn rolle for barn å ha. 

Fjern skilsmisseskammen

Så lenge du er skamfull, krymper du. Hvem er tjent med det? Ikke barna, i hvert fall. 

Ikke bli sugd tilbake

Mange prøver å gjøre det slutt flere ganger før det lykkes. Familien lever i en uavklart situasjon i årevis. Flytter frem og tilbake med barna. Det er utmattende for både barna og dere. Ta et valg og stå for det.

Fjern frykten for å miste barna

Gå inn i hvorfor du er redd for å miste barna, og se sannheten om det. Nye kjærester står for eksempel ikke i veien for deg og barna, men dine tanker om eksens nye kjæreste kan skape avstand mellom dere.

Godta barnefordelingen

Ikke bruk for mye tid på å få den perfekte fordelingsbrøken, men skriv avtaler og skap stabilitet for barna så raskest mulig. Er det feil, eller funker det ikke, retter det seg opp av seg selv.

Få trygge skilsmissebarn

Det som gjør barna utrygge, er om foreldrene har emosjonelle bånd til hverandre. De trenger ikke ha et godt forhold, men et avklart og problemfritt forhold. Fokuser på hva du kan gjøre riktigere i stedet for alt eksen gjør feil. 

Lær å trives i ditt eget selskap før du får deg ny kjæreste

Hvis du ikke liker å være alene, trenger du sannsynligvis mye tid alene. Du finner heller ikke drømmekjæresten før du har det godt uten. 

Ikke vær redd for å gå inn i et nytt forhold

Strandvik mener det er tre grunner til at et nytt forhold kan være positivt for både barna og deg:
* Det er fantastisk å elske og bli elsket. 
* Hverdagen med barn er lettere når dere er to voksne.
* Barna dine får en ekstra ressurs og rollemodell i livet.

Få nyfamilien til å funke for alle

Vi må slutte å tro at biologiske bånd er så viktige. Din nye partner trenger ikke være like glad i ungene som eksen er, men kan bli en viktig person i deres liv likevel. Nye familiemedlemmer er en bonus. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .