Barn og teknologi: Tips til foreldre i den digitale verden

KONTROLLER SKJERMTIDEN: Den digitale verden vokser og utvikler seg stadig. Foreldre kan derfor føle at det enkelte ganger kan være vanskelig å holde følge og sitte begrensinger.
KONTROLLER SKJERMTIDEN: Den digitale verden vokser og utvikler seg stadig. Foreldre kan derfor føle at det enkelte ganger kan være vanskelig å holde følge og sitte begrensinger. FOTO: SCANPIX

Lær hvordan man kan begrense og kontrollere skjermtiden, slik at den verdifulle tiden sammen med barna ikke forsvinner i teknologien.

Teknologisk innovasjon har forvandlet mediene og ens rolle i livet barn og foreldre. Flere barn bruker daglig nyere digitale teknologier, og fortsetter å være målet for intens markedsføring.

Som foreldre kan det noen ganger være frustrerende å sitte på sidelinjen og se stadig ny teknologi få innpass i barnas oppvekst. Utviklingen og forandringene er uunngåelig, men det finnes enkelte tips til hvordan foreldre kan påvirke bruken av medier i den stadig voksende digital verden.

les også
Generasjonsbolig: – Et godt valg for mange

Lag en familieplan for bruk av medier
The American Academy of Pediatrics (AAP), barneleger som dedikerer deres innsats og ressurser til helse, sikkerhet og velvære hos spedbarn, barn, ungdom og unge voksne, skriver blant annet at når medier brukes på en omtenksom og hensiktsmessig måte kan det ha en positiv effekt i hverdagen. Det er smart at barn holder seg oppdatert på den teknologiske utviklingen, men samtidig er det vesentlig at forbruket ikke tar overhånd og styrere hverdagen. Derfor kan en felles bruksplan for medier innføres i familien. Diskuter hva teknologien skal brukes til, når det er ok å bruke og når det skal legges vekk. Slik kan foreldre oppfordre til leketid og sosialisering med andre barn.

Skjermtid behøver ikke å bety alenetid
Å plassere barna foran pc-en eller mobilen fordi du trenger noen minutter i fred og ro til å rydde er ingen skam. Men i stedet for å gjør det til vane og plassere barna foran skjermen fordi man ønsker ro, skriver HealthyChildren, tilhørende nettside for AAP, at foreldre heller bør ta del i skjermtiden sammen med barna. Spill med dem, se på videoer sammen, for det oppfordrer til sosiale interaksjoner, samhold og læring. Det er viktig at foreldre ikke bare er opptatt av å kontrollere barna på nett, men samhandler med dem, slik at de kan forstå hva de gjør og være en del av det.

Vær en god rollemodell
Noe av det viktigste foreldre kan gjøre når det kommer til medier er å være en god rollemodell. Barn tar ofte etter både søsken og foreldre, og nettopp derfor er det viktig at foreldrene går foran som et godt eksempel når det gjelder begrensning av skjermtid og hvordan man oppfører seg på nett. APP skriver at foreldre kan bli distrahert av medier og gå glipp av viktige muligheter for følelsesmessig kontakt med barna. 

Skap skjermfri sone
Å forby teknologiske duppedingser helt er så å si umulig. Men det betyr ikke at det ikke er mulig å begrense det vesentlig i enkelte situasjoner. HealthyChildren skriver at et godt tips kan være å innføre teknologifrie soner. Hold familiemåltider, andre familie og sosiale sammenkomster, og barnas soverom skjermfri. Lad opp enheter over natten, utenfor soverommet, slik at barnet unngår fristelsen til å bruke dem når de skal sove. Disse endringene kan gi mer tid hvor alle vier sin energi og oppmerksomhet til familien.

Lær barna om viktighet av privatliv og faren som kan befinne seg på nett
Som foreldre ønsker man gjerne å ha kontroll på alt barna gjør på nett. Men i en verden hvor teknologien stadig tar større plass, blir det gjerne desto vanskeligere å passe på hva barna faktisk gjør og deler. APP mener derfor det er viktig at barna lærer god nettvett og selv vet hva som er ok, da kan de i større grad forstå selv når noe ikke stemmer på nett.

Begrens skjermtiden ut fra alderen til barna
Har man barn i ulike aldre er det en selvfølge at reglene varierer ut fra hvert enkelt barn, og det samme bør gjelde for digitale medier. Vi har før skrevet om at barn under to år ikke bør ha noe skjermtid i det hele tatt. Verdens helseorganisasjon, WHO, har laget retningslinjer for fysisk aktivitet for barn under fem år. De slår blant annet fast at barn bør tilbringe mindre tid foran skjermer, men heller bruke tid på aktiv lek, som igjen vil gi bedre søvn.

les også
Jennifer Garners barn med spydig melding til mamma

Kilde: WHO, AAP, HealthyChildren

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .