Barn og angst: Gode råd til foreldre og barn

Barn og angst
Foto: Shutterstock/Scanpix

Hvordan skal man hjelpe barn som sliter psykisk?

Christine Otterstad og datteren Maria har gode råd til foreldre med barn som sliter psykisk - og til de unge selv.

Les intervjuet med Christine og Maria her.

Christine Otterstads råd til foreldre med barn som sliter psykisk:

* Respekter at barnet ditt kanskje er annerledes og har andre frykter enn deg selv.

* Snakk med barnet og ikke bare til barnet. Det er forskjell på å holde en enetale om hvordan ting bør være og å ha en samtale om hvordan ting kan løses.

* Alt starter med deg selv. Vær en rolig og trygg rollemodell når barnet viser engstelse. Vis ro og forståelse istedenfor oppgitthet og irritasjon.

les også
Finnmarksfamilie ville ha «ordentlige dyr» – endte opp med mongolske kameler

* Engstelige barn kan fort føle stress når oppgaver føles for store. Hjelp barnet å stykke opp slik at målene blir overkommelige. For eksempel: «Nå konsentrerer vi oss om denne tirsdagen først, så glemmer vi resten. Så begynner vi på nytt i morgen tidlig».

* Hjelp barnet med å fokusere riktig. Trekk frem alt som kan gå BRA når barnet selv bare klarer fokusere på det negative.

* Trygge rammer gir trygghet, barn generelt, og spesielt engstelige barn, er opptatt av forutsigbarhet. Gi dem det. Jobb bevisst med balansen mellom å utvide toleransegrensen for hva barnet tør og å holde de største utfordringene unna.

* Er barnet såpass redd eller lei seg i hverdagen at dere som foreldre føler dere kommer til kort, bør dere oppsøke hjelp. Aldri nøl med å skaffe hjelp om du mener det er grunnlag for det. Ta for eksempel kontakt med fastlegen din, skolens helsesøster eller BUP.

* Husk at du kjenner ditt barn aller best. Stol på deg selv og at den jobben du gjør som forelder er bra.

Barn og angst
BOKAKTUELLE: Christine og Maria Otterstad. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Marias råd til barn og unge som sliter psykisk (og litt til foreldrene deres)

les også
Mormor donerte livmor: Vilhelm kom til verden med unik metode

* Det er ikke så farlig å være lei seg. Følelser er bare følelser, som starter med tanker, og tanker i seg selv er ikke farlige. Det er heller ikke farlig med dårlige dager, prøv å huske at ting blir bedre.

* Ta tiden til hjelp – ikke stress. Dette gjelder både barn og foreldre – for når foreldrene stresser med at barnet skal bli bedre, stresser det opp barnet. Prøv også generelt å ta det rolig i hverdagen.

* Tonen i hjemmet er viktig. Hvordan man snakker til hverandre hjemme, tar man også med seg ut av huset og det påvirker hvordan man har det. Her ligger et ekstra ansvar på foreldrene, for det er de som setter standarden. Unngå hakking, det utløser bare negativitet. En vennlig, rolig tone hjemme former malen for hvordan livet både i og utenfor hjemmet skal være.

* Sett deg mål for å bli bedre, gjerne små, så de er overkommelig. Og husk å gratulere deg selv når du når dem, selv om de er aldri så små.

les også
Barnets første husdyr – dette må du vite

* Vær mest mulig åpen om hvordan du har det, både på skolen og hjemme. Du trenger ikke å utlevere eller blottstille deg fullstendig, men det er viktig at både voksne, barn og unge rundt deg har tilstrekkelig informasjon til at de ser deg og forstår hvordan du har det.

* Du velger selv hva du fokuserer på. Du kan velge å grue deg til i morgen, eller du kan se for deg konkrete situasjoner i morgendagen og visualisere at du er rolig og at det går bra. Prøv det selv, det virker, og det virker bedre jo mer du prøver. Lager du positive filmer i hodet om konkrete ting du gruer deg for i fremtiden, vil du se at ting går bedre.

* Finn motivasjonen i deg selv for å bli bedre – ikke gjør det for mamma og pappa. Det går bare bedre når du vil det selv.

* Husk at dårlige dager går over. Og husk at om det kommer dårlige dager igjen, går også de over.

Les også: Hva gjør du når barnet ditt engster seg?

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .