– Barn med humor blir bedre likt

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Har barna dine humoristisk sans? Da er sjansene større for at de oppfattes som intelligente lederfigurer, ifølge professor.

– Barn utvikler humor i takt med den kognitive utviklingen, altså evnen til å tenke, sier Sven Svebak (76), professor emeritus i medisin ved NTNU. Han har forsket på menneskers sans for humor i 50 år.

Sjekk om barnet ditt har humoristisk sans: La det lese denne morsomme bloggen.

les også
Psykolog: Feil fargevalg kan gi barn søvnvansker

Utvikler humor i et fellesskap
Men hva sier egentlig forskningen om dette med humoristisk sans? Er humor medfødt eller et resultat av miljø?

– Studier viser litt sprikende resultat, men tar man gjennomsnittet av forskningen viser den at det er 35-40 prosent genetikk i sansen for humor. Når det er sagt: Ingen utvikler humor uten å bli sosialisert og være på innsiden av et fellesskap. Det begynner med familien. I takt med at man får livserfaring man deler med andre, vil den felles forståelsen for hva som er morsomt bli større, sier Svebak.

Les også: Derfor bør barn lekeslåss

Sven Svebak. Foto: Privat

– Er det forskjell på jenter og gutter?

– Jenter har noen andre erfaringer enn gutter, og dermed vil sansen for humor være annerledes. I vårt land, som er relativt kjønnsrollenøytralt, er ikke forskjellen så stor som i andre kulturer. I kulturer der jenter undertrykkes, vil humoren også bære preg av dette. Humoren følger kjønnsrollenormer for øvrig, og det er ikke uvanlig at gutter har en tendens til å dominere og ta større plass, og at jenter må vente på tur. Da får de også mer rom for å utvikle humoren, sier Svebak.

Blir bedre likt
Svebak forteller at barn – og voksne – med vennlig sans for humor ofte blir bedre likt, lettere bygger relasjoner og bidrar til fellesskapsfølelse.

Les også: «Klos», «plegging» og «spøkepølse»: Hva er din «familielekt»?

les også
Ny forskning: Nettbrett bedrer kvalitetstiden mellom foreldre og barn

– De er rett og slett morsommere å være sammen med, blir ofte sett som lederfigurer og kan være mer kreative og oppfattes som intelligente. Barn som har en vennlig form for humor gjør at andre i kretsen rundt føler seg tryggere. Det viser seg også at de ofte er trygge på seg selv, sier Svebak.

Bli med på leken
Fordi humor utvikler seg i takt med hjernen, er det positivt for barnet at voksne spiller med når de spøker, selv om den voksne selv har «vokst fra» humoren.

Blogg: Ikke slå, pappa!

les også
Slik lærer du barna kritisk sans på nett

– Vær med å leke. Ikke si «Det var ikke morsomt». Det skal tåles at barna har det moro. Hvis de har voksne som anerkjenner dem når de har det moro, skaper det trygghet. Ikke demp villigheten hos barn til å by på kreativ lekenhet når den ikke skader noen.

Forlenger livet
Både hos barn og hos voksne er den vennlige humoren en fordel dersom man møter motbakker og utfordringer som er skremmende. Og det ER sant at en god latter forlenger livet:

– Sammen med gode kolleger har jeg dokumentert, i en studie av 55.000 nordtrøndere, at de som scorer over midt på treet på humor, har betydelig større sannsynlighet for å være i live 15 år senere sammenlignet med de som scorer lavt, forteller Svebak.

Les også: Hva gjør du når barna BARE vil spille og se på TV?

les også
«Bloggerne»-mammaene: – Derfor dropper vi gavekalender

– Humor er ingen vaksine mot døden, men du har det bedre og lever sannsynligvis lenger. Vi har helt konkrete bevis på at dette har med helse og livskvalitet å gjøre, sier Svebak, og legger til:

– Men en amerikansk forsker dokumenterte at det meste av smil og latter i dagliglivet ikke har med humor å gjøre. Det har derimot, kanskje noe overraskende, med begeistring, glede og oppløfting å gjøre, sier Svebak.

Har du lest denne artikkelen? Henriette Steenstrup: – Humor er en sosial gave

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .