6 tips til foreldre som pendler eller må være lenge borte fra barna sine

Bilde av barn som savner pappa
Foto: Shutterstock/Scanpix

Vær til stede i barnas liv også når du er borte, sier familieterapeut.

Mange barn lever i perioder med én forelder hjemme mens den andre jobber skift eller pendler. Familieterapeut Line Jonsborg ved Nydalen Helsehus har disse rådene til foreldre som er mye borte:

1. Vær mye sammen med barna når du er hjemme, prøv å få til godt samvær og nære samtaler. Vær følelsesmessig og mentalt til stede sammen med dem i øyeblikket.

Les også: Når jobben tar deg bort fra barna

2. Forbered barna i god tid før du skal reise. Barn, som voksne, liker ikke negative overraskelser. De trenger tid til å forberede seg.

les også
Slik lærer du barna kritisk sans på nett

3. Snakk om at du skal være borte og hvilke følelser som følger med det både hos deg og barna. Hjelp barnet til å sette ord på sine følelser rundt at du skal være borte. De vil savne deg, og det er det fint at de får satt ord på. Vonde følelser blir ikke farligere eller større av at man snakker om dem – heller tvert imot. Å dele følelser gjør godt, og det er nyttig for barnets utvikling.

4. Ikke dra uten å ta farvel på en skikkelig måte. Reiser du før barna har stått opp om morgenen, bør du ta farvel kvelden før. Det er viktig for å skape trygghet for barna.

5. Vær til stede i barnas liv også når du er borte. Snakk med dem på Skype, Facetime eller liknende. Er det mulig å få skjermbildet med deg opp på stor skjerm, for eksempel en stor TV hjemme, gjør det opplevelsen enda bedre.

Les også: Derfor er dette den beste foreldrestilen

6. Bruk tid på disse samtalene og få noe av hverdagen inn i dem. Vis hvordan du har det der du er, og fortell om hva du gjør og opplever. Detaljer er fint og gjør det lettere for barna å sette seg inn i det du beskriver. La barna fortelle om sin hverdag, og prøv å ta del i det de kommer med av små og store opplevelser, tanker og følelser.

(Kilde: Line Jonsborg, familieterapeut ved Nydalen Helsehus)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .