Blogg: Trenger vi virkelig rosaruss?

Marie Lunde. Foto: Thomas Andreassen, VG

– Trenger vi enda flere kommersielle konsepter som resulterer i ønskelister hos barna, kjøpepress på foreldre og nok et bruk-og-kast-produkt? spør blogger Marie Lunde.

Marie Lunde blogger for VG Familieklubben og på Miss Lunde.

«Har du falt av?» spør hun. «Nei da, jeg hører på alt du sier», svarer jeg.

Jeg har falt av for lengst og sitter apatisk og glaner på skorpede leppestift som beveger seg i rasende fart mens en oppjaget stemme ramser opp alle ukens forpliktelser og gjøremål.

Av ting jeg trenger i min ensformige, tidsklemme hverdag, er et referat av andre foreldres «to do»-lister definitivt ikke en av dem.

Blogg: Tenk deg om før du prater om prioriteringer

les også
Blogg: Barna har godt av å se dere krangle

«Så må jeg bestille hatt, dress og russekort til Marita før jeg kjører Nikolai til curlingtrening helt i andre enden av ...»
«Hva sa du?» spør jeg.
«Curling», svarer hun.
«Nei, før det.»
«Russedress?»
«Er ikke Marita seks år?»
«Jo, men i barnehagen er seksåringene rosaruss våren før de begynner på skolen. De går i russedress, deler ut russekort og gjør ting for å få knuter i russeluen.»

Må de små være som voksne?

Min første reaksjon er et akutt behov for en utblåsning, men i stedet for å utsette denne curling-mammaen jeg knapt kjenner for min tordentale, har jeg spart meg til dere:

Må alt som voksenlivet representerer tres ned over umodne barnehoder og forsyne seg av tiden vi kaller barndom? Holder det ikke at barn må være skoleklare allerede som fem-seksåringer og gå på aktivitetsskolen etter skoletid i stedet for det vi tidligere kalte for Fritidshjemmet?

les også
Blogg: Kjære streike-fordømmende politikere!

Skal de voksnes aktiviserings- og tilretteleggingsmani få ødelegge barnas evne til impulsiv lek og egne påfunn? Skal enhver situasjon der barn kan kjenne på kjedsomhet avledes med systemsatte belønningssystemer og knute-konkurrering allerede før de altfor tidlig er i gang med snapstrikes og likes?

Kjøpepress og ekstra aktiviteter

Trenger vi enda flere kommersielle konsepter som resulterer i ønskelister hos barna, kjøpepress på foreldre og nok et bruk-og-kast-produkt. Er det lurt, i det vi går inn i den mest hektiske tiden av året, å legge nok en aktivitet i kalenderen til tidsklemte foreldre?

Blogg: Å kjøre livet på reservetank 

les også
Blogg: «Visningsklart»

Orker vi diskusjonsrunder som «ja, men mamma jeg må spise frokosten under bordet og drikke yoghurten min med sugerør for å få knuter i luen» når barna endelig er så store at de har lært å sitte stille ved bordet?

Blogg: Kan noen gi oss en bedre oppskrift?

Er jeg en gammel, sur kjerring som bare evner å se en side av en sak? Det kan godt være. Og jeg skal ikke garantere at jeg aldri kommer til å gi etter for en rosa hatt på guttas hode, selv om jeg håper jeg heller går for en tverr, svart sky over mitt eget.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .