Blogg: Mamma, gråter du fordi du har vondt i magen din?

Marie Lunde. Foto: HANNA KRISTIN HJARDAR, VG

Dessverre måtte jeg få en diagnose før jeg forsto at mye av jobben med å oppdra barna også handler om å ruste dem for motgang, skriver Marie Lunde.

Marie Lunde blogger for VG Familieklubben og på Miss Lunde.

Barna mine kommer til å vokse opp med en mor som har kreft. De vet ikke hva det innebærer enda, det gjør ikke jeg heller. Vi blir nødt til å finne det ut sammen. 

Jeg unner dem selvsagt ikke en mor som er syk, men jeg unner dem å lære at livet ikke er perfekt. 

les også
Blogg: Barna har godt av å se dere krangle

Dessverre måtte jeg få en diagnose før jeg forsto at mye av jobben med å oppdra barna også handler om å ruste dem for motgang. 

Bjørnetjenesten

Jeg er en forelder av min tid og dagens foreldre har en klar bevissthet rundt sin rolle og påvirkning i barnas liv. Disiplin har blitt erstattet med dialog og barn skal både høres og ses.

Vi gjør det vi kan for å fostre trygge og glade mennesker med gode minner fra en lykkelig barndom. Vi møter de små formbare leirklumpene med smil, skryt og vår udelte oppmerksomhet, og dekker deres behov før de er klar over at de har dem.

Men det har ført til at vi har en tendens til å nedprioritere våre egne behov, skjule våre utfordringer og gjemme vanskelige følelser fra barna. 

les også
Blogg: Et forsvar for tomme trusler

I våre maniske anstrengelser med å skåne barna for vonde følelser, risikerer vi at de vokser opp i den tro at det ikke er vanlig å ha dem. At livet skal være enkelt og godt og breddfullt av muligheter.

Når de senere møter motgang og kjenner på naturlige følelser som usikkerhet, bekymring, utilstrekkelighet, nederlag, frustrasjon og nedstemthet, harmonerer disse dårlig med følelsesregisteret de har blitt presentert for hjemme. De blir ensomme med sine følelser og i verste fall synker de ned i en myr av stress og angst. 

Det er ikke noe vitenskapelig over resonnementet ovenfor, dette er bare mine tanker. Men det slo meg først en frossen førjulsdag i fjor, etter at jeg hadde fått nok en tung beskjed i min kreftkarriere som startet et halvt år tidligere. 

Blogg: Å kjøre livet på reservetank 

Vendepunktet

les også
Blogg:...

Det er helt gratis å lese videre.

Meld deg inn for å lese resten av artikkelen og få tilgang til mye annet spennede innhold - helt gratis.
  • Tilgang til eksperter
  • Tester av familierelaterte produkter
  • Rabatter

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .