Blogg: Kan noen gi oss en bedre oppskrift?

Marie Lunde. Foto: Thomas Andreassen, VG

Tid for den daglige katastrofen med kaos, bestikkelser og dårlig stemning? Se hvordan det gikk da Marie Lunde prøvde ut ekspertenes råd for hyggelige og sunne middager med småbarn ...

Marie Lunde blogger for VG Familieklubben og på Miss Lunde.

Middagen. Det hellige måltidet. Familiens samlingspunkt der tradisjoner skapes og stammekultur bygges. 

Hjemme hos oss er den en daglig katastrofe med kaos, grining, kjefting, bestikkelser og dårlig stemning. 

Men ifølge ekspertene finnes det håp. Jeg har lest deres faglige råd og har oppsummert dem her som en oppskrift på koselige og sunne familiemiddager for fortvilte foreldre. 

Ekspertenes oppskrift: 

les også
Blogg: Hvor var de voksne?

Ingredienser: 4–8 stk. avslappede, blide og akkurat passe sultne barn og voksne. Rundt 60 minutter med tålmodighet til felles matlaging. Omtrent en kilo laksefilet som ikke på noe tidspunkt må identifiseres som fisk, da det kan skape negativ respons hos barnet. Poteter som skal moses til en mer barnevennlig konsistens. En bukett brokkoli som barnet har smakt 10–15 ganger før uten å like. Her er det gode muligheter for helklaff den sekstende gangen, ifølge ekspertisen.

Det kan det være lurt med en kreativ workshop på forhånd for å finne de kuleste navnene på grønnsakene for maksimalt positiv innstilling hos barnet. Kan grønnsakene kamufleres, for eksempel? 

Slik gjør du det:

La barnet delta i matlagingen selv om kjøkkenet ser ut som en slagmark etterpå. Sørg for at måltidet inneholder noe som barnet allerede liker (det kan ikke være pannekaker).

Hold avstand mellom ingrediensene, barn liker ikke at de er i berøring med hverandre.

Ha en regel om at barnet skal smake på maten, men ikke nødvendigvis trenger å spise opp. Å smake er ikke å ta et knappenålshode med mat ytterst på tungen.

les også
Blogg: Å stemple noen som «sutrete» er den nye hersketeknikken

Ha hygge og ro rundt måltidet og sørg for at barnet sitter på stolen sin. Ikke tving barnet til å spise, og unngå kjeft og bestikkelser. Barn skal heller ikke roses for å spise. Husk at barn spiser til de ikke lenger er sultne. 

Solbrente krokodiller med tigersnørrr

Vel, vi testet denne oppskriften her i vår familie.

Min samboer Ola og jeg hadde høye forventninger, men allerede fra start møtte vi utfordringer. Bare to voksne og ett barn var i det blide hjørnet etter en lang dag med jobb og barnehage. Derfor brukte vi tyve minutter på å motivere en sprellende minstemann til å stå oppreist når hele familien skulle samarbeide om å lage «jungeltallerken med solbrente krokodiller, grønne tretopper og tigersnørr».

les også
Blogg: Om pappa fikk bestemme barnas ønskeliste

Så, bare etter syv minutter med oppdeling av brokkoli, mistet eldstemann interessen og begynte å stjele brokkolikvistene for å bruke dem som hår på Playmo-figurene sine. De voksne måtte fortsette matlagingen for egen maskin. 

Med maten på bordet, i passe små porsjoner uten at tigersnørret var i berøring med de solbrente krokodillene og tretoppene, ble barna høytidelig kalt inn til Hakuna Mat-Eta.

«Jeg vil ikke spise, jeg liker ikke sånn mat», sa treåringen etter å ha kastet et blikk på tallerkenen.

«Men du liker jo poteter», svarte jeg oppmuntrende. Nei, han likte ikke lenger poteter. Selv om han likte det forrige uke, var det nå noe av det...

Det er helt gratis å lese videre.

Meld deg inn for å lese resten av artikkelen og få tilgang til mye annet spennede innhold - helt gratis.
  • Tilgang til eksperter
  • Tester av familierelaterte produkter
  • Rabatter

Som medlem får du blant annet eksklusive tilbud som:
30% rabatt på navnelapper! - 30% rabatt på navnelapper
30% rabatt på navnelapper, ved kjøp over 200,- kr.

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .