Vitamintilskudd til gravide kan gi barn bedre IQ

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Tilskudd til gravide som lider av vitaminmangel gir barnet høyere IQ, viser en studie fra Kina.

– Det er første gang det er vitenskapelig bevist at mors vitaminmangel påvirker fosterets IQ, sier lege Kristoffer Brodwall ved Haukeland universitetssykehus.

– Oppsiktsvekkende

Brodwall har i Tidsskriftet for Den norske legeforening gått gjennom en studie fra Kina som forteller om virkningen av vitamintilskudd.

– Resultatet er oppsiktsvekkende, sier han.

les også
Forbereder seg til fødsel med mental trening

Studien er utført på landbygda, vest i Kina, der mange lider av underernæring og vitaminmangel. I fosterlivet er vekst og utvikling på sitt aller raskeste, samtidig som alle biologiske systemer formes.

Barnets betingelser i denne fasen avhenger av mors ernæringstilstand og helse, hva mor spiser og hvordan forsyningslinjen fra mor til barnet fungerer.

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Brodwall understreker at vitamintilskudd i høyinntektsland som Norge ikke har den samme effekten, fordi vi ikke lider av vitaminmangel.

I Norge anbefaler Helsedirektoratet kommende mødre og gravide folat og jod fra de planlegger å bli gravide eller slutter med prevensjon. Jod bør tas gjennom hele svangerskapet og i ammeperioden.

– Mange har også for lavt vitamin D-inntak og bør ta tilskudd, sier forsker og ernæringsfysiolog Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet.

I tillegg til sunt og variert kosthold, er det altså ingen holdepunkter for nytten av generelt vitamintilskudd til friske gravide, viser andre studier.

Slik er det ikke i fattigere deler av verden.

Les også: Hvilke kosttilskudd trenger barn?

Fikk multivitaminer

les også
Samlet 46 utrolige fødehistorier

Den kinesiske studien er utført i et område med høy forekomst av underernæring. 4606 gravide kvinner delt inn i tre grupper. En fikk tilskudd med folsyre, som tilhører gruppen av B-vitaminer. En annen fikk folsyre og jern. Den tredje gruppen fikk multivitamin inneholdende anbefalte doser av 15 vitaminer og mineraler, inkludert folsyre og jern.

I en oppfølgingsstudie, over ti år senere, ble cirka 700 barn i hver av de tre gruppene undersøkt med en IQ-test (Wechsler Intelligence Scale for Children, WISC-IV). Da var barna blitt mellom 10–14 år gamle.

Resultatet av testen viste at barn av mødre som hadde fått multivitamin under svangerskapet hadde signifikant høyere IQ enn de to andre gruppene. På tester av verbal forståelse var forskjellen enda større.

På de to andre gruppene var det ingen forskjell.

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

les også
Vil navnet på Harry og Meghans baby påvirke navnetoppen i Norge?

Der mor startet med multivitamintilskudd før svangerskapsuke 12, eller hadde tatt minst 180 dagsdoser, hadde barna over to poeng høyere total IQ-skår, og over fire IQ-poeng mer på de verbale testene, sammenlignet med de to andre gruppene.

– Hvilke konsekvenser kan slike studier få?

– I lavinntektsland kan man argumentere for at gravide må få vitamintilskudd. Om flere studier vil vise det samme, vil problemstillingen og rådene kunne videreføres av Verdens helseorganisasjon (WHO), sier Kristoffer Brodwall.

les også
Tvillingpermisjonen utvides fra sommeren

Tilskudd av vitaminer og mineraler bør vurderes for å bedre den intellektuelle utviklingen i befolkninger med høy forekomst av underernæring, konkluderer den kinesiske rapporten.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .