Vil navnet på Harry og Meghans baby påvirke navnetoppen i Norge?

HVA SKAL BARNE HETE? I slutten av november bekreftet det britiske kongehuset at prins Harry og hertuginne Meghan venter sitt første barn. Termin er våren 2019. Foto: Michael Bradley / AFP/ Scanpix

Victoria, Albert og Diana er blant de heteste spekulasjonene, og de kan alle slå an i Norge tror navneforsker.

Tidligere har Familieklubben skrevet om at stadig flere norske foreldre gir barna kalendernavn, spesielt i sommermånedene. Men lar vi oss påvirke av hvilke navn de kongelige velger?

– Kongelige babyer påvirker navnevalget i Norge lite eller ingenting dersom det er navn som ikke er i vinden hos oss, eller passer dårlig med uttaler vi liker i norske navn, mener navneforsker Ivar Utne.

Han trekker frem George, Charlotte og Louis, navnene på barna til prins William og hertuginne Kate, som eksempel.

– Rett nok fikk Georg litt hjelp, men det ble ingen stor hit. For de to andre ser vi ikke noen oppsving i antall personer med disse navnene i Norge.

Tror på Victoria

Men navnevalget i England kan komme til å påvirke norske trender dersom det passer med navn som er mye brukt, eller på vei opp i Norge, mener Utne.

les også
Navnestatistikken for 2017: Nå dropper vi Nora og William

Engelske medier gjetter på at Harry og Meghans baby vil få navnet Victoria om det blir en jente, og Albert, om det blir en gutt. Begge disse navnene har lange tradisjoner i det britiske kongehuset.

– Victoria har vært mye brukt i Norge de siste årene og er på vei ned. Det er fortsatt populært, og har lyder som passer bra med motene nå, så det kan godt få en giv hos oss. Albert er blant gamle tradisjonsnavn i Norge som er på vei opp. Det kan godt få mye drahjelp om det blir valgt av det engelske kongehuset.

Ser vi til det norske kongehuset, ga for eksempel Ingrid, Sverre og Leah drahjelp for de navnene. Men det ble ikke samme effekten for Maud og Angelica, ifølge navneforskeren.

– Dette hadde å gjøre med om navnene passet eller ikke passet med motene i Norge, sier Utne til Familieklubben.

Les også: Jessica Biel og Justin Timberlake har startet samlivslære med toåringen

Diana kan slå an

Prins Harry og hertuginne Meghan har allerede brutt med en rekke kongelige tradisjoner. Askepott-fortellingen om den fraskilte katolikken av afroamerikansk herkomst som ble gift med en britisk prins, lyder som et eventyr.

De kan derfor tenkes å gå egne veier også med navnevalg for kommende barn. Verdens største veddemålsbørs, Betfair, tror babyen kan få navnet Diana, etter prins Harrys avdøde mor, dersom det blir en jente.

– Diana har lyder som passer med moten, men det har vært lite brukt de siste årene. Det kan slå an med bruk i det engelske kongehuset, men kanskje noen syns det lyder for fremmed som navn i Norge?

TETTE BÅND: Hertuginne Kate og prins William er populære i Norge. Men nordmenn liker best norske navn. "Ingrid" fikk en oppsving på navnetoppen etter at Ingrid Alexandra ble døpt. Foto: Krister Sørbø / VG

Også den avdøde prinsessens pikenavn, Spencer, så vel som navnene Arthur, Alice og Philip er på listen til veddemålsbørsen.

les også
Navnetrend for sommerbarn

– Spencer er vel neppe aktuelt som fornavn for mange i Norge, først og fremst fordi folk først og fremst oppfatter det som et etternavn. Arthur er også på vei opp, men ligger et sted rundt 100. plass.

Vanskelig uttale

Når det gjelder Alice, mener Utne at norske foreldre er usikre på hvordan de skal uttale navnet. Og fremfor alt usikre på hvordan andre kommer til å uttale det.

– Alice har vært mye brukt i mange andre land i flere år, men er svært lite brukt i Norge. Jeg tviler på om bruk i den engelske kongefamilien vil hjelpe så mye, sier han.

Philip, og varianten Filip, er ellers mye i bruk i Norge, men navnet begynte å dale i popularitet for tre til fire år siden.

– Med en Philip i den engelske kongefamilien, kan det navnet få en ny tur opp, mener Utne.

Les også: Slik er du grei med en gravid

Navn med to vokaler

Korte navn med god klang er mye brukt i Norge, sier navneforskeren.

– Med god klang mener jeg navn som har to vokaler inntil seg, og/eller med klangfulle konsonanter, det vil si l, m, n, j og v. Navn som for eksempel:

Amalie, Linnea, Mia, Julie, Victoria, Sofie, Live, Oline, Maja, Vilde, Lilly, Ellinor, Daniel, Leon, Teo, William, Liam, Olav, Even, Jonas, Benjamin.

les også
«Farmen kjendis»-Johanna mistet sitt ufødte barn

Under følger Utnes oversikt over de navnene han tror blir mest populære i 2019 og to-tre år frem i tid. Siden 2018 ikke er omme enda, har han basert den på hvilke navn som var mest populære i Norge i 2017

– Noen navn kan gå mer opp enn jeg foreslår, for eksempel på grunn av oppmerksomhet fra mediene. Andre kan gå mindre opp, eller de kan gå ned av samme grunn. Beregninger av navnepopularitet er alltid usikkert, sier Utne.

Les også: Babyshower-boom i Norge

Jentenavn i sterk vekst

Alma
Lilly
Selma

Kan bli blant de 20 vanligste

Tiril
Ellinor
Live
Ylva
Amelia
Saga

Økende popularitet

Ada
Amanda
Astrid
Eva
Oline

Synkende popularitet

Amalie
Thea
Emilie
Maja
Ingrid

Guttenavn i sterk vekst

Isak
Elias
Olav
Ludvig/Ludvik

Kan bli blant de 20 vanligste

Felix
Iver
Ulrik
Adam
Iben

Økende popularitet

Johan
Liam
Odin
Theo
Matheo
Mikkel

Synkende popularitet

Jonas
Leon
Lukas

Les også: Hollywood-stjernenes ekstravagante barnebursdager

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .