– Vil du ha epidural eller aquadural?

LIVETS VANN: Tobarnsmor Mari Lind-Undrum valgte vannfødsel i spesialbadekar på ABC-avdelingen da hun fødte datteren Aurora. – Kroppen ble avslappet, samtidig som jeg følte meg sterk, sier hun. Foto: Eva Rose

Vann er et unikt redskap som kan lindre smerter og gi kortere fødsler, ifølge forkjemperne. Men fortsatt finnes det kommuner som ikke tillater vannfødsler.

– Vann er mye mer smertelindrende enn folk tror, sier jordmor og vannfødselspesialist Anne Fjeldberg. 

Fra å ha blitt ansett som en svært alternativ fødsel, er det i dag mulig å føde i vann på de fleste sykehus og jordmorstyrte fødeenheter. Ved hjemmefødsel kan kvinner leie et flyttbart fødekar av hjemmejordmoren. 

les også
Store forskjeller i navnevalg basert på fylke

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

Pådriver

Anne Fjeldberg har de siste 23 årene vært en aktiv pådriver for at vannfødsel skal være en valgmulighet for kvinner i hele Norge.

– Det varme vannet bidrar også til gode rier, vektløshet, bedre bevegelse, mindre rift og mer kontrollert fødsel. Dette er også godt dokumentert i forskning, sier Fjeldberg. 

Hun mener det er viktig å ha et spesialkar under vannfødsler.

– Et badekar blir for grunt og smalt. Vannet bør dekke magen for best mulig effekt. I karet blir du tvunget til å sitte i oppreist stilling, slik at tyngdekraften er med på å hjelpe barnet nedover. 

Jordmoren anbefaler gravide å sette seg godt inn i hva de sier ja til av smertelindring og hva det kan medføre. 

VANNPÅDRIVER: Jordmor Anne Fjeldberg mener de aller fleste gravide kan gå for vannfødsel. – Friske kvinner med et friskt barn i magen, kan føde i vann. Enkelte risikogrupper kan bruke vann som smertelindring, sier hun. Foto: Eva Rose

Hun omtaler smertene som selve drivkraften i fødselen.

les også
Fødselslegen: Bli kvitt skammen!

– Fødsel er en av de få gangene i livet hvor smerte ikke er tegn på sykdom, men på at du snart skal få møte barnet ditt. Forbered deg mentalt og finn en strategi på hvordan du skal takle smertene. Vil du ha epidural eller aquadural? spør hun – og legger til: 

– Eller begge deler? Hvis du velger vann som smertelindring ett stykke inn i fødselen – til fire–fem cm åpning, og kanskje en epidural senere – blir fødselen enklere. Da er du kommet godt inn i fødselsforløpet og har mer etablerte rier.

Les også: Flere bruker doula ved fødselen

Tung «landfødsel»

Tobarnsmor Mari Lind-Undrum ønsket ikke medisinsk smertelindring under sine fødsler.

– Jeg var åpen for å bruke epidural om nødvendig, men ville helst unngå det. Jeg liker ikke å bedøve kroppen. Det gir meg en følelse av å miste kontroll.

Som førstegangsfødende valgte hun vanlig fødeavdeling på Ullevål sykehus. Hun fikk det største rommet med badekar, og fikk bruke vann som smertelindring i første del av fødselen. 

– Jeg følte meg hjemme i badekaret. Det varme vannet dempet smertene. Da pressriene nærmet seg, måtte jeg opp fra karet. Kroppen føltes tung og det var et slit å komme seg over «på land». 

Mari ler. 

les også
Fødselslegen: Slik er du grei med en gravid

– Landfødsel, for et ord! Jeg ønsket å bli i vannet. På «land», altså når jeg måtte over i sengen, føltes fødselen tyngre. Jeg fant ikke styrke nok på ryggen, og endte med å ligge på siden med beinet i bøyle. Landfødsel var ingen dårlig opplevelse, all ære til fødeavdelingen på Ullevål, men da jeg ble gravid igjen, ble spesialkaret min venn i fødsel.

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Bedre kontroll på kroppen

Hun søkte seg inn på ABC-klinikken, en jordmorstyrt fødeavdeling tilknyttet Ullevål sykehus. Det er et tilbud til friske gravide som ønsker en naturlig fødsel. Her er det ikke mulig å få epidural.

– På ABC er det roligere enn på en vanlig fødeavdeling. Ingen pipende maskiner. Ikke belte rundt magen eller skalpelektrode på babyens hode. Det var viktig for meg. 

les også
Økt skjønnhetspress blant gravide og fødende

I søknaden nevnte ikke Mari vannfødsel som et spesifikt ønske, men hun visste at muligheten var der. Hun ville ha en naturlig tilnærming til fødselen, hvor hun kunne føde i kroppens eget tempo.

Fødselslegen: Sex med mage 

– Ingen fødsler er like og mye kan skje underveis. Det var jeg forberedt på. Jeg ville bare ha et utgangspunkt hvor jeg følte meg trygg. 

Datteren Aurora ble født under vann. Den største forskjellen på land- og vannfødsel for Mari, var at hun fikk bedre kontroll over kroppen sin i vann. 

– Det var lett å skifte stilling. Jeg følte at jeg skled rundt, samtidig som jeg fikk skikkelig spenntak mot kanten av karet da jeg trengte det. 

Mari beskriver vannet som et varmt teppe som omfavnet henne. 

les også
Dette kan du pakke - og droppe - i fødebagen

– Kroppen ble avslappet, samtidig som jeg følte meg sterk. Da jeg fødte i sengen følte jeg meg hemmet av kroppen og jeg følte et press på indre organer. Det opplevde jeg ikke i vann. Der var det som om datteren min kom ut av seg selv. Plutselig lå hun på brystet mitt og jeg ble forelsket på nytt. Fødselen var fantastisk!

Les også: Samlet 46 utrolige fødselshistorier

Reglene varierer

Første vannfødsel i Norge fant sted på Aker sykehus i 1988. 

– Bassenget var digert og jordmoren ble med opp i vannet! Det gikk ikke an å nå frem til damen fra utsiden hvis hun satt i midten av karet, forteller Fjeldberg lattermildt.

les også
Vitamintilskudd til gravide kan gi barn bedre IQ

Ved siden av å jobbe fulltid som jordmor, har hun laget filmen «Med hodet under vann» og vært med å utvikle en app om vannfødsler. Hun reiser også i inn- og utland for å undervise kolleger og studenter.

Les også: Slik takler du fødselsangst

Fjeldberg mener de aller fleste gravide kan gå for vannfødsel.

– Friske kvinner med et friskt barn i magen, kan føde i vann. Enkelte risikogrupper kan bruke vann som smertelindring. 

les også
Flere føder hjemme

Les også: 10 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg tok keisersnitt

Reglene rundt vannfødsel kan variere fra kommune til kommune. Det er fremdeles et fåtall kommuner som ikke tillater denne typen fødsel. 

– Forskningsmessig finnes det ingen beviser for at vannfødsel kan være farlig. Men personlige oppfatninger kan trenere prosessen og det kan gå år før nye prosedyrer blir godkjent. På sikt vil det forhåpentlig bli et likeverdig tilbud til fødende over hele landet, avslutter jordmoren.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .